26 maart: RCE-symposium brand en erfgoed

Afgebrande Kerk in Hoek, Gemeente terneuzen. Foto: RCE

“Brandende kwesties: risico’s en regels voor erfgoed”

In de periode 2008-2014 hebben er 228 branden gewoed in rijksmonumenten. De Rijksdienst registreert deze incidenten in de Database Incidenten Cultureel Erfgoed (DICE). Ook zeer recent zijn er rijksmonumenten ernstig beschadigd of soms zelfs volledig vernield door brand, zoals een boerderij in Reeuwijk, een houten villa in Egmond en een voormalig postkantoor in Winterswijk. Bij een brand in een rijksmonument in Haarlem liep ook een bijzondere historische collectie gevaar. Niet iedere brand is hetzelfde en gelukkig zijn ze ook niet allemaal even ernstig. Maar het gemiddelde van bijna 33 branden per jaar in onze rijksmonumenten laat zien dat hier aandacht voor nodig is.

Brand en erfgoed
Daarom organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op donderdag 26 maart het symposium Brandende kwesties, samen met Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid, de Koninklijke Bibliotheek en de Erfgoedinspectie. Het symposium wordt dit jaar gehouden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Circa 190 deelnemers afkomstig van onder andere de brandweer, gemeenten, musea en veiligheidsregio’s zullen zich die dag buigen over het brandveiliger maken van monumenten en collectiebeherende instellingen als musea en archiefinstellingen.

Ná de brand
Een van de drie thema’s van het symposium is de veiligheidsrisico’s die na een brand ontstaan. Hoe ga je als erfgoedbeheerder of brandweerofficier om met de risico’s van asbest tijdens en na een brand? Hoe kun je je collectie beredderen na een brand? Met welke risico’s moet je als erfgoedbeheerder rekening houden als de brandweer weg is?

Brandweerofficieren, adviseurs en erfgoedbeheerders
Ook regelgeving versus eigen verantwoordelijkheid voor de erfgoedbeheerder, en de voor- en nadelen van automatische doormelding van het brandalarm naar de meldkamer zijn thema’s die op het programma van het symposium staan. Diverse sprekers komen aan het woord, zoals brandweerofficieren, adviseurs en erfgoedbeheerders. Die laatsten vertellen uit eigen ervaringen wat zij hebben geleerd van een brand nabij hun erfgoed.

Bekijk het volledige programma

 

De veiligheid van erfgoed is een belangrijk onderwerp binnen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Rijksdienst maakt het erfgoedveld bewust van het risico op incidenten, zoals brand, diefstal, vandalisme en wateroverlast. Hoe kun je als erfgoedbeheerder de kans op een incident verkleinen, welke maatregelen kun je treffen om verdere schade tegen te gaan? We streven er naar dat voor het erfgoedveld veiligheidszorg een vanzelfsprekendheid is. Wij werken samen met de hulpdiensten zoals brandweer, politie en Defensie, en attenderen hen op de cultuurhistorische waarden van het erfgoed. Dit resulteert in maatwerk bij de aanpak van een incident.