Archeologen duiken in het Oostvoornsemeer

Scheepswrak (referentiebeeld)

Oostvoornse-meer_-scheepswrak

Van 23 juni tot en met 11 juli 2014 gaat een duikteam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) archeologisch onderzoek doen in het Oostvoornsemeer. In deze afgesloten zeearm, net ten zuiden van Rotterdam, liggen verschillende scheepswrakken aan het bodemoppervlak. De eenvoudige duikomstandigheden en het goede zicht, én de interessante wrakken, hebben dit gebied tot een van de meest bezochte duiklocaties van Nederland gemaakt.

Een aantal goed bewaarde scheepswrakken ligt in het diepere gedeelte van het meer. Omdat geen gemotoriseerd verkeer op het meer is toegestaan, zijn deze wrakken de afgelopen jaren weinig bezocht. Maar dat verandert: steeds meer duikers zoeken het in dieper water, soms geholpen door onderwaterscooters. Dit brengt risico’s met zich mee, net als het illegaal wegzuigen van zand op verschillende locaties. Hierdoor wordt de constructie van de wrakken instabiel en vallen ze uit elkaar. Nu gaan onderwaterarcheologen één van de vindplaatsen, de resten van een vermoedelijk 17de eeuwse koopvaarder, onderzoeken en waarderen. Naast medewerkers van het Maritiem Programma van de RCE, nemen ook archeologen van commerciële archeologische bedrijven deel aan dit onderzoek.

Verzouting
Een andere bedreiging voor het archeologisch erfgoed in het Oostvoornsemeer is dat na jarenlange verzoeting, het meer nu wordt verzout. Het doel is om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten. Hierdoor is echter één van de grootste bedreigingen van houten scheepswrakken weer in dit water geïntroduceerd: de Teredo navalis, oftewel de paalworm. Om de effecten hiervan te onderzoeken worden met behulp van opwater multibeam sonar, waterkwaliteitsonderzoek, onderwater observaties en monstername van het hout de huidige verspreiding en bedreigingen in beeld gebracht. Op basis hiervan wordt een advies gemaakt hoe om te gaan met de waterkwaliteit in het Oostvoornsemeer in relatie met de kwaliteit van het onderwater cultureel erfgoed in ogenschouw houdend het (recreatieve) gebruik van het gebied.

Fieldschool
Dit onderzoek in het Oostvoornsemeer wordt ook benut om studenten ervaring op te laten doen. De jaarlijkse fieldschool voor onderwater archeologie vindt plaats van 7 tot en met 11 juli. Tien studenten uit binnen- en buitenland zullen deelnemen aan een verkennend onderzoek van het wrak OVM 6/8. Naast de verkenning, die geheel door de studenten zal worden uitgevoerd en begeleid zal worden door de beroepsarcheologen, zullen ook observaties worden gedaan voor het Topsites project. De ervaringen van de studenten kunnen via een blog worden gevolgd: www.maritiemprogramma.wordpress.com

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed