De Orient-Express herleeft op de iPad

Eerste affiche Orient-Express, 1888 (collectie Arjan den Boer)

Een informatieve iPad-app, gisteren gepresenteerd in het Spoorwegmuseum, vertelt het verhaal van ’s werelds beroemdste trein. De Orient-Express, een luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel, was het boegbeeld van de Belle Époque. Ook in de 20e eeuw bleef de Orient-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, (stations)architectuur en reizen.

Rijke historie

De roemruchte geschiedenis van de Orient-Express passeert de revue in tien delen: van Voorgeschiedenis tot Laatste trein. Elk deel bestaat uit bondige teksten, rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen en interactieve onderdelen:

  • bekijk honderden historische foto’s, affiches en brochures in hoge kwaliteit
  • beleef de reis aan de hand van tientallen citaten van bekende en onbekende reizigers
  • kijk 360º rond in luxe slaap- en restauratierijtuigen en monumentale stations
  • verken interactieve routekaarten en stadsplattegronden van Parijs tot Istanbul

Moord en intriges?

Mede door boeken en films zoals Murder on the Orient Express kreeg de trein een aura van Oosterse taferelen en spannende intriges. Voor de iPad-app is onderzocht of er ook echt moorden zijn gepleegd. Dit bleek het geval: in 1935 werd een rijke dame uit de trein geduwd bij een beroving. In 1950 overkwam een Amerikaanse diplomaat hetzelfde; hij was een van de eerste slachtoffers van de Koude Oorlog.

Laatste trein?

De eerste Orient-Express vertrok in 1883, maar wanneer reed de laatste? Het is een vraag zonder helder antwoord. De Orient-Express verloor vanaf de jaren 60 steeds meer van z’n allure en in plaats van Istanbul werd Wenen het eindpunt. Het laatste restant stopte definitief in 2009. Er bestaan echter nog steeds nostalgietreinen die voortborduren op het luxe imago van de Orient-Express.

Persoonlijke fascinatie

De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van de maker, Arjan den Boer, die zich meer dan 10 jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie heeft opgebouwd van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.

Download en expositie

  • Orient-Express, geschiedenis is verkrijgbaar in de App Store voor iPad à € 5,99 (Nederlands en Engelstalig)
  • een kleine expositie van originele affiches en brochures uit de app is t/m 31 oktober 2015 te zien in het Allard Pierson Museum in Amsterdam