Discussie Donjon Hernen: Kennis geeft kracht

De stichting Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is op 25 juni de discussie over de reconstructie van de donjon van kasteel Hernen aangegaan. Hierbij werden de voor- en tegenafwegingen op tafel gelegd en kregen gastsprekers de ruimte om hun visie en argumenten te laten horen. Waar aan de ene kant werd gewezen op gevaar voor “verdisneyvisering” van de erfgoedbeleving, de belevingswaarde, het proces van herbouw waarbij de omgeving sterk betrokken wordt en de belofte tot herbouw gedaan aan de erflater de belangrijkste argumenten zijn de belangrijkste argymenten voor herbouw. Het Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats NKS staat een ware beleving van het verleden voor, gebaseerd op kennis van dat verleden en de mensen die toen leefden. Met een bescheiden meerderheid werd uiteindelijk ‘voor’ gestemd.

Wetenschappelijk geweten
GLK stelde de vraag: Bestaat er zoiets als ‘academische verantwoordelijkheid‘ en ‘wetenschappelijk geweten’? De NKS antwoord daarop volmondig: ‘Ja’! Wetenschappelijke kennis van de monumentale waarde van ons erfgoed is de basis waarop afwegingen gemaakt moeten worden. Zij is de ammunitie die onmisbaar is in de professionele discussie arena. Bij beslissingen over zo’n ingrijpende reconstructie als in Hernen is het essentieel academisch álle waarden van het monument te inventariseren. Alleen op deze wijze zullen naast onder meer historische-, bron-, cultuur- en bouwkundige waarde ook maatschappelijke-, belevings-, economische- en beeldwaarde in context met elkaar gewogen kunnen worden.

Vakinhoudelijk debat
Op een publiek beheerder van erfgoed rust de grote verantwoordelijkheid uiteindelijk te beslissen welke zwaarte elk van de hierboven genoemde waarden wordt in de afweging wordt toegekend. Het symposium was een goede eerste aanzet maar de discussie is nog niet compleet gevoerd. Een vakinhoudelijk gericht debat zou de casus meer diepgang geven en daarnaast een prachtige bijdrage leveren aan het huidige reconstructiedebat. Sarah Stroux, docent bij de leerstoel Heritage & Cultural Value aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft geeft in haar artikel in Bulletin nr. 2 van de KNOB van dit jaar een belangrijke opmaat en context waarop een dergelijke discussie gevoerd zou kunnen worden. Hierbij is NKS Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats met al haar expertise graag van de partij.

Bij het verkrijgen van vergunningen zal deze discussie moeten worden voortgezet in een professionele arena. De theoretische en normatieve beleidskaders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en monumentenzorgers, ruimtelijke ordening en welstand en de argumenten van een publiek beheerder van erfgoed met maatschappelijke taken en economische behoeften worden dan tegen elkaar afgewogen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.