De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Locatie
Kunsthal

Datum/Tijd
• 05 februari 2014 - 05 mei 2014 van 10:00


Eenmalig zijn honderd van de meest bijzondere voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland samengebracht en te zien in de Kunsthal. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog en geeft aan deze oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht. Achter elk voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-’45. Zelfs de kleinste voorwerpen bevatten grote verhalen. Zoals de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering op de dag van het bombardement op Rotterdam maakt, van een snel weggepakt laken en een bezemsteel. Of het brilletje dat Nederlands bekendste verzetsstrijdster Hannie Schaft gebruikt om zich te vermommen. Het kindertruitje dat een moeder tijdens de Hongerwinter maakt, dankzij de hond die zijn haren verliest. Maar ook de zo beruchte SS-vlag en een imposante Cromwell tank vinden drie maanden onderdak in de Kunsthal

Unieke samenwerking

De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en is een uniek samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. Voor het eerst presenteren zij hun collecties gezamenlijk op één plek en onderstrepen zo het belang van deze voorwerpen en hun verhalen. Ook in aanloop naar de tentoonstelling in de Kunsthal zijn er diverse gezamenlijke activiteiten. Op de website http://www.tweedewereldoorlog.nl/ en op www.facebook.com/100voorwerpen is een aantal voorwerpen als voorproefje onthuld aan het publiek. Journalist en televisiemaker Ad van Liempt is een autoriteit op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en heeft de afgelopen maanden heel Nederland doorkruist in zijn zoektocht naar de meest aansprekende voorwerpen. Hij maakte zijn keuze uit de collecties van de oorlogs- en verzetsmusea en tekende de bijzondere verhalen op. Ook het Nederlands publiek draagt aan de tentoonstelling bij; van de regionale inzameldagen zijn uiteindelijk vijf voorwerpen geselecteerd.

Vrijheid!LAB

Speciaal voor ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ ontwikkelt de Kunsthal een uitgebreid educatief programma voor een brede doelgroep, van (klein)kinderen met hun (groot)ouders tot basis- en middelbare scholieren en leerlingen uit het MBO. Onderdeel hiervan is het Vrijheid!LAB, een in de tentoonstelling geïntegreerde educatieruimte met een thematische invalshoek, waar bezoekers op een andere manier verbinding kunnen maken met het onderwerp. In het LAB ligt de nadruk op alle facetten van vrede en verdraagzaamheid en werken bezoekers mee aan een groots, gezamenlijk kunstwerk. Kijk voor meer informatie over de educatieve activiteiten op www.kunsthal.nl. Informatie over alle deelnemende musea en hun activiteiten vindt u op http://www.tweedewereldoorlog.nl/.

Publicatie

Bij de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ verschijnt een handzame, rijk geïllustreerde publicatie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.