Erfgoedarena 2013: De wand aan de kant! Wat te doen met wandkunst van toen?

Locatie
Dapperstraat 315

Datum/Tijd
• 15 mei 2013 van 20:00


laboratoriumonderzoek
‘Het laboratoriumonderzoek’ (in niet gerestaureerde staat) – in afwachting van herplaatsing

Al enige tijd wordt gezocht naar herplaatsing van deze twee unieke wandkunstwerken. Het gaat om zogeheten sgraffito’s die Lex Horn (1916-1968) in de jaren zestig maakte voor het Swammerdam Instituut in Amsterdam. Vlak voor de sloop van dat gebouw in 2005 stelde het Instituut Collectie Nederland de grote culturele waarde van deze werken vast, waarop de gemeente besloot ze te bewaren voor herplaatsing.

Tijdens de zoektocht naar herplaatsing van de Swammerdam-sgraffito’s stuitte men echter op problemen. Zo vallen ze beleidsmatig tussen wal en schip en zijn er weinig hedendaagse gebouwen waar de enorme sgraffito’s in passen. Ook ontbreekt het zicht op wat er elders nog aan voorbeelden is. De kunstwerken zijn uniek, de problematiek niet. Wat gebeurde er bijvoorbeeld met de sgraffito van Karel Appel in het toenmalige Amsterdamse stadhuis, en hoe staat het met de schildering van Keith Haring op de Berlijnse muur?

Voor gastspreker Meinke Horn, (dochter van kunstenaar Lex Horn), is deze vraag actueel en persoonlijk. Wat vindt u? In hoeverre speelt mee dat het werk onderdeel was van de openbare ruimte en dat het in opdracht vervaardigd werd? Zodra de waarde bepaald is, lijkt het vanzelfsprekend en passend, ook gezien de destijds heersende thematiek gemeenschapskunst om dit erfgoed publiekelijk te tonen.

De sgraffito ‘Het ziekenhuisbezoek’ van Lex Horn heeft inmiddels een nieuwe bestemming gevonden in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, maar voor de andere twee wordt nog gezocht naar een passende plek. De kunstenaar, opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten onder leiding van professor Heinrich Campendonck, was van mening dat een wandkunstwerk in dialoog met de architectuur moest ontstaan, maar dat het daarnaast een autonome functie had die de architectuur versterkte. Tegenover de architect stond hij gelijkwaardigheid van zijn kunstinbreng voor, maar tegenover de gebruiker, de toeschouwer, dienstbaarheid en begrijpelijkheid.

Tijdens de Erfgoedarena op woensdagavond 15 mei a.s. horen we graag uw visie op de vraag wat te doen met monumentale wandkunst van toen. Is herplaatsing gewenst of kunnen we volstaan met archivering?

Aanmelding via de “reserveer” knop bovenaan deze pagina graag.

Lex Horn, ‘Het Straatongeluk’ (in niet gerestaureerde staat) - in afwachting van herplaatsing
Lex Horn, ‘Het Straatongeluk’ (in niet gerestaureerde staat) – in afwachting van herplaatsing

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.