Herstel van beken en oude watersystemen

Locatie
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Datum/Tijd
• 16 april 2015 van 00:00


Van oudsher stuurde water het leven van de Nederlander. Het bepaalde de plek waar kon worden gewoond, welke landbouwgewassen er groeiden en het zorgde voor transport tussen producent en consument. Wij gingen het water echter steeds meer sturen en naar onze hand zetten, creëerden waterverval voor de watermolens, stuwden het op zodat in tijden van droogte gevaren kon worden en we bevloeiden onze hooilanden met het slibrijke water zodat de grasproductie toenam. Het water schreef ons de wet niet meer voor, de mens bepaalde de inrichting van Nederland. Water raakte op de achtergrond, maar hoog water eind vorige eeuw, de ecologische hoofdstructuur en de Kaderrichtlijn Water waren de aanleiding om te starten met het herstel van beken en rivieren. Bij het bepalen van de nieuwe inrichting kijken we naar de morfodynamiek, te herstellen natuurlijke waarden en de technische, financiële en bestuurlijke haalbaarheid. Dat veel van onze beken het resultaat zijn van menselijk handelen in Middeleeuwen en later tijd wordt daarbij vaak vergeten. Dit kan leiden tot onnodig verlies van watererfgoed.

Tijdens het symposium gebruiken we dit erfgoed als kompas voor de toekomst en als inspiratie voor nieuwe oplossingen om ons water toekomstbestendig in te richten. Sprekers nemen ons mee naar plekken in Zuid- en Centraal Europa waar dorpsgemeenschappen het water gebruikten voor irrigatie, maar ook naar plekken op de hoge zandgronden in Brabant en het noorden en oosten van het land waar het water eeuwenlang werd benut.

Dagvoorzitter: Luc Jehee, provincie Overijssel

Programma:

  • Henk Baas, Hoofd landschap RCE, welkom,
  • Christian Leibundgut en Raimund Rodewald, Universiteit. Freiburg en Basel, Traditionelle Bewässerung in Europa als Kulturerbe – Inventarisierung, Kriterien, Programm-Organisation.
  • Harm Smeenge, Universiteit Groningen/Bosgroepen, De ontwikkeling van het Dinkelsysteem tussen de laatste ijstijd en heden; de natuurlijke en cultuurlijke veranderingen van dit systeem; een combinatie van aardkundig, ecologisch en cultuurhistorisch onderzoek.
  • met een bijdrage van: Luc Jehee, prov. Overijssel: het belang van historisch bronnenonderzoek en kaartmateriaal; een opmerkelijk zijdal van de Dinkel en het oudste watergrensverdrag van Europa
  • Eelco Rensink, Rijksdienst voor het Cultueel Erfgoed, archeologie en beekdalen, verwachting, prospectie en inspiratie voor inrichting.
  • met een bijdrage van: Christian Huising, Waterschap Vallei en Veluwe, ‘building with nature’ wel/niet te combineren met behoud relicten; casus de Lunterse en Leuvenumse beek.
  • Hans Bleumink, Bureau Overland, waterrechten en weidebevloeiing in Portugal: modernisering van traditionele systemen als brug naar toekomstige (water)opgaven.
  • Eric Brinckmann, Stichting Waterpark Het Lankheet, onderzoek naar de historie en mogelijke toekomst van bevloeiing in het Andersche Diep (stroomgebied Drentsche Aa).
  • met een bijdragen van: Harmen Zijp, coöperatieve Universiteit Amersfoort, digitale AHN-animatie historische bevloeiingen, en Berco Hoegen, Staatsbosbeheer, bevloeiingsrelicten langs de Tjonger (Friesland); belang van conservering en natuurontwikkeling.

Aan dit symposium zijn geen kosten verbonden, maar u moet zich er wel voor opgeven en wel via deze link. We kijken uit naar uw komst!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.