Lezingenmiddag archeologie van Zeeland in Rijksmuseum van Oudheden

 • Datum: vrijdag 22 maart 2013
 • Lokatie: Leiden Rijksmuseum van Oudheden Rapenburg 28

  Nehalennia altaar, Rijksmuseum van Oudheden

  Nehalennia altaar, Rijksmuseum van Oudheden

  Archeologen spreken op vrijdagmiddag 22 maart over de archeologie van Zeeland en recente opgravingen tijdens de ‘12 Provinciën Lezingen’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Onder meer de verdronken dorpen van Zeeland, neanderthaler ‘Krijn’ en het oudste grafveld van Sluis komen aan bod. De lezingenmiddag is van 14.00 tot 16.00 uur, deelnamekosten bedragen5. Aanmelden kan via lezingen@rmo.nl

  In de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is de archeologie van Zeeland ruim vertegenwoordigd, o.a. door tientallen Nehalennia-altaren en het fossiele stukje schedel van neanderthaler ‘Krijn’, dat in 2009 in het museum werd gepresenteerd aan pers en publiek. Museumconservator Luc Amkreutz zal vertellen wat archeologen door deze vondst zoal te weten zijn gekomen. De Zeeuwse archeologen Nathalie de Visser (Artefact!) en Miek Geerts (provincie Zeeland) laten de uitkomsten van hun laatste spectaculaire opgravingen zien. De oude haven van Hulst, het oudste grafveld van Sluis, de oude ringwalburgen van Middelburg en Domburg en de ‘Verborgen Buitens’ van Walcheren passeren hierbij de revue. Dicky de Koning van de AWN zal ten slotte het publiek inwijden in de mysteriën van de Zeelands verdwenen dorpen.

  Het Rijksmuseum van Oudheden en Hazenberg Archeologie organiseren elke twee maanden een lezingenmiddag in het kader van de 12 Provinciën Lezingen, waarbij elke keer de archeologie van een andere provincie besproken wordt.

  Kosten: € 5,00 p.p.

  Aanmelden: lezingen@rmo.nl

  Inleiding door Tom Hazenberg (directeur Hazenberg Archeologie)

  De zegen van Nehalennia. Een korte introductie over Zeeland, de Noordzee en Neanderthalers
  Luc Amkreutz (conservator Nederland Prehistorie, Rijksmuseum van Oudheden)
  In deze introductie passeren enkele highlights van de Zeeuwse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden de revue. Daarnaast vertelt Luc Amkreutz over het onderzoek naar de eerste Neanderthaler van Nederland, van wie een fossiel stukje schedel is gevonden voor de Zeeuwse kust.

  “Noch visch noch bier”
  Nathalie de Visser (Artefact!)
  Een lezing over recent archeologisch onderzoek in de vestingstadjes Sluis (Smeedtoren en Beestenmarkt) en Hulst (Nieuwe Bierkaai) in Zeeuws-Vlaanderen. In Sluis kwamen huisplattegronden uit de middeleeuwen aan het licht. Op de Beestenmarkt is het oudste grafveld van Sluis met wel 40 skeletten blootgelegd. In het hart van Hulst lag tot 1600 een – haven, waarvan handelshuizen, kademuren en een 13de-14de eeuwse woning zijn teruggevonden.

  Hoogtepunten uit recent archeologisch onderzoek in Zeeland
  Miek Geerts (beleidsmedewerker archeologie, provincie Zeeland)
  Miek Geerts belicht enkele opvallende archeologische onderzoeksprojecten van de gemeente Walcheren. Namelijk het onderzoek naar de houten scheepsresten uit de oude haven van Hulst, de bewoning van de ringwalburgen van Middelburg en Domburg en het herstel van een aantal oude buitenplaatsen, de ‘Verborgen Buitens’ van Walcheren uit de 17de en 18de eeuw.

  Verdronken Land
  Dicky de Koning (AWN afdeling Zeeland)
  Het speuren naar sporen blijft een spannende bezigheid en steeds vallen er nieuwe dingen te ontdekken. Dicky de Koning is in de ban van de wijde blik en de mooie lichtval op het slik en water van de Westerschelde, die langzaam maar zeker zijn geheimen prijs geeft.

  Borrel

 • Geef een reactie

  We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.