Vrijwilliger op de molen bij Erfgoedpartners

Locatie
RHC Groninger Archieven

Datum/Tijd
• 05 maart 2015 - 09 april 2015 van Hele dag


erfgoedpartnerslogo
Organisatie: Erfgoedpartners
Functie: Vrijwilligers op de Molen
Plaats: Groningen
Omvang: n.n.b.
Sluitingsdatum: n.v.t.

Molens horen bij ons landschap en zijn een karakteristiek onderdeel van ons erfgoed. De molens kunnen echter alleen blijven bestaan door de inzet van betrokken mensen: molenaars die zorgen dat de molen draait en molengidsen die mensen op de molen ontvangen en activiteiten organiseren.
Vrijwilligers op de molen

Molenaars
Het is belangrijk dat een molen regelmatig in werking is. Stilstand is achteruitgang – houtworm en andere kleine knagers grijpen dan hun kans. Voor het draaien van de molen zijn vakkundige molenaars nodig, vrijwilligers die daartoe een opleiding hebben gevolgd. Een bezetting van minimaal twee gediplomeerde molenaars per molen zou ideaal zijn.

Opleiding
De aankomend molenaar wordt opgeleid door een ervaren instructeur op een van de zeven instructiemolens in de provincie. Om examen te kunnen doen moet men minimaal 150 uur met de molen hebben gewerkt. Naast de praktijk wordt er tijd ingeruimd voor theoretische kennis met lesmateriaal van de Basiscursus Vrijwillig Molenaar. In de cursus wordt onder andere aandacht besteed aan de verschillende soorten molens, molenopbouw, wieksystemen en de veiligheid op de molen. Tevens leert de aankomend molenaar veel over het weer.

Open les
Om belangstellenden kennis te laten maken met het molenvak worden regelmatig openbare lessen gehouden. Tijdens deze open dag kunnen mensen ontdekken wat het is om molenaar te zijn. De eerste openbare les is op 28 maart 2015. Raadpleeg de website van het Groninger Molenhuis op welke molen in uw buurt u een kijkje kunt nemen.

Molengidsen
Molengidsen ondersteunen de molenaars door groepen rond te leiden en activiteiten te organiseren op en rond de molen. Ook betrekken ze dorpsbewoners bij hun molen. De Cursus Molengids leidt mensen op die geïnteresseerd zijn in molens en hun kennis hierover graag met anderen willen delen.

Cursus
Cursisten krijgen informatie over onder andere de geschiedenis van de Groninger molens, de verschillende soorten molens en de werking van met name koren- pel- en poldermolens. Daarnaast wordt er geoefend in het houden van een boeiende voordracht voor zowel volwassenen als kinderen, het schrijven van persberichten en het maken van draaiboeken voor het organiseren van activiteiten. De leskist voor de molen (geschikt voor het basisonderwijs) wordt eveneens besproken. De cursus wordt afgesloten met het organiseren van een activiteit op of rondom de molen.

De cursus van acht bijeenkomsten wordt gehouden in het Groninger Molenhuis vanaf 9 april 2015.

Informatie of aanmelding

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Erfgoedpartners/Molenhuis, info@erfgoedpartners.nl of 050 313 00 52.

www.groningermolenhuis.nl / www.erfgoedpartners.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.