Experts in jury Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten in Zeeland

unnamed (45)

De eerste inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten in de provincie Zeeland zijn binnen. De jury bestaat uit Han Polman, Jan van Kooten, Ad van Liempt, Tobias van Gent, Mirjam van Zuilen, Wim Hofman en Janneke de Wit. Ieder zal vanuit zijn eigen deskundigheid de inzendingen kritisch beoordelen. Juryvoorzitter en commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman: “We kijken er naar uit om de inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten te mogen jureren. We verwachten verrassende verhalen die inspireren om de oorlogsmonumenten levend te houden”.

Aanmoedigingsprijs
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert elk jaar met een andere Provincie de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten. Dit jaar is dat de Provincie Zeeland.
In aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Vlissingen wordt de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten uitgereikt aan het best beheerde, behouden en meest levende oorlogsmonument. Goed beheer en behoud zijn een voorwaarde voor het voortbestaan van de 185 oorlogsmonumenten die Zeeland telt. Alle gemeenten, organisatoren van herdenkingen, heemkundekringen en andere organisaties in Zeeland die actief zijn op dit terrein worden opgeroepen deel te nemen. Gemeenten en organisaties die op een korte, krachtige en overtuigende manier kunnen aangeven waarom hun Zeeuwse monument het best beheerde, behouden en meest levende monument is, dingen mee naar de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten, bestaande uit een trofee en € 1.000,- ter ondersteuning van activiteiten.

De prijs wordt toegekend door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Zeeland en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). De inschrijving voor deelname sluit op 15 maart 2015.

Jury en finale
De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, die naast voorzitter Han Polman (commissaris van de Koning in Zeeland) bestaat uit Jan van Kooten (directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei), Ad van Liempt (auteur van oorlogsboeken, journalist en tv-programmamaker), Tobias van Gent (auteur van Het Vergeten Bombardement en docent geschiedenis en politicologie University College Roosevelt), Mirjam van Zuilen (directeur Corporate Communicatie & Public Affairs Delta N.V.), Wim Hofman (auteur van kinderboeken, illustrator, schilder, dichter) en secretaris Janneke de Wit (projectleider Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten SCEZ).

De feestelijke finalebijeenkomst vindt plaats op 21 april 2015 in het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de genomineerden zich en wijst de jury de winnaar aan.

Achtergrond- en getuigenverhalen
Achter oorlogsmonumenten gaan verhalen schuil. Deelnemers worden opgeroepen om achtergrond- en getuigenverhalen bij oorlogsmonumenten aan te leveren. De verhalen worden meegenomen in de jurybeoordeling en bijzondere verhalen krijgen een plek op de websites www.zeeuwseankers.nl en www.oorlogsmonumenten.nl.
In de database Oorlogsmonumenten zijn meer dan 3.500 oorlogsmonumenten opgenomen (waaronder de 185 monumenten in Zeeland), met daarbij tal van achtergrondverhalen en filmportretten.

Monument aanmelden
In aanmerking voor de prijs komen Zeeuwse oorlogsmonumenten die herinneren aan de diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Het deelnameformulier is aan te vragen bij de SCEZ via e-mail oorlogsmonumenten@scez.nl. Kijk op www.scez.nl/oorlogsmonumenten voor de procedure, de voorwaarden en overige informatie. Ingevulde formulieren dienen uiterlijk 15 maart 2015 binnen te zijn op oorlogsmonumenten@scez.nl.

Persbericht Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland