Archeologisch onderzoek op buitenplaats Leeuwensteijn


Bij Leidsche Rijn in Utrecht, hebben archeologen in de afgelopen weken op de parkeerplaats van voormalig muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn de fundamenten blootgelegd van een bijgebouw van buitenplaats Leeuwensteijn. Naast de funderingen zijn er talloze gebruiksvoorwerpen gevonden. De archeologen spreken van duizenden (fragmenten van) voorwerpen die daterend van 1600 tot 1800. Het vondstmateriaal bestaat onder andere uit vleesvorken, borden en ander eetgerei, wijnflessen, luxe roemers, een gouden sieraad, kanonskogels en pijpenstelen.

Op oude kaarten, zoals te zien op de nieuwe kadasterwebsite topotijdreis, die sinds vorige week online staat, is het eilandje te zien. Op dat eilandje zou een tuinhuisje hebben gestaan. Maar afgaande op de vondsten, moet hier iets groters gestaan hebben. Een deel van het enorme vondstcomplex werd afgelopen woensdag gepresenteerd. Stadsarcheoloog Herre Wynia is verrast door de vondsten: “Dit was geen simpel theehuisje, maar een buitenplaats met status.”

Het tuinhuis hoorde bij een buitenplaats die er ongeveer uit moet hebben gezien als veel van de buitenplaatsen die nu nog langs de Vecht staan. Het tuinhuis heeft verschillende fasen gekend. Het is vermoedelijk gebruikt als zomerverblijf en kende meerdere verdiepingen.


Naast de funderingen van het tuinhuis zijn houten beschoeiingen aangetroffen die vastgezet zijn met houten palen. De buitenplaats heeft enkele bekende bewoners gehad: zo woonde de Utrechtse burgemeester Lid de Jeude in de 18e eeuw op Leeuwensteijn.

De gemeente gaat onderzoeken of een deel van het opgegraven tuinhuis bewaard kan blijven. De opgraving gebeurde in het kader van het nieuwbouwproject Leeuwensteijn dat naast het toekomstige Leidsche Rijn centrum gebouwd gaat worden.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)