Kolkakkerbuurt: Voorbeeld van een buurt die ‘op’ is?

Nagenoeg alle 163 bijna een eeuw oude woningen in de Edese ‘Kolkakker’ hebben funderingsproblemen, houtproblemen en vertonen verzakkingen. De huizen zijn moeilijk aan te passen aan de eisen van deze tijd. Desondanks wonen veel mensen nog steeds met veel plezier in deze wijk. En wat is dan wijsheid: slopen en nieuwbouw of toch opknappen? De PvdA juicht de plannen van Woonstede toe om in samenspraak met de buurt voor iedereen acceptabele keuzes te maken.

  1. Recent, nieuw onderzoek, aangevraagd door de bewoners, uitgevoerd door INBO heeft uitgewezen dat bij de onderzochte woningen de huidige problemen niet toe te wijzen zijn aan de fundering, eerder aan verkeerd uitgevoerde renovaties in de jaren 80. Het onderzoek wijst uit dat deze woningen te renoveren zijn, waarbij de woningen weer voldoen aan de juiste eisen. Daarnaast blijkt dat een dusdanige renovatie en sloop & nieuwbouw elkaar niet echt ontlopen qua investering.

    Toch heeft Woonstede besloten slechts 50 van de 163 woningen te renoveren, en laat de rest van de wijk “in de kou staan”. Deze karakteristieke en diverse wijk dreigt nu voorgoed verloren te gaan, en de voor Ede belangrijke geschiedenis van dit uniek stukje Edese tuindorp wordt vernietigd.

  2. Woonstede neemt haar verantwoordelijkheid door het belang van behoud van cultuurhistorisch erfgoed te koppelen aan betaalbare, comfortabele en energiezuinige huurwoningen. Zij doet dat door enerzijds 50 woningen aan de Kolkakkerweg te renoveren en anderzijds nieuwe woningen terug te bouwen, waarbij de sfeer en het karakter van het tuindorp gerespecteerd worden.
    Daarbij is bekend dat de tuindorp-gedachte zoals G. Feenstra die ontworpen had voor de gehele wijk, alleen aan de Kolkakkerweg echt goed tot z’n recht is gekomen. Bij de andere straten, die direct erna werden gerealiseerd, is, tot verdriet van Feenstra, al snel veel ingeboet aan de (stedenbouwkundige) principes van het tuindorp. De wijkvernieuwing zoals die nu op stapel staat, biedt de kans om op meerdere onderdelen deze historische ‘vergissing’ alsnog goed te maken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.