Familie-uitje landgoederen Zuid-Holland met kinderpaspoort

erfgoedhuiszh

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruiken-tijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was.

Tijd om zoveel mooi erfgoed met een grotere doelgroep te delen: inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die vaak te bezoeken zijn. Met het gereedkomen van een paspoort, waarbij kinderen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen (en vanaf 5 stempels een beloning krijgen), en een landgoedkaart die 30 landgoederen in de schijnwerpers zet, zijn nu twee goede pr-middelen gevonden om de kennis over en betrokkenheid bij de landgoederen op aantrekkelijke wijze te verhogen.

Krachten bundelen voor het beste resultaat
De Erfgoedtafel Landgoederenzone is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Aan tafel zitten vele landgoedeigenaren en –beheerders, die gezamenlijk zoeken naar de beste manier om buitenhuizen en parken in de beste staat te bewaren, en om er meer aandacht voor te vragen. Door twee producten waar op speelse wijze veel verteld wordt over de geschiedenis en de bezoekmogelijkheden krijgt het bezoek aan de landgoederenzone een stevige impuls.

Het paspoort en de kaart kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. En Jort Kelder schreef het voorwoord voor de kinderen.

Van Jonker tot Kasteelheer
Als kinderen de landgoederen of kastelen bezoeken, krijgen ze een per keer een verschillende stempel in het paspoort. Wie een stempelkaart met minimaal 5 stempels opstuurt, wordt uitgenodigd op 28 november 2014 op een hoffelijke manier een oorkonde op een van de landgoederen in ontvangst te nemen. Hij of zij krijgt de titel Jonker of Jonkvrouw. Bij bezoek aan minimaal 10 landgoederen worden kinderen zelfs tot Kasteelheer of Kasteelvrouw benoemd. Degene met de meeste stempels krijgt een bijzondere prijs. Het gratis Landgoedpaspoort is bedoeld om vooral kinderen (en natuurlijk ook hun ouders en grootouders) te stimuleren zoveel mogelijk landgoederen te bezoeken. Het is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. Bij ieder landgoed staat praktische info en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.

De deelnemende landgoederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Eerste exemplaar aangeboden door Jort Kelder
Op 4 april bood Jort Kelder, die zelf wel weet “hoe het heurt op een landgoed”, het eerste exemplaar aan aan de Gedeputeerde van de Provincie ZH, Han Weber, en aan Jan Hoekema, voorzitter van de erfgoedtafel landgoederenzone (tevens burgemeester van Wassenaar). Hij werd daarbij terzijde gestaan door drie jonge kasteelbewoners.

Naast het paspoort is voor volwassenen een gratis uitklapkaart verkrijgbaar met informatie over vele landgoederen en parken. Zowel paspoort als kaart zijn verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de deelnemende landgoederen, omliggende gemeenten, de bibliotheken en de VVV’s in de regio.

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland