Nieuw onderzoek: vriendschap tussen vrouwen en honden in prehistorie

Paolo Neo via Wikimedia

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben in nieuw onderzoek aan kunnen tonen dat er in de prehistorie een nauwe band bestond tussen honden en vrouwen. De onderzoekers deden dit door een klein biologisch fossiel te onderzoeken dat gevonden werd in een bij het skelet van een vrouw op een 8000 jaar oude begraafplaats in Zuid-Siberië.

Het fossiel was een cyste van een lintwormsoort die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van het contact tussen honden en mensen. De cyste veroorzaakt de ziekte Echinokokkose, die alleen voorkomt bij intensief contact met honden, wolven of vossen.

Dat de onderzoekers suggereren dat er intensief contact moet zijn gewest tussen honden en vrouwen, komt omdat er tot nu toe geen gevallen bekend zijn van mannelijke besmettingen met de parasiet uit dezelfde tijd, terwijl mannen even bevattelijk hiervoor zijn. Tegenwoordig komt de ziekte ook nog voor: wereldwijd zijn ongeveer 1 miljoen mensen besmet, maar in Nederland is de ziekte vrij zeldzaam.

Persbericht Universiteit Leiden

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)