Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Natuurmonumenten wil natuur aan burgers verkopen

Burgers moeten mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur. Dat is het plan van Natuurmonumenten. De organisatie, met 735.000 leden, wil mensen daarmee een grotere rol geven bij het beschermen van natuur in Nederland.
Dat stelt algemeen directeur Marc van den Tweel vrijdag.

nu.nl

Atlas zuidelijke buitenplaatsen te koop

kasteel Loon op Zand

Op woensdag 19 maart 2014 presenteerden de afgestudeerde studenten architectuur van de Technische Universiteit Eindhoven de Atlas ‘Ongekende Lustoorden’ in de wapenzaal van Kasteel Heeswijk. Over buitenplaatsen in Noord-Brabant en Limburg afzonderlijk is genoeg informatie te verkrijgen, maar er is nog maar weinig studie verricht naar het verbindende verhaal over de buitenplaats in deze provincies. Op grond hiervan en als gevolg van het Themajaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012, ontstond het Afstudeeratelier ‘de Buitenplaats’. Deze atlas is hiervan het eindresultaat.

Persbericht Afstudeeratelier ‘de Buitenplaats

Familie-uitje landgoederen Zuid-Holland met kinderpaspoort

zuidhollandd

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruiken-tijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was. Tijd om zoveel mooi erfgoed met een grotere doelgroep te delen: inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die vaak te bezoeken zijn.

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland

Kasteelheren Doorwerth continueren samenwerking

Kasteel Doorwerth. Foto: Bert Kaufmann

Bilderberg Renkum en de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) hebben de meerjarige huurovereenkomst voor Bilderberg Kasteel Doorwerth met vijf jaar verlengd. Beide ‘kasteelheren’, Peter van den Tweel namens GLK en Dries van der Vossen namens Bilderberg, tekenden hiertoe de samenwerkingsovereenkomst. Al sinds de jaren ’70 werken de (toenmalige) stichting Geldersche Kasteelen en Bilderberg nauw samen.

Arnhem Nieuws

Eerste versie nieuwe VNG Europese subsidiewijzer online

VNGVIERKANT

De VNG heeft de eerste versie van de nieuwe Europese subsidiewijzer voor de periode 2014-2020 online beschikbaar gemaakt. De subsidiewijzer biedt een overzicht van Europese subsidieprogramma’s waar decentrale overheden voor in aanmerking komen. Ook bevat het praktische tips voor aanvragers.

Europese Ster

Nieuw kinderpaspoort en kaart stimuleren bezoek landgoederenzone

landgoederenpaspoort

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruikentijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was.

Persbericht Erfgoedhuis ZH

Boren in Romeinse paardenmest

Romeinen Bron: MatthiasKabel via Wikimedia Commons

Het boormonster is zes meter lang en zit vol schimmelsporen, insectenresten, stuifmeel, zaden, fecaliën, graanresten en paardenhaar. Samen vertellen ze wat de invloed is geweest van de Romeinen op het landschap rond fort Fectio, vijf kilometer ten zuidoosten van Utrecht, zegt paleo-ecoloog Bas van Geel van de Universiteit van Amsterdam. Hij is de initiatiefnemer van het onderzoek waarvan het resultaat binnenkort verschijnt in Vegetation History and Archaeobotany.

Toebosch’ Eigen Tijdschrift

Van ruïne naar boerderette

Klarenbeek (foto: Wikimedia)

Van de honderden boerderijen die Amsterdam enkele decennia geleden nog rijk was, is maar een fractie over. De rest is onherkenbaar verbouwd tot boerderette of afgebroken. Een enkel exemplaar wordt op de valreep gerestaureerd. ‘Bij de buurman is het wel erg poenerig geworden.’
Door: Annet Wiesman

Monument Hamerden raakt steeds verder in verval

Het rijksmonument havezathe Hamerden (1612) aan de Hamersestraat in Westervoort raakt steeds verder in verval. Deze week stortte een deel van het dak aan de achterzijde van het gebouw in. Eigenaar, projectontwikkelaar uit Arnhem, heeft het gat provisorisch gedicht en de muren gestut. Het Gelders Genootschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zien het verval met lede ogen aan. Wethouder Arthur Boone van Westervoort hoort ook de verontwaardiging in het dorp. “Die begrijp ik, maar ik vertrouw er op dat het met Hamerden goed komt.”

Gelderlander

Kasteel Neerijnen voor 1,2 miljoen naar Geldersch Landschap

NEERIJNEN – Kasteel Neerijnen komt waarschijnlijk spoedig in handen van het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). De gemeente Neerijnen, de huidige eigenaar én gebruiker, wil het kasteel, bijbehorend koetshuis en ondergrond voor een bedrag van 1,2 miljoen euro verkopen aan GLK.

Gelderlander

Eigenaar Rhederhof mag tijdelijke verwarmingsinstallatie plaatsen

RHEDEN – Hoewel er een bouwstop is opgelegd, mag de eigenaar van monumentale villa Rhederhof toch een verwarmingsinstallatie neerzetten. Burgemeester en wethouders van Rheden gaan daarmee akkoord, al moet de voorziening uiterlijk 16 april weer verdwenen zijn. De verwarming moet vorstschade aan het pand voorkomen. Een andere voorwaarde die de gemeente stelt, is dat de installatie zo wordt geplaatst dat dassen op het terrein minder tot geen last van het lawaai hebben.

Gelderlander

Grote donaties voor Utrechts erfgoed

STICHTSE VECHT – Een van de regionale projecten in de provincie Utrecht die een bijdrage krijgt van de BankGiro Loterij is het monumentale Slot Zuylen in Oud-Zuilen. Het kasteelmuseum ontvangt € 275.000 om het tot voor kort bewoonde koetshuis te restaureren en opnieuw in te richten. Huis Doorn in Doorn krijgt € 450.000 voor de verbouwing van de keizerlijke garage tot tentoonstellingspaviljoen.

VAR Nieuwsblad

Kasteel Heeswijk kampt met financiële problemen

Kasteel Heeswijk heeft geldproblemen. Het kasteel kampt met een tekort van twee ton op de begroting. Voorzitter Ton Nelissen luidt de noodklok. Kasteel Heeswijk draaide in 2013 verlies. "Ook wij merken de gevolgen van de economische situatie", vertelt Nelissen. "De bezoekersaantallen lopen wat terug ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn ook wat minder aanvragen voor zaalverhuur.

Omroep Brabant

’Bredere visie kan ruïne Brederode beter beschermen’

SANTPOORT-ZUID – Actiecomité Te Wapen voor Brederode pleit voor het opstellen van een bovengemeentelijke visie op de binnenduinrand en meer specifiek, op de omgeving van de Ruïne van Brederode. Zo’n visie maakt het voor gemeenten makkelijker te handhaven en het landschap van de binnenduinrand in authentieke staat te houden.

IJmuider Courant

Beatrix naar Drakensteyn

Kasteel Drakensteyn in 1750

BAARN - Prinses Beatrix gaat per direct wonen op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ze heeft zich dinsdag officieel laten inschrijven bij de gemeente Baarn, waaronder Lage Vuursche valt. Dat liet de RVD weten. Beatrix schreef zich in bij de gemeente in aanwezigheid van de burgemeester van Baarn, Mark Röell.

Telegraaf.nl

René Dessing ontvangt hoogste onderscheiding Heemschut

De uitreiking op Frankendael door interim voorzitter ir. Evert de Iongh. Bron: Heemschut

Op 3 februari werd op de historische buitenplaats Frankendael de Ton Kootpenning uitgereikt aan drs. René W. Chr. Dessing door Heemschut voorzitter a.i. Ir. Evert de Iongh. René Dessing is kunsthistoricus en was van 1988 tot 2006 eigenaar van het culturele organisatiebureau Artifex dat lezingen, excursies en congressen organiseerde op het gebied van kunst en architectuur. Als initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012, heeft hij zich volgens Heemschut buitengewoon ingezet voor dit type erfgoed.

Persbericht Heemschut

Een kijkje achter de kantelen van het stoffige Kasteel Radboud (video)

Klik op de afbeelding om de video te bekijken

MEDEMBLIK Ooit was het een onneembare vesting, nu is het er vooral heel stoffig. Onze verslaggever Anne Kruijsen nam vandaag een kijkje achter de kantelen van Kasteel Radboud in Medemblik en waande zich even ‘Grutte Pier’.

RTV N-H

Geslaagd atelier ‘herbestemming buitenplaatsen’ aan TU Eindhoven

Herbestemming buitenplaatsen

Op 27 en 28 januari 2014 volbrachten zes studenten aan de TU Eindhoven hun laatste opdracht, die hun de status van succesvol afgestudeerd aan de TU Eindhoven bezorgde. Zes architecten die op herbestemming van complex historische buitenplaatsen zijn afgestudeerd. Drie van hen kregen het hoge cijfer 9, een studen een 8, een student een 7,5 […]

‘Kasteel Groeneveld moet commerciëler’

Foto Michele Ahin (Overleg) (Eigen werk) [CC-BY-SA-3.0-nl], via Wikimedia Commons

BAARN – Kasteel Groeneveld blijft open voor publiek, scholen blijven welkom en de exposities gaan gewoon door. Maar, zo onderstreepte directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer: ,,We gaan iets geven, maar we gaan er ook iets voor terugvragen’’. Want ook op kasteel Groeneveld gaat voor niets de zon op en moet commerciëler gedacht gaan worden.

Gooi en Eemlander

Kasteelnederzetting Staverden beschermd dorpsgezicht

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verleent landgoed Staverden de status van beschermd dorpsgezicht. Het beschermd gezicht Staverden ligt in het oostelijke deel van de gemeente Ermelo, langs de grens met de gemeenten Nunspeet en Apeldoorn. Staverden is een van de mooiste landgoederen in Nederland. Het is een sterk samenhangend geheel als ‘kasteelnederzetting’ met een oorsprong in de 13de eeuw. De bebouwing en verdere ruimtelijke opbouw en inrichting hebben een duidelijk 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nieuwe kasteelheer Slot Loevestein ontvangt de sleutel

cc by sa 3.0

De Volkskrant schrijft vandaag over de nieuwe kasteelheer van Slot Loevestein. Die is sinds zaterdag de trotse bezitter van de sleutel van dit afgelegen fort. Tim Schrijver en zijn vriendin Renate Vos werden gekozen uit 840 andere gegadigden. “Elke dag zal anders zijn. Het zal geen sleur worden om naar je werk te gaan” Aldus een dolblije Schrijver, die tot voor kort conciërge was op een basisschool in Breda. Dat het kasteel afgelegen ligt en dat het een hele verandering wordt is voor het stel geen probleem: “ Er is hier zelfs Wifi”
De oproep voor kasteelheer verscheen eerder ook al op de Erfgoedstem

Volkskrant 13 januari 2014, Binnenland, pagina 11

Red unieke plafondschildering Kasteel Arcen

Kasteel Arcen blijkt een unieke plafondschildering te hebben uit de barokperiode. Het wereldwijd gerenommeerde Restauratieatelier Limburg (SRAL) zegt dat de schildering ondanks de vele beschadigingen nog in een goede conditie is. De proefrestauratie bewijst dat de oude glorie te herstellen is. Dat vraagt ingrijpend optreden. Alle schilfers vastlijmen, vuil en vernis verwijderen en de vele beschadigingen retoucheren. Om het unieke kunstwerk te redden doen de Kasteeltuinen een dringen beroep op mensen. ,,Adopteer voor slechts 20 uw eigen stukje cultureel erfgoed op www.limburgs-landschap.nl en help mee de plafondschildering te restaureren.”

Dichtbij.nl Roermond

Het Drentse Landschap eigenaar van buitenplaats Oldengaerde

Stichting Het Drentse Landschap wordt de nieuwe eigenaar van het uit de 15e eeuw stammende buitenplaats Oldengaerde in Dwingeloo. Na lang beraad hebben de huidige eigenaren, de familie Willinge, besloten om het beheer van deze havezate na twee eeuwen uit handen te geven. Het Drentse Landschap voelt zich zeer vereerd dat ze nu de zorg mag dragen voor dit bijzondere landgoed.

GroeneRuimte Nieuws

Vervolg aan Jaar van de Historische Buitenplaats 2012

Het restbedrag dat Stichting THB 2012 na beëindiging van haar activiteiten overhield, wordt besteed aan het algemeen nut van historische buitenplaatsen te dienen. Het Nationaal Groenfonds, Nationaal Restauratiefonds en Fondsenbeheer Nederland dragen financieel bij aan een onderzoek waarbij eigenaren, beheerders, bewoners en bestuurders van landgoederen en buitenplaatsen worden gevraagd naar de verhoudingen van de betrokkenen en hoe die ingezet kunnen worden in het belang van het erfgoed. Bovendien wordt er hard gewerkt om begin 2014 een landelijk digitaal portaal te starten, waar een breed publiek kennis kan nemen van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

www.buitenplaatsen2012.nl

Torenspits stadshuis Veere eraf vanwege Bonte knaagkever

De restauratie van het monumentaal stadhuis in het stadje Veere kampt met een forse tegenvaller. Ook de karakteristieke toren blijkt aangetast door de bonte knaagkever. De restaurateurs ontdekten dit toen ze de loden bekleding van de torenspits weghaalden. De spits met bekroning moet nu van de toren worden verwijderd om te kunnen beoordelen hoe groot de schade is. Er is een telescoopkraan besteld om de spits van de toren te lichten.

PZC.nl