Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Ook monumenten moeten exploitabel zijn (Video)

monumentenfonds

Elk monument heeft een economische ondergrond nodig. De verwarming moet branden, de lichten moeten aan kunnen, het monument moet bemenst en onderhouden worden. Wees daarbij niet bang nieuwe elementen toe te voegen. Peter Stutvoet, directeur NV Monumenten Fonds Brabant, licht dit toe aan de hand van kamp Vught.   (48)

Landmacht even terug op Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen Foto: Creative Commons / GVR

Het historische Fort Rijnauwen te Bunnik, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is op 22 april onderdeel van de viering van het 200-jarig bestaan van de Landmacht. De Landmacht bestaat 200 jaar en om dat te vieren, fietsen militaire officieren en andere prominenten op 21 en 22 april van Waterloo naar Utrecht. Onderweg worden de fietsers ontvangen op Fort Rijnauwen van Staatsbosbeheer.

Persbericht Staatsbosbeheer

Monumentenverzekeraar Donatus sluit 2013 positief af ondanks grote schades

Donatus Verzekeringen, de kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland, behaalde in 2013 een brutowinst van € 7,5 miljoen (2012 € 12,3 miljoen). Donatus boekte in 2013 een goed operationeel resultaat, dat echter sterk negatief is beïnvloed door drie grote schades van elk ruim € 1,5 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. Omdat herbestemmen van voormalig religieus erfgoed een belangrijke strategische ontwikkeling is voor Donatus, heeft het jaarverslag ‘Herbestemmingen’ als centraal thema gekregen.

Persbericht Donatus

Erfgoedprijs ook voor gewone gemeenten bereikbaar

Kampen: winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2013.

De BNG Bank Erfgoedprijs, die dit jaar voor de vijfde keer zal worden uitgereikt, blijkt niet voorbehouden aan gemeenten waar je over de monumenten struikelt. Zo werd in 2013 de gemeente Noordoostpolder genomineerd, pionier op het gebied van erfgoed, in een polder die we zelf nog maar zo kort geleden hebben gemaakt. Winterswijk werd meerdere malen genomineerd, niet vanwege een groot budget of massa’s monumenten, maar door erfgoed slim te verbinden met nieuwe functies. Verder faciliteert Winterswijk zeer bewust initiatieven van burgers, die trots zijn op hun erfgoed. Ook gewone gemeenten met een ambitieus erfgoedbeleid maken kans op deze jaarlijkse prijs, zo blijkt dit jaar weer uit de aanmeldingen.

Persbericht BNG Bank Erfgoedprijs

Noorse ambassadeur opent ‘watersnoodwoning’ Openluchtmuseum

openluchtmuseum

Op dinsdag 15 april 2014 opent hare excellentie mevrouw Anniken Ramberg Krutnes, ambassadeur van Noorwegen in Nederland, de houten watersnood­woning uit Raamsdonksveer. De ‘prefab’ woning, een van de 326 huizen die door Noorwegen werden geschonken, biedt onderdak aan het verhaal van ‘De Ramp van 1953’. In de woning ziet u het ontstaan en de gevolgen van de stormvloed, de (internationale) hulpverlening en de impact op de mensen die het meemaakten.

Persbericht Nederlands Openluchtmuseum

Een kapel aan de vergetelheid ontrukt

Locatie van verdwenen kapel. Beeld: koersopzeeland.nl

In de Verklikkerduinen stond ooit het kapelletje ‘Onze Lieve Vrouwe op Zee’. Zo’n vijfhonderd jaar geleden togen mensen hierheen om er te bidden en een Maria-insigne te kopen. Voor hen die een scheve schaats hadden gereden, was het ook een strafbedevaart! (…) Voor Frans Beekman, publicist en deskundige van het duingebied in de Kop van Schouwen is het deze kaart die de beste indruk geeft van het buurtschapje waar de kapel ‘Onze Lieve Vrouwe op Zee’ moet hebben gelegen.

Koers op Zeeland

Koloniaal erfgoed in Dar es Salaam

Hoe verhouden inwoners van het Tanzaniaanse Dar es Salaam zich tot de historische bebouwing in hun stad? In dit reisverslag geeft Sofia Opfer een persoonlijke kijk op de ambigue houding ten opzichte van het deels koloniale erfgoed in de Tanzaniaanse miljoenenstad.

VOER

‘Leegstand Achterhoek in 2035 even groot als 250 voetbalvelden’

cc by sa 3.0

In 2035 is er een leegstand aan gebouwen in de Achterhoek zo groot als 200 à 250 voetbalvelden." Dit zei Hans Suurmond, krimpcoördinator in de Achterhoek, dinsdagavond tijdens een bijeenkomst voor de raadsleden van de 8 regionale gemeenten. Een enkel raadslid – totaal waren er 150 afgekomen op de bijeenkomst – dacht dat het om lege voetbalvelden ging. Maar Suurmond legde uit dat het om oppervlakte van gebouwen gaat die in 2035 leeg staan: "Kantoren, kerken, sportcomplexen, winkels, boerderijen. Een aantal waar ik de rillingen van krijg.

Gelderlander.nl

Zorg en wonen in voormalig klooster Hoogeveen

Het voormalige klooster in Hoogeveen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als zorgcentrum. Achter het complex worden 48 appartementen gebouwd. De bouw staat gepland na de zomer. De nieuwbouw bestaat uit twee (geschakelde) gedeelten. Direct achter de uitbouw van het huidige klooster aan de Brinkstraat komen achttien nieuwe appartementen.

Dagblad van het Noorden

Programma architectuurfestival ZigZagCity 2014 Rotterdam

water

Architectuurfestival ZigZagCity neemt bezoekers van donderdag 29 mei t/m maandag 9 juni 2014 mee op reis door het Laurenskwartier in Rotterdam. ZigZagCity beleefde in 2012 haar eerste editie in Rotterdam met 50.000 bezoekers. Dit jaar staat de reis van de Luchtsingel tot het Blaakse Bos centraal, waar de Kubuswoningen zich bevinden, en neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de stad, diens ontwikkeling en de ideeën óver de stad. Het festival kijkt mee met architecten, archeologen, ondernemers en bewoners. Kunstwerken, optredens en tijdelijke ontwerpen op onverwachte plekken nodigen bezoekers en bewoners uit om met andere ogen naar Rotterdam te kijken.

Persbericht ZigZagCity

St. Augustinuskerk Amsterdam wordt Memorarium

SONY DSC

De St. Augustinuskerk op de Amsterdamse Nieuwendammerdijk krijgt een nieuwe bestemming. Het historische, rijksmonumentale pand wordt een Memorarium; een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een bijzondere plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden, het bijzetten van urnen en nabestaanden de ruimte en mogelijkheid biedend de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.

Persbericht Het Memorarium

Gietijzeren vuurtoren Breskens wordt gerestaureerd

Deze zomer begint de huidige eigenaar met het opknappen van de buitenkant, waarna de vuurtoren wordt overgedragen aan een stichting. De vuurtoren is gebouwd in 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. In 2011 verloor de vuurtoren haar functie voor de scheepvaart. De Stichting vuurtoren Breskens is opgericht voor het behoud van de vuurtoren. Na de restauratie moet de toren opengesteld worden voor publiek.

Omroep Zeeland

Toch geld voor restauratie Petruskerk Bergeijk

De restauratie van de Petruskerk op het Hof in Bergeijk kan toch doorgaan. De gemeente krijgt daarvoor alsnog een kleine 240.000 euro subsidie van de provincie. Het geld komt uit de subsidieregeling Cultureel Erfgoed & Restauratie Rijksmonumenten. Dat fonds riep de provincie eind 2013 in het leven om het onderhoud van monumentale gebouwen te bevorderen en voldoende werk te houden voor restauratiebedrijven.

ED.nl

Verkiezing ‘Gelders boerenerf’ 2014

Nadat De Grootte Veen in Putten (in 2012) en Hietink in Vorden (2013) de eerste prijs in de wacht sleepten, kunnen tot 9 juni boerenerven aangemeld worden voor de verkiezing Gelders boerenerf 2014. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Genootschap en het Gelders Erfgoed hebben de Stichting Boeren-Erf-Goed-Gelderland in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk Gelderlanders actief te betrekken bij cultuurhistorische boerenerven in hun omgeving.

De Stentor

Rijksmonument Stadsschouwburg Utrecht wordt gerenoveerd

Doel van de renovatie is een betere publieksontvangst en theatertechniek en een efficiënter gebruik van het gebouw. De renovatie start voor de zomer 2014. De Blauwe Zaal zal ingrijpend worden gerenoveerd en anders worden ingedeeld. Ook wordt het entreegebied en restaurant de Zindering aangepakt en worden de kantoren, kelders en expeditie-ingang in het souterrain efficiënter ingedeeld.

DeStadUtrecht.nl

Nog geen aparte aardbevingschaderegeling monumenten

Het had er in januari al moeten zijn, maar het monumentenprotocol voor het aardbevingsgebied laat nog steeds op zich wachten. Monumenten herstellen is tijdrovend en ingewikkeld door de strenge regelgeving op dit gebied. Zo staat het rijksmonument Randelsweer in Eenum al lange tijd in de stutten, zonder dat er wat gebeurt. Bewoners hoopten dat het protocol daar verandering in zou brengen. Volgens de provincie Groningen en de Ombudsman Gaswinning is er al wel een ontwerpprotocol, maar dat moet nog besproken worden.

RTVNoord.nl

Luchtkwaliteit Grote Kerk Naarden moet flink verbeteren

Meer dan een half miljoen euro ligt klaar voor de verduurzaming van de Grote kerk in Naarden. De luchtkwaliteit in het rijksmonument moet flink verbeterd. Dat is eerder al gebleken uit metingen. Daarom komt er een nieuw luchtbehandelingsysteem en gebouw beheerssyteem, nieuwe tochtportalen en duurzame verlichting.

Dichtbij.nl – t Gooi

Rijksmonument Zonnehuis Amsterdam-Noord wordt weer theater

Stadsherstel Amsterdam, Double 2 Mediaproducties en OpusOne Theaterproducties hebben vandaag een contract getekend voor de exploitatie van het monumentale Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De drie partners herstellen de oorspronkelijke theaterfunctie van dit historische gebouw. Het Zonnehuis bestaat uit een theaterzaal (425 zitplaatsen), repetitieruimtes, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening.

Musicalblog.nl

Opnieuw restauratie voor Martinuskerk Weert

De provincie Limburg trekt 158.201 euro uit voor de tweede fase van de restauratie van de Martinuskerk in Weert. De kerk was eerder al gerestaureerd om het als rijksmonument te kunnen behouden. Tijdens eerdere restauratiewerkzaamheden bleek dat de kwaliteit van het overige, nog niet gerestaureerde muurwerk slechter was dan voorzien, maakte de provincie vandaag bekend. 

Dichtbij.nl

PvdA Friesland wil aandacht voor industrieel erfgoed

De PvdA Statenfractie Fryslân wil voorkomen dat industrieel erfgoed verloren gaat. De fractie stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. De PvdA vraagt daarbij in het bijzonder aandacht voor zes kwetsbare panden, zoals de Steenfabriek firma Helder te Ee en de melkfabriek in Morra.

WâldNet

Omroep Max volgt restauratie van kerkorgel Heesselt

Max Monumentaal - Huub Stapel (Omroep Max)

Omroep Max volgt de werkzaamheden rond de restauratie van het authentieke Knipscheerorgel in het neogotische kerkje van Heesselt. De opnamen zijn in september te zien in het programma Max Monumentaal. Het orgel wordt met een blaasbalg en via windladen aangedreven, maar hangt op dit moment van plakband aan elkaar.

het Kontakt

Met gebiedsgerichte aanpak gebouwen energieneutraal maken

Ondanks indrukwekkende technische innovaties lukte het nog niet om in Nederland en elders in Europa bestaande woningen en gebouwen op grote schaal energieneutraal te maken. Een praktijkinnovatie van tien bedrijven, waaronder Royal HaskoningDHV (verenigd in GEN: Gebieden Energie Neutraal) laat zien hoe deze schaalsprong wel kan worden gemaakt: door een slimme combinatie van een gebiedsgerichte aanpak, slimmere processen, technologie op maat en een brede samenwerking.

RoyalHaskoningDHV

Ook pompgebouw Strijp R door Piet Hein Eek herbestemd

Het voormalige Pompgebouw (RAG) op Strijp R, voormalig industrieterrein van Philips, wordt door de Eindhovense interieurontwerper Piet Hein Eek omgetoverd tot tien woningen. Naar verwachting start de bouw op 1 juni. In het voormalig Pompgebouw moeten zes woningen, en vier appartementen komen. Het gele Pompgebouw zal niet de eerste ‘bouwval’ zijn die door Eek onder handen wordt genomen. De bouwplannen voor de herbestemming van het Portiersgebouw zijn ook rond.

Studio040

Utrechtse pui uit 1984 zeer waarschijnlijk monument

Gevel LOKV. Foto: Persbericht Stichting Mart van Schijndel

De postmodernistische pui van het gebouw aan de Ganzenmarkt 4-6 in Utrecht wordt zeer waarschijnlijk toch een monument. De afdeling Erfgoed en de commissie Welstand adviseren om hele gevel monumentenstatus te geven en het ligt in de verwachting dat het stadsbestuur dat advies zal volgen. Voor het behoud van de pui uit 1984 van architect Mart van Schijndel hadden duizenden mensen een handtekening gezet.

RTV Utrecht

Sloop KRO-eiland: waar zit de regie in Hilversum ?

Met verbazing heb ik kennisgenomen over de plannen van Vitalvast en Strebubouw over de plannen voor het KRO-eiland. Het ‘oude denken’ over ontwikkelen is kennelijk bij deze bedrijven nog steeds leidraad: we slopen twee derde van een rijksmonument en plempen zoveel mogelijk zielloze appartementen op dezelfde plek. Is dit waar Hilversum op zit te wachten?

Ingezonden brief Karel Loeff Gooi en Eemlander