Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Luchtkwaliteit Grote Kerk Naarden moet flink verbeteren

Meer dan een half miljoen euro ligt klaar voor de verduurzaming van de Grote kerk in Naarden. De luchtkwaliteit in het rijksmonument moet flink verbeterd. Dat is eerder al gebleken uit metingen. Daarom komt er een nieuw luchtbehandelingsysteem en gebouw beheerssyteem, nieuwe tochtportalen en duurzame verlichting.

Dichtbij.nl – t Gooi

Leidekkersambacht bedreigd

Leidekker in 1984 Bron: RCE via Wikimedia Commons

‘Het water staat de ambachtelijke leidekkers soms letterlijk aan de lippen.”  Johanna Gruijthuijsen van Lei-import luidt de noodklok.  Zij ziet dat de ambachtelijke leidekkers steeds verder ‘de markt worden uitgespeeld’. Het KOMO-kwaliteitscertificaat en het van vader op zoon doorgegeven vakmanschap, waar ambachtelijke leidekkers zich altijd op voor konden laten staan, heeft niet meer de betekenis die het ooit had. ‘Het is nu vooral de prijs die de doorslag geeft, niet de kwaliteit’. Het wachten is op de eerste faillissementen.

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

Ontdekking eeuwenoud papierbehang in huis ontdekkingsreiziger Roggeveen

Behang-Middelburg. Foto via persbericht RCE

Tijdens de restauratie van een rijksmonument in het centrum van Middelburg zijn verschillende eeuwenoude papierbehangsels gevonden. Het woonhuis van de 18de-eeuwse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen – ontdekker van het wereldberoemde Paaseiland – blijkt onder meer een uniek vroeg 19de-eeuws papierbehang te bevatten. Een verrassende en unieke vondst.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Instortingsgevaar bijzonder middeleeuws Edams Museum

Het Edams Museum bron: RCE via Wikimedia

Onderzoek naar de fundering van het Edams Museum, locatie Koopmanshuis toont aan dat sprake is van instortingsgevaar. Het museum moet maandag de gehele collectie verhuizen. Het pand werd in 1540 gebouwd en was het eerste stenen huis van Edam.

Nieuws.nl

Column: Bibliotheekvisioen op de Neude

Veel Utrechters zien graag een bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude. Dit terwijl de grootste plannen voor een moderne ‘Bieb ++’ strandden. Iconen hebben een streepje voor in dit soort discussies. Klein twijfelpuntje: wordt er geen zinkend schip binnengehaald om een gezonken schip te redden?

Annette Wiesman op Platform VOER

In 4 stappen online advies over monumentaal schilderwerk

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt online advies over monumentaal schilderwerk. In 4 stappen krijgen eigenaren en beheerders van monumenten op deze website advies over waar op te letten bij onderhoud of restauratie van schilderwerk. De eerste stap is natuurlijk een zorgvuldige voorbereiding en de laatste is de restauratie vast te leggen voor de toekomst. De special biedt informatie over wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden. Verder zijn er links te vinden naar websites met relevante thema’s en zijn er doorverwijzingen naar diverse beroepsgroepen die betrokken zijn bij restauratie en onderhoud van monumenten.

www.monumentaalschilderwerk.nl

Uitzondering Horeca-wet voor monumentale panden

cc by sa 3.0

Het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet is gewijzigd. Horecaondernemers met een horecagelegenheid in een beschermd monument kunnen de burgemeester verzoeken een Drank- en Horecavergunning te verlenen zonder dat de inrichting voldoet aan de vereiste mechanische ventilatie-inrichting. De luchtverversing dient wel op een andere wijze gerealiseerd te worden. Deze wetswijziging biedt uitkomst voor bijvoorbeeld ondernemers die een horecalokaliteit gaan vestigen in een oud kerkgebouw waar al van nature voldoende luchtverversing is.

Bureau Horeca Bijzondere Wetten

Herenhuis, nieuwe editie (Maart/april 2014)

cover_huidig

In deze editie van Herenhuis onder andere: Special: Verf & kleur, ‘Schilders mette groote quast’, Het blauwe huis in groen Zaandam, Historische parel in Edam en Jong monument in oude binnenstad.

Lees meer op de website van Herenhuis

Als restaurator werken aan grafmonumenten

Eeuwenoude grafbeelden en elementen worden op advies van Pier Terwen onderzocht, geconserveerd, gedemonteerd en gerestaureerd. Een nichemarkt, waarin hij zich als restaurator én kunsthistoricus helemaal thuis voelt. De meest uitdagende klus was voor hem het onderzoek naar de restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje.

www.monumenten.nl

Unieke 16-eeuwse schilderingen Harderwijk nu in boek

In Harderwijk is vrijdagavond het boek De Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk te Harderwijk van Meta Prins-Schimmel gepresenteerd. Dat gebeurde in de kerk zelf. (…) Het gaat om 16e eeuws werk van de meesterschilder Ewold van Delft. Hij schilderde de werken tussen 1561 en 1562 toen de kerk nog een Katholieke kerk was. Vanaf 1578 werd het een Nederduitse Gereformeerde kerk. Daar pasten deze schilderingen niet bij dus werden ze tegen 1600 allemaal overgekalkt. Daardoor zijn ze allemaal zo goed bewaard gebleven.

Omroep Gelderland

Interieurplatform: ‘Paniek in het interieur’

Logo-RCE-vierkant

In een interieur kunnen zich incidenten – denk bijvoorbeeld aan wateroverlast of brand – voordoen waarbij betrokkenen onaangenaam verrast worden. Er kan zelfs paniek ontstaan: een slechte raadgever. Niet zelden wordt juist door paniek ondoordacht gehandeld waardoor onnodig (extra) schade ontstaat. Even rustig nadenken en indien nodig de juiste personen inschakelen kan veel leed voorkomen. Ook zijn er situaties die feitelijk niet tot paniek behoeven te leiden aangezien er – in eerste instantie – geen gevaar dreigt, maar waarbij juist anderen paniek veroorzaken. Een goed voorbeeld is de aanwezigheid van asbest.

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Plan voor Gasthuishofje Doesburg mag doorgaan

Het Gasthuishofje in vroeger tijden bron: RCE via Wikimedia

Het plan om het eeuwenoude Gasthuishofje in Doesburg ingrijpend onder handen te nemen, mag doorgaan van B en W. Sinds deze week ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

De Gelderlander

Wie heeft passende bestemming Witte kerkje Oudorp

De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) vindt het jammer dat het historische Witte Kerkje in Oudorp haar deuren moet sluiten voor gebedsdiensten en verkocht wordt. OPA pleit er dan ook voor dat het kerkje een herbestemming krijgt die past bij de cultuurhistorische waarde van het gebouw en die ook past in het mooie en beschermde dorpsgezicht van Oudorp. Daarom heeft OPA schriftelijke vragen gesteld aan het college, om aan te dringen op een passende herbestemming.

Rodi

Hendrick de Keyser koopt bedreigd monument

Het Hooge Huys. Foto: Gemeente Alkmaar/Joop Elsinga

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende restaurerende instelling, heeft het markante verzekeringsgebouw ‘t Hooge Huys in het centrum van Alkmaar gekocht om het zo voor de toekomst veilig te stellen. De aankoop is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Persbericht Vereniging Hendrick de Keyser

Nieuwe kasteelheer Slot Loevestein ontvangt de sleutel

cc by sa 3.0

De Volkskrant schrijft vandaag over de nieuwe kasteelheer van Slot Loevestein. Die is sinds zaterdag de trotse bezitter van de sleutel van dit afgelegen fort. Tim Schrijver en zijn vriendin Renate Vos werden gekozen uit 840 andere gegadigden. “Elke dag zal anders zijn. Het zal geen sleur worden om naar je werk te gaan” Aldus een dolblije Schrijver, die tot voor kort conciërge was op een basisschool in Breda. Dat het kasteel afgelegen ligt en dat het een hele verandering wordt is voor het stel geen probleem: “ Er is hier zelfs Wifi”
De oproep voor kasteelheer verscheen eerder ook al op de Erfgoedstem

Volkskrant 13 januari 2014, Binnenland, pagina 11

Red unieke plafondschildering Kasteel Arcen

Kasteel Arcen blijkt een unieke plafondschildering te hebben uit de barokperiode. Het wereldwijd gerenommeerde Restauratieatelier Limburg (SRAL) zegt dat de schildering ondanks de vele beschadigingen nog in een goede conditie is. De proefrestauratie bewijst dat de oude glorie te herstellen is. Dat vraagt ingrijpend optreden. Alle schilfers vastlijmen, vuil en vernis verwijderen en de vele beschadigingen retoucheren. Om het unieke kunstwerk te redden doen de Kasteeltuinen een dringen beroep op mensen. ,,Adopteer voor slechts 20 uw eigen stukje cultureel erfgoed op www.limburgs-landschap.nl en help mee de plafondschildering te restaureren.”

Dichtbij.nl Roermond

Dordrecht stelt bouwhistorische beleidskaart vast

Het college heeft een concept bouwhistorische beleidskaart vastgesteld voor de binnenstad van Dordrecht. De kaart geeft inzicht in de te verwachten bouwhistorische waarden. Op de kaart zijn alle panden ingekleurd, de kleur paars duidt bijvoorbeeld hoge bouwhistorische waarden aan. Bij deze panden is volgens het college onderzoek, voorafgaand aan sloop of ingrijpende verbouwingen, gewenst. In mei 2014 neemt de Gemeenteraad een beslissing over de bouwhistorische beleidskaart voor de binnenstad. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen voor die tijd reageren.

Dordrecht.net

Verbouwing Mauritshuis over half jaar klaar

Het Mauritshuis in Den Haag heropent op vrijdag 27 juni 2014 haar deuren. Dan zit een twee jaar durende verbouwing en renovatie erop. (…) Het vernieuwde Mauritshuis verdubbelt in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. (…) De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstingang naar binnen, maar dalen straks met trap of lift af naar een lichte foyer die ‘oud’ en ‘nieuw’ ondergronds met elkaar verbindt. Zie onderstaande link voor foto’s van de verbouwing.

architectenweb.nl

Historische kring Bussum organiseert excursie naar gebouw De Bazel

bussum historisch

Karel de Bazel (1869-1923) was een Bussumse architect die ook in Bussum veel sporen heeft achtergelaten. Zijn bekendste schepping is het gebouw De Bazel, geopend in 1926; naar men zegt het mooiste Art Deco monument van ons land. Het was het hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, later van ABN-Amro. Nu is het Stadsarchief van Amsterdam er gevestigd. Getoond worden de monumentale stijlkamers die zich op de voormalige directie-etage bevinden.

Persbericht Historische Kring Bussum

Tentoonstelling woonsituatie arbeiders voor en na de woningwet

In de tentoonstelling ‘Van krot tot woningwet’ in Museum Het Schip wordt aandacht geschonken aan de woonsituatie van arbeiders in Nederland van zowel vóór als na de invoering van de woningwet in 1901. Naast het museum is op ware grootte een krotwoning ingericht in een zeecontainer. Door de ogen van de bewoners van deze krotwoning (een gezin met zeven kinderen) wordt inzicht gegeven in de geschiedenis en het belang van de sociale woningbouw in Nederland.

Museum Het Schip

Restauratie Oud-katholieke kerk net voor 100-jarig bestaan afgerond

De restauratie van de oud-katholieke kerk aan de Ruysdaelstraat 39 nadert haar voltooiing. Vlak voor haar 100 jarig bestaan in 2014 is de kerk van binnen geheel gerenoveerd. Het rijksmonument heeft nieuw stucwerk gekregen, is opnieuw geschilderd, kreeg een nieuwe belichting, en ook een drietal schilderijen uit zijn interieur werden gerestaureerd. (…) De kerk is op zaterdagmiddagen open is voor publiek als een plek van stilte in de buurt.

Amsterdam-Zuid

Bouwhistorische vondsten bij monumentale panden Breda

Bij het strippen van de monumentale panden aan de Nieuwstraat komen dezer dagen onverwachte bouwhistorische ‘schatten’ tevoorschijn. Onder het altaar in de apsis van de kloosterkapel legden werklui een nog ongedateerde antieke tegelvloer bloot. Daarbij kwam ook een deel van een bijzonder tegeltableau met heraldische motieven tevoorschijn. In de drie belendende hofhuizen blijken nog de 15e- en 16e-eeuwse muren, en (eiken)houten vloeren en staanders aanwezig.

BN de Stem

Gerestaureerd Chinees behang Oud-Amelisweerd te bezichtigen

In het weekend van 23 en 24 november is het gerestaureerde 18e eeuwse Chinese behang in landgoed Oud Amelisweerd voor de eerste keer voor het publiek te bezichtigen. Het landhuis wordt momenteel gerestaureerd en ingericht als Museum Oud Amelisweerd (MOA). De wanden van de belangrijkste salon van het landhuis zijn volledig bedekt met het bijna 250 jaren oud papieren Chinees behang. Het behang is in de periode 1750–1770 in het Chinese Kanton gemaakt en kwam met de V.O.C. naar Nederland.

dé Weekkrant

Unieke veertiende eeuwse vloer in voormalig krakerspand

Ubica panden Foto: Kattenkruid via wikimedia

Bij de verbouwing van de Ubica-panden op de ganzenmarkt in Utrecht is een unieke vroegveertiende-eeuwse tegelvloer gevonden. De Ubica-panden zijn twee naast elkaar gelegen monumentale panden in de binnenstad van Utrecht die 21 jaar gekraakt zijn geweest. De ontwikkelaar van het hotel  ziet praktische bezwaren om de vloer zichtbaar te houden, onder meer omdat de vloer een meter lager ligt. GroenLinks Utrecht wil dat de vloer zichtbaar wordt voor publiek en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

GroenLinks Utrecht

SchildersVakprijs voor restauratieproject Steenwijk

Villa Rams Woerthe in Steenwijk is uitgeroepen tot het meest bijzondere schildersproject van Nederland in 2013. De Publieksprijs ging naar het project Jachthuis Sint Hubertus. Onder het witsel op muren en plafonds van het gemeentehuis van Steenwijk komt sinds 1993 stukje bij beetje een geweldig ‘Gesamtkunstwerk’ vandaan. De Heerenveense decoratie- en restauratieschilder Randolph Algera bracht alle elementen weer terug in originele staat, simuleerde zelfs en wint er de Nationale SchildersVakprijs 2013

SchildersVAK