Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Polygonale loods zoekt investeerder / ondernemer

investeerder

De gemeente zoekt een investeerder of ondernemer die de Polygonale loods in de Spoorzone omtovert tot een culinaire ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis voelt.

Persbericht Gemeente Tilburg

Gietijzeren vuurtoren Breskens wordt gerestaureerd

Deze zomer begint de huidige eigenaar met het opknappen van de buitenkant, waarna de vuurtoren wordt overgedragen aan een stichting. De vuurtoren is gebouwd in 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. In 2011 verloor de vuurtoren haar functie voor de scheepvaart. De Stichting vuurtoren Breskens is opgericht voor het behoud van de vuurtoren. Na de restauratie moet de toren opengesteld worden voor publiek.

Omroep Zeeland

PvdA Friesland wil aandacht voor industrieel erfgoed

De PvdA Statenfractie Fryslân wil voorkomen dat industrieel erfgoed verloren gaat. De fractie stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. De PvdA vraagt daarbij in het bijzonder aandacht voor zes kwetsbare panden, zoals de Steenfabriek firma Helder te Ee en de melkfabriek in Morra.

WâldNet

Ook pompgebouw Strijp R door Piet Hein Eek herbestemd

Het voormalige Pompgebouw (RAG) op Strijp R, voormalig industrieterrein van Philips, wordt door de Eindhovense interieurontwerper Piet Hein Eek omgetoverd tot tien woningen. Naar verwachting start de bouw op 1 juni. In het voormalig Pompgebouw moeten zes woningen, en vier appartementen komen. Het gele Pompgebouw zal niet de eerste ‘bouwval’ zijn die door Eek onder handen wordt genomen. De bouwplannen voor de herbestemming van het Portiersgebouw zijn ook rond.

Studio040

Gerestaureerde radiotelescoop weer in gebruik gesteld

Telescoop Dwingelo. Foto: Harm Munk via Wikimedia

Nobelprijswinnaar professor Joseph Hooton Taylor viel de eer te beurt om de gerestaureerde radiotelescoop van Dwingeloo opnieuw in gebruik te stellen. Met zijn druk op de knop zette de grote schotel in beweging en daarmee kieperden tientallen ‘planeten’ in de vorm van ballonnen tussen de genodigden. De telescoop dateert van 1956 en is de laatste jaren door vrijwillige radiozendamateurs helemaal opgeknapt.

Dagblad van het Noorden

Geld gezocht voor monument Bollenlijn Bennebroek

Dorpsraad Bennebroek en de stichting Move zijn druk op zoek naar sponsors van de restauratie van de oude trambrug over de Bennebroekervaart. De trambrug is het laatste overblijfsel van de Bollenlijn, de tram die vroeger tussen Leiden en Haarlem reed. De verbinding – momenteel een voetgangersbrug – is dringend aan onderhoud toe. 

Haarlems Dagblad

Nieuwe bestemmingen NDSM Kraan en Tramremise

image004

Vrijdag 4 april zijn in Amsterdam de officiële openingen verricht van twee herbestemmingsprojecten. Na drie jaar van voorbereiding opende Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam haar ‘deuren’. Ook de eerste fase van de Hallen Amsterdam werd officieel geopend. Twee monumenten die een nieuwe bestemming hebben bereikt.

Persbericht Nationaal Restauratiefonds

Lasloods NDSM zoekt ondernemende pioniers

Lasloods NDSM. Foto: Marion Golsteijn

De Stedenfabriek start met de deskundige medewerking van eigenaar Mediawharf Monumenten bv vanaf deze week het co-creatie proces, met als doel: het Rijksmonument de Lasloods op de NDSM Werf een mooie nieuwe toekomst te geven die het verdient!

Persbericht De Stedenfabriek

Monumentverhaal: Restauratieschilder aan het woord

Houtzaagmolen de Salamander. Foto via monumenten.nl

Erwin van der Kruit en zijn collega’s zijn gespecialiseerd in restauratieschilderwerk. “Restauratieprojecten vragen om een ambachtelijke aanpak”. Het meest bijzondere project waar Van der Kruit tot nu toe aan werkte, vindt hij houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. De moeilijkheid tijdens deze restauratie, was de teerlaag op de buitenzijde van de molen. De moderne monumenten brengen weer andere uitdagingen met zich mee. Op monumenten.nl vertel Van der Kruit over zijn ervaringen als restauratieschilder.

Monumenten.nl

Minister Blok geeft geen geld voor renovatie Hofbogen

Minister Blok van Wonen heeft maandagmiddag de zogeheten Hofbogen in Rotterdam bezocht, het voormalige spoortracé waar vroeger de Hofpleinlijn overheen liep. Het 2 kilometer lange Rijksmonument verkeert in slechte staat. Renovatie is hard nodig en kost veel geld. Geld dat er niet zomaar is. Minister Blok wil ook vanuit Den-Haag geen geld geven voor renovatie. Eerst moet er van hem maar eens goed gekeken worden of er in de regio geen andere oplossing mogelijk is.

RTV Rijnmond

Raad van State zet streep door DRU-plan

DRU-fabriek in Ulft. Foto: Ziko

ULFT – De Raad van State heeft een streep gezet door het nieuwe bestemmingsplan van het DRU Industriepark. Pijnpunten zijn de gevreesde geluidsoverlast door evenementen en de hoeveelheid geplande woningen op het terrein. De gemeente wilde de mogelijkheid bieden voor het houden van 25 grootschalige evenementen op het terrein. Met de bijbehorende geluidsoverlast. Veel te veel, vindt BOEi. De Raad van State oordeelt dat een goed woon- en leefklimaat in het nieuwe bestemmingsplan niet kan worden gegarandeerd voor de omwonenden en zet daarmee een streep door het bestemmingsplan.

De Gelderlander

Kanshebbers Herbestemming NH bekend gemaakt

Boerderij Nijenburg Heiloo

De Bensdorpfabriek in Bussum, boerderij Nijenburg in Heiloo en het voormalige gemeentehuis in Wieringerwerf staan dit jaar op de agenda van het programma Herbestemming NH. Op woensdag 23 april 2014 om 15.00 uur geeft gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg Elvira Sweet het officiële startsein voor Herbestemming NH 2014 in de Bensdorpfabriek in Bussum, Nieuwe Spiegelstraat 9. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de Kick-off op www.herbestemmingnh.nl.

Persbericht Herbestemming NH

Nieuwe hoop voor Friese zuivelfabriek De Hoop

Het zou de laatste redding kunnen zijn voor zuivelfabriek De Hoop in het Friese Oudega: het plan van ontwerper Jentje Steegstra om de melkfabriek om te toveren tot een moderne werk- en woonlocatie. De projectontwikkelaars zien er wel heil in, nu alleen de investeerders nog. Onder de naam ‘Er is hoop voor De Hoop’ maakte bouwadviseur Steegstra uit Opeinde op eigen initiatief een ontwerp voor de herbestemming van de verpauperde melkfabriek.

Friesch Dagblad

Autocultuur als cultuurhistorische waarde in De Binckhorst

Over industrie- en bedrijventerreinen hoor je vaak weinig positiefs. ‘Het zijn lelijke non-plaatsen, ze zijn onderling inwisselbaar en ze ontberen geschiedenis en levendigheid.’ Toch geldt dat niet voor alle bedrijventerreinen. De Binckhorst, een binnenstedelijk bedrijventerrein in Den Haag dat vraagt om ontwikkeling, bezit namelijk wel unieke geschiedenis. Namelijk de aanwezigheid van de auto en auto gerelateerde bedrijven.

VOER

Cultuurgebouw cacaofabriek Helmond geopend

Afgelopen weekend is cultuurgebouw De Cacaofabriek in Helmond geopend. In het voormalige industriële pand zijn onder meer een poppodium, tentoonstellingsruimten en werkplekken voor creatieve bedrijven gehuisvest. Het bureau heeft de voormalige cacaofabriek De Helm gerenoveerd en uitgebreid om het geschikt te maken voor haar nieuwe functies. De oorspronkelijke gebruiker ging in de jaren dertig van de vorige eeuw failliet.

Architectenweb.nl

Monumentale Hofbogen Rotterdam slachtoffer taakbeperking corporaties

Ooit waren de Hofbogen in Rotterdam-Noord een prestigeproject van de woningcorporaties. Met op het voormalige luchtspoor een dakpark en onder in de boogruimtes creatieve ondernemers. Door blunders bij de corporaties verloederen de Hofbogen. “Probleem nu is dat de corporaties niet mogen investeren tenzij de minister daar toestemming voor geeft. En daar ben ik al een paar jaar mee bezig om die doorbraak te forceren. Gelukkig komt minister Blok 17 maart naar Rotterdam en dan bespreken we de toekomst van de Hofbogen”, zegt wethouder Karakus.

RTV Rijnmond

Westergasfabriek, ook in Apeldoorn?

Minstens twintig plannenmakers presenteren zich woensdagavond 5 maart in Gigant voor een plekje in de voormalige Zwitsal-fabriek in Apeldoorn. (…) De Westergasfabriek als spiegel voor Apeldoorn. Architectuurcentrum Bouwhuis grijpt de verbanden aan om Evert Verhagen uit te nodigen, projectleider van de Westergasfabriek en eigenaar van Creative Cities, dat gemeenten helpt hun steden te veranderen in een plek waar mensen graag verblijven. Dat gebeurt dinsdag 11 maart in het ACEC, aanvang 20 uur, toegang gratis.

De Stentor

Restauratie rijksmonument fabriek De Ploeg in de wacht

Het opknappen van het leegstaande rijksmonument De Ploeg in Bergeijk, waarin tientallen jaren de bekende ‘Ploegstoffen’ werden vervaardigd kost 4 miljoen euro, becijfert eigenaar Wooninc. Wooninc heeft in samenspraak met de beoogde gebruikers en de stichting Rietveld & Ruys een concept ontwikkeld voor de toekomstige invulling als cultureel centrum. Wooninc heeft voor de bekostiging de hoop gevestigd op een bijdrage van de provincie.

Ed.nl

“Rotterdam verwaarloost uniek rijksmonument”

Heemschut is bedroefd over hoe het rijksmonumentale voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning door de gemeente Rotterdam onderhouden wordt. De gemeente heeft zich in het verleden gecommitteerd aan het beschermen van zowel interieur als exterieur. Echter, de gemeente laat het pand verwaarlozen. Heemschut wil dat de gemeente het gebouw niet verder laat verloederen door het wind-en waterdicht te maken en een mogelijk herbestemming voor het pand probeert te vinden.

Heemschut

Tramremise Breda moet plaatsmaken voor woningen

Het Veoliaterrein aan de Mastbosstraat in Breda wordt definitief herontwikkeld tot woongebied. Het ruim anderhalve hectare grote perceel van de 125 jaar oude oude tramremise van Princenhage is deze week in handen gekomen van een nieuwe ontwikkelcombinatie. (…) De nieuwe eigenaars denken na de bouwvak van 2015 te beginnen met de bouw van ruim zestig grondgebonden woningen. De remise, ook bekend als de oude BBA-werkplaats, gaat waarschijnlijk al rond de jaarwisseling tegen de grond.

BN de Stem

Historische kraan naar Zaandam voor restauratie

cc by sa 3.0

De historische kraan aan het Entrepotdok in Amsterdam wordt gerenoveerd en is daarom verplaatst. Deze kraan is inmiddels historisch erfgoed en stamt uit 1951. Alleen al het cabinedeel van de historische kraan is rond de 25 ton. Koninklijke Saan heeft in opdracht van de Kenz Figee Group deze complexe verplaatsingsklus uitgevoerd. Saan heeft de oude offshore kraan met deze twee kranen tegelijk weg gehesen. Na renovatie wordt de offshore kraan, waarschijnlijk begin juni 2014, weer op de oorspronkelijke locatie aan het Entrepotdok op een nieuwe fundering terug geplaatst.

Kranenproject.nl

Afstudeerontwerp ontwikkeling ruïne genomineerd voor prijs

ruines

Claire maakte een ontwerpstrategie waarmee ze Le Centre, een oude mijnbouwregio in België nieuw leven wil inblazen. De regio heeft een troosteloze uitstraling en is vooral bekend door negatieve connotaties: werkloosheid, armoede, criminaliteit. In De noodzaak van ruïnes wordt de transformatie voorgesteld van het vergeten industriële landschap tot een wonderlijk schaduwlandschap. Een landschap waarin ontdekken, (ver)dwalen en verwonderen de emoties bepalen.

Persbericht Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Oude Tramremise voorzien van duurzame energie via WKO

Voormalige tramremise aan het Bellamyplein in Amsterdam Oud-West. Foto: Minke Wagenaar

De oude Tramremise De Hallen in Amsterdam-West wordt momenteel duurzaam gerenoveerd tot een multifunctioneel centrum voor media, mode, ambachten en cultuur. Duurzaamheid loopt als rode draad door het herontwikkelingsproject. Zo wordt het complex onder meer voorzien van een warmte-koudeopslagsysteem dat duurzame energie zal leveren. Unica Ecopower is als ESCo verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie, de financiering, de exploitatie en het beheer van de klimaatinstallatie.

Stedebouw & Architectuur

Deel Hembrug vanaf donderdag open voor publiek

Met een klap op een enorme spijker verrichtte minister Blok (Wonen en Rijksdienst) woensdag 29 januari de officiële openingshandeling voor het openstellen van een deel van het voormalig militair terrein Hembrug in Zaanstad. (…) De transformatie van Hembrug, één van de grootste herontwikkelingslocaties in Nederland, zit in een stroomversnelling door de nauwe samenwerking tussen Rijk, provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad.

Provincie Noord-Hollandk

Stationsgebouw blijft na 80 jaar nog steeds leeg

GELDERMALSEN – De plannen om het monumentale stationsgebouw in Geldermalsen weer te gaan gebruiken, zijn van de baan. Dat bevestigt initiatiefnemer Edwin Loeff. NS Stations, eigenaar van het gebouw uit 1884, zou het financiële risico te hoog vinden en heeft de stekker uit het project getrokken. Het station kampt al 80 jaar met leegstand. De plannen om het stationsgebouw weer te gaan gebruiken, werden vorig jaar september gepresenteerd. Inmiddels was voor 60 procent van de ruimte in het station een huurder gevonden, maar dat was voor NS Stations niet genoeg. 

Omroep Gelderland