Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Landmacht even terug op Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen Foto: Creative Commons / GVR

Het historische Fort Rijnauwen te Bunnik, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is op 22 april onderdeel van de viering van het 200-jarig bestaan van de Landmacht. De Landmacht bestaat 200 jaar en om dat te vieren, fietsen militaire officieren en andere prominenten op 21 en 22 april van Waterloo naar Utrecht. Onderweg worden de fietsers ontvangen op Fort Rijnauwen van Staatsbosbeheer.

Persbericht Staatsbosbeheer

FORT! Nieuw magazine over Leisure in het Linielandschap

cover_Fort

Op 10 april werd het gloednieuwe magazine FORT! geïntroduceerd. Gedeputeerden Annemiek Traag (GLD) en Mariëtte Pennarts (UT) namen de eerste exemplaren in ontvangst. De provincies Gelderland en Utrecht spelen een sleutelrol bij de succesvolle herbestemming van het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. FORT! is een uitgave van Stichting Liniebreed Ondernemen.

Persbericht Stichting Liniebreed Ondernemen

Transformatie voormalige vliegbasis Twenthe

Area Development Twente (ADT) en de familie Van Eck uit Leusden hebben een lintentieovereenkomst getekend voor de verkoop van 50 hectare bestaand vastgoed en voorzieningen die onderdeel uitmaakten van de voormalige vliegbasis Twenthe. De private investeerder gaat het transformeren tot een gebied voor technologie en innovatieve bedrijvigheid, leisure met zakelijke en publieksevenementen.

Vastgoedmarkt.nl

Vervolgtraject Nieuwe Hollandse Waterlinie in handen provincies

Wandelaars bij het torenfort Uitermeer, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Bert van As (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Door decentralisatieafspraken van het Rijk zijn nu de provincies verantwoordelijk voor het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gezamenlijk met de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt een bestuursovereenkomst en een koersdocument voorbereid. In Utrecht werd tijdens de besprekingen over het vervolgtraject door gedeputeerde Pennarts de wens uitgesproken om alvorens restauratie van een fort eerst te zoeken naar een exploitant. Voorheen gebeurde dit in omgekeerde volgorde.

Provincie Utrecht

Waterschap start met restauratie Grebbelinie

Waterschap Vallei en Veluwe start volgende week met de restauratie van de Grebbelinie, de linie die twee eeuwen lang een belangrijke rol speelde in de verdediging van Nederland. Het waterschap laat weten dat de linie haar historische uiterlijk terugkrijgt. Volgende week wordt een begin gemaakt met de dijkverbetering van het verdedigingswerk. De werkzaamheden moeten in 2016 afgerond worden.

Historiek.net

Fortenseizoen trapt af met festivals

cc by sa 3.0

Nederland telt tientallen forten die in de winter plaats bieden aan diverse vleermuizenvolken. De vochtige en donkere omgeving is een voorwaarde voor een goede winterslaap. In april is het gedaan met de rust. Dan openen alle forten hun deuren en bieden zij tot en met september een verrassend cultureel en recreatief programma. In 2014 openen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie gezamenlijk hun forten in het paasweekend van 19 t/m 21 april. Onder het motto ‘Spel en Sport op het familiefort’, gaat het fortenseizoen van start. In mei en juni presenteren de forten Pop Up food- en muziekfestivals op verschillende fortlocaties. Juli en augustus staan in teken van verhalenvertellers en van 7 tot 14 september is het fortenfestival. Dit festival is vooral gericht op theater, muziek en openlucht film.

Persbericht Stichting Liniebreed Ondernemen

Rijk vangt 1 miljoen voor te slopen karakteristiek MGD-gebouw Ede

MGD Ede. Foto: rvob

De aankoop van het voormalige gebouw van de Militair Geneeskundige Dienst aan de Eikenlaan in Ede door bouwbedrijf Van Ree is definitief. Het Rijks Vastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) heeft dat bekendgemaakt. De verkoopprijs is 1 miljoen euro.
Van Ree kreeg eerder toestemming van de Edese gemeenteraad om het MGD-gebouw te slopen en er een medisch centrum te bouwen. De raad moest daar aan te pas komen omdat het gebouw als ‘karakteristiek pand’ op een lijst van gebouwen stond die niet zonder raadsbesluit gesloopt mogen worden.

Gelderlander

Restauratie Fort Sint Pieter nadert haar voltooiing

Het heeft een poos geduurd – sinds 2006 om precies te zijn – maar de megaklus is bijna ten einde. Eind deze maand wordt begonnen met de laatste fase van de restauratie van Fort Sint Pieter: de muren en de toegang tot het pittoreske fort op de Sint Pietersberg. Het gaat om de laatste omvangrijke werkzaamheden uit het omgevingsplan van de gemeente Maastricht en Natuurmonumenten.

Dichtbij.nl

‘Afstoot Fort Buitensluis door defensie buitenkansje’

“De mogelijkheid om Fort Buitensluis en de daarbij behorende terreinen te verwerven mag de gemeenschap van Cromstrijen niet voorbij laten gaan!” Met deze boodschap presenteerde de Stichting Fort Buitensluis zich afgelopen maandag aan de gemeenteraad. Het fort wordt in de loop van 2014 door Defensie afgestoten. Het is een uniek monumentaal object en zal, als het aan de stichting ligt, worden gerevitaliseerd en daarna openbaar toegankelijk worden gemaakt.

dé Weekkrant

23 militaire schuilplaatsen Nieuwe Hollandse Waterlinie hersteld

In de provincie Gelderland zijn op grond van particulieren in totaal 23 militaire schuilplaatsen hersteld als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dienst Landelijk Gebied (DLG) kon de schuilplaatsen opknappen dankzij de medewerking van de betrokken particuliere eigenaren. De provincie financierde het herstel. Alle bunkers liggen langs de Liniedijk tussen de Lek en de Waal. In een vorig project waren hier al 26 bunkers aangepast en hersteld. Dit waren bunkers van Staatsbosbeheer, de gemeente of het waterschap.

Dienst Landelijk Gebied

Onderwaterlegging van weilanden bij Fort Krommeniedijk

KROMMENIEDIJK – Het Hoogheemraadschap is woensdag 19 februari gestart met de inundatie van de weilanden bij Fort bij Krommeniedijk. Hiervoor is een speciaal inlaatwerk onder de Lagendijk gebouwd met een diameter van 30 cm. Op 19 februari stelde het Hoogheemraadschap deze inlaat in werking. In de komende weken zullen de weilanden onder water komen te staan. Dit trekt elk jaar erg veel vogels aan en daarom worden op het hoogtepunt, 8 en 9 maart, de vogelkijkdagen georganiseerd.

Rodi

Geheime gang Hampoort in Grave zondag geopend

GRAVE – Het Graafs museum opent op zondag 16 februari de luiken van de onderaardse gang onder de Hampoort. Deze gang maakte ooit onderdeel uit van een onderaards gangenstelsel welke de vestingstad Grave rijk was. De zondag opengestelde gang  liep vanaf de voorzijde van de Hampoort, pal aan de gracht, tot en met het Arsenaal.

Arena Lokaal

Gemeenten werken samen aan bescherming Hollandse Waterlinie

Wandelaars bij het torenfort Uitermeer, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Bert van As (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Elf gemeenten die aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen gaan gezamenlijke afspraken maken over de bescherming van dit cultuurhistorische erfgoed. Voor 2017 moeten alle gemeenten in hun bestemmingsplan hebben opgenomen waar de omgeving van het uit 1815 daterende verdedigingswerk ongerept moet blijven en waar eventueel wel gebouwd mag worden.

Reformatorisch Dagblad

Bunkers WO1 Halsteren verplaatst

Beton

In opdracht van de gemeente Bergen op Zoom worden worden woensdag twee bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die langs de Boomdijk in de Auvergnepolder in Halsteren staan verplaatst. De schuilplaatsen, die bijna honderd jaar oud zijn, liggen in agrarisch gebied en de boeren ondervinden hier hinder van, vertelt woordvoerder Coen Hagenaars van de gemeente. "Een kraan tilt de bouwwerken in zijn geheel op en verplaatst ze naar de kant van de weg."

BNdestem

Deel Hembrug vanaf donderdag open voor publiek

Met een klap op een enorme spijker verrichtte minister Blok (Wonen en Rijksdienst) woensdag 29 januari de officiële openingshandeling voor het openstellen van een deel van het voormalig militair terrein Hembrug in Zaanstad. (…) De transformatie van Hembrug, één van de grootste herontwikkelingslocaties in Nederland, zit in een stroomversnelling door de nauwe samenwerking tussen Rijk, provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad.

Provincie Noord-Hollandk

Liefhebber zoekt bestemming voor zijn atoombunker (VIDEO)

OOSTBURG – Hij heeft geen idee wat hij ermee gaat doen, maar voor hem is zeker een droom in vervulling gegaan. Danny van den Berge heeft een oude leegstaande atoombunker in Oostburg gekocht. (…) Danny van den Berge was altijd al gefascineerd door bunkers. Toen hij het exemplaar in Oostburg te koop zag staan, hoefde hij niet lang te twijfelen. Hij heeft alleen geen flauw idee wat hij met de bunker gaat doen, maar mensen die een idee hebben mogen contact met hem opnemen.

Omroep Zeeland

Gemeente: Vesting Naarden niet te koop

De gemeente Naarden zit niet te wachten op particuliere initiatieven voor een toekomstige invulling van de vestingwerken rond de stad. De gemeente blijft bij het standpunt dat de toekomst van de vestingwerken het best gegarandeerd is wanneer deze eigendom van het Rijk Blijven.

RTV N-H

Restauratie voormalige Vloeddijkkazerne Kampen afgerond

De restauratie van de voormalige Vloeddijkkazerne in Kampen is klaar. Vanmiddag hebben gedeputeerde Maij van de Provincie Overijssel en wethouder Ekker de laatste hand gelegd aan de restauratie. In de voormalige kazerne is tegenwoordig een centrum voor kunsteducatie gevestigd: Quintus. Naast de restauratie is de voormalige eetzaal van de kazerne omgebouwd tot een balletzaal, die door Quintus gebruikt kan worden. De restauratie is mede betaald door de provincie Overijssel.

RTV Oost

Publiek zelf aan de slag met herbouw Slot Schaesberg

schaesberg2

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van € 80.000 verleend aan de Stichting Landgoed Slot Schaesberg. Met dit bedrag worden de ambachtelijke werkplaatsen gerealiseerd waar het publiek zelf aan de slag gaat om mee te werken aan de herbouw van het landgoed. Het 16de eeuwse slot, waarvan nog restanten overeind staan, wordt de komende jaren tegelijkertijd bouwplaats, monument, recreatiepark en leerschool.

Nieuwsbrief BOEi

Nieuwe kasteelheer Slot Loevestein ontvangt de sleutel

cc by sa 3.0

De Volkskrant schrijft vandaag over de nieuwe kasteelheer van Slot Loevestein. Die is sinds zaterdag de trotse bezitter van de sleutel van dit afgelegen fort. Tim Schrijver en zijn vriendin Renate Vos werden gekozen uit 840 andere gegadigden. “Elke dag zal anders zijn. Het zal geen sleur worden om naar je werk te gaan” Aldus een dolblije Schrijver, die tot voor kort conciërge was op een basisschool in Breda. Dat het kasteel afgelegen ligt en dat het een hele verandering wordt is voor het stel geen probleem: “ Er is hier zelfs Wifi”
De oproep voor kasteelheer verscheen eerder ook al op de Erfgoedstem

Volkskrant 13 januari 2014, Binnenland, pagina 11

Forteiland Pampus wordt exclusief erfgoedlogement

Er gaat een hele andere wind waaien op forteiland Pampus. De organisatie van het eiland gaat op de schop. De fortwachterswoning wordt omgebouwd tot een ‘exclusief erfgoed logement’ en bijzondere vergaderlocatie. Het stichtingsbestuur gaat fors inzetten op strategische marketing en promotie van het eiland. Er komen meer mogelijkheden voor bezoekers om bij Pampus af te meren voor de horeca.

Dichtbij.nl

Willem de Zwijgerkazerne Wezep als ‘renovatieuitdaging’

Professionals uit verschillende branches gaan zich buigen over de toekomstige bestemming van de Willem de Zwijgerkazerne in Wezep. In samenwerking met het Nationaal Renovatie Platform (NRP) is het gebouw onderwerp van studie voor een NRP Challenge van de NRP Academie. Deze academie is dit jaar opgericht door het NRP, waar DeltaWonen -eigenaar van de kazerne- onlangs partner van is geworden. Doel van de NRP Challenge is om voor de Willem de Zwijgerkazerne scenario’s te ontwikkelen voor de toekomstige beste en duurzaamste bestemming.

Veluweland.nl

Voormalige munitiefabriek Hembrugterrein zoekt huurders

De openbare inschrijving voor de verhuur van de vijf monumentale gebouwen van een voormalige munitiefabriek op het Hembrugterrein in Zaanstad, is gestart. De gebouwen worden casco opgeleverd en bieden de huurder volop mogelijkheden om de indeling en inrichting naar eigen inzicht ter hand te nemen. Er wordt gezocht naar creatieve ondernemers die een werkplaats, atelier of studio zoeken. Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag een informatiepakket downloaden.

Nieuw Hembrug

Verzet tegen sloopplan kazerneterrein Bergen op Zoom

Vereniging Binnenstad (VB) verzet zich tegen de sloop van twee legeringsgebouwen op de voormalige Cort Heyligerskazerne. Woningcorporatie Stadlander zegt geen invulling te kunnen vinden en wil er na sloop nieuwbouw realiseren. De verschillende oude militaire gebouwen maken de wijk volgens VB uniek. De vereniging maakt zich ook zorgen over bouwplan Nieuwe Vesting op het voormalige Nedalco-terrein. De vrees is dat er hoogbouw komt die ver boven het Groot Arsenaal uitsteekt.

BN de Stem

Noord-Holland investeert drie miljoen in toekomst forten

De provincie Noord-Holland stelt drie miljoen euro beschikbaar voor het restaureren en toevoegen van nieuwe functies aan zeker twee historische forten van de Stelling van Amsterdam. Komend jaar moet duidelijk welke forten kansrijk zijn om te ontwikkelen en wat voor ideeën er leven bij partijen. (…) Daarnaast heeft de provincie voor de komende drie jaar ook nog 1,8 miljoen beschikbaar gesteld ter ondersteuning en stimulering van klein restauratie- en herstelwerk van stellingobjecten.

Haarlems Dagblad