Cultuurmonumentenmaand ook in De Wieden

natuur

De komende meimaand organiseert Natuurmonumenten opnieuw de Cultuur Monumenten Maand. In het hele land zijn kastelen, landhuizen, molens, koetshuizen, hoeves en forten geopend die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ook Bezoekerscentrum De Wieden neemt deel aan deze maand met verschillende activiteiten.

De Stadskoerier

Natuurmonumenten wil natuur aan burgers verkopen

Burgers moeten mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur. Dat is het plan van Natuurmonumenten. De organisatie, met 735.000 leden, wil mensen daarmee een grotere rol geven bij het beschermen van natuur in Nederland.
Dat stelt algemeen directeur Marc van den Tweel vrijdag.

nu.nl

Alblasserdam verkoopt molen voor restauratie

De gemeente Alblasserdam heeft de Souburghse molen aan het Kortland verkocht aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (Simav). Doel van de verkoop is de restauratie van de molen door Simav. De overnamesom bedraagt het symbolische bedrag van 1 euro. Simav begint met het project zodra de benodigde subsidies binnen zijn. De totale restauratiekosten worden geraamd op 800.000 euro.

Reformatorisch Dagblad

Ontdek je molen tijdens Nationale Molendag 2014!

De Oelemolle tijdens de Nationale Molendag 2009. Foto: Vincentmolenaar

Wat doet de molen in je buurt? Dat kun je in het weekend van 10 en 11 mei 2014 zelf ontdekken tijdens de Nationale Molendag 2014. Tijdens dit molenweekend zetten ruim 950 molens hun deuren open, speciaal voor jou. Met molenmarkten, fietsroutes, kinderspelletjes en tal van andere activiteiten wordt jouw bezoek een bijzondere beleving. Kijk op www.molens.nl welke molens in jouw buurt open zijn tijdens Nationale Molendag 2014.

Persbericht De Hollandsche Molen

Molen Windlust dreigt monumentenstatus te verliezen

cc by sa 2.0

Bijna twee jaar nadat de monumentale molen Windlust in Burum door brand werd verwoest, krijgt het dorpje vlak over de grens met Friesland een tweede klap. Windlust dreigt zijn monumentale status te verliezen.Na de brand op Paaszondag 2012 werd de molen uit 1787 niet opnieuw gebouwd, maar gerestaureerd. Toch vindt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE dat er te weinig originele bouwmaterialen zijn overgebleven.

RTVNoord.nl

Molens Kinderdijk overgedaan naar andere gemeente

Waterschap Rivierenland heeft maandag in Kinderdijk na 275 jaar officieel de negentien molens overgedragen aan de gemeente Molenwaard voor het symbolische bedrag van 1 euro. De gemeente maakte tevens van dat moment gebruik om een overeenkomst te ondertekenen met de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) om het beheer en onderhoud over te dragen.

Klaroen

Restauratie oudste stenen poldermolen klaar

Met de montage van het imposante scheprad kan de oudste stenen poldermolen van Nederland weer draaien èn water malen. Daarmee is een restauratieperiode van meerdere jaren beëindigd en de Babbersmolen uit 1710 in oude luister hersteld. (…) Met de restauratie van de molen en de inpandige oude molenaarswoning is er nog geen einde gekomen aan de bouwactiviteiten. Volgend jaar zal het machinistenhuisje worden aangepast om ook in de toekomst bewoning mogelijk te maken.

Dichtbij.nl

Brabant helpt moleneigenaren restauratie financieren

De komende jaren zullen naar verwachting zeker vijftien Brabantse molens gerestaureerd kunnen worden. De provincie heeft een subsidie van 3,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor achterstallig onderhoud. (…) De provincie betaalt zeventig procent van de kosten. De eigenaar moet zelf of via derden dertig procent bij elkaar brengen.

Omroep Brabant

Molenprijs voor Molen van Fakkert in Hoonhorst

Molen van fakkert

Amsterdam – Met ruim 22% van de bijna 35.000 publieksstemmen heeft Molen van Fakkert in Hoonhorst (Overijssel) dit jaar de BankGiro Loterij Molenprijs 2013 gewonnen. Vandaag ontving Stichting de Molen van Fakkert de cheque van 90.000 euro uit handen van Nico Papineau Salm, voorzitter van Vereniging De Hollandsche Molen.

Persbericht Vereniging De Hollandsche Molen

Limburgse Molendag 2013

image006

De herfst is begonnen! Dat betekent dat er weer genoeg wind in aantocht is om de molens in Limburg te laten draaien. Kom het met eigen ogen aanschouwen tijdens de Limburgse Molendag op zondag 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Meer dan 50 molens in Limburg zijn die dag gratis te bezoeken. Trotse mulders vertellen u graag alles over het bijzondere stukje Limburgs erfgoed dat zij in stand houden, want wind alleen is niet genoeg om de molens te laten draaien. Ontdek van binnen hoe een molen werkt, bekijk hoe graan wordt gemalen en proef van diverse lekkernijen.

Persbericht Molenstichting Limburg

Publiek kan stemmen voor molenrestauratieprijs

Beeldcitaat www.molenprijs.nl

Nadat moleneigenaren molens hebben voorgedragen en een vakjury hieruit een shortlist heeft samengesteld, kan nu (van 1 september tot 1 oktober) het publiek stemmen voor de winnende molen van 2013. Elke stem levert € 1,- op voor het project naar keuze. Op 3 oktober wordt bekend gemaakt welk molenproject de meeste stemmen heeft gekregen en de BankGiro Loterij Molenprijs 2013 met de hoofdprijs van € 90.000,- gewonnen heeft. De zes overige projecten krijgen het aantal verzamelde stemmen in euro’s uitgekeerd.

Molenprijs 2013

Plan: molen redden van ‘natte voeten’ met verplaatsing

cc by sa 3.0

Er komt eindelijk schot in het plan om de Beeselse molen de Grauwe Beer te verplaatsen naar een hoger gelegen deel van het huidige perceel, langs de Maas. Als de gemeenteraad in december instemt, kan de molen komend voorjaar nog naar zijn nieuwe plek. De uit 1604 daterende korenmolen, een Rijksmonument, staat te dicht bij het water: bij hoog water loopt het water bij de Grauwe Beer naar binnen.

Limburgs Dagblad

Geld voor renovatie molen Ommen

De gemeente Ommen heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld voor renovatie van molen De Konijnenbelt. Tot grote blijdschap van de Stichting Ommer Molens, die al jaren vecht voor geld voor een renovatie. (…) Al eerder werd een deel van de molen vernieuwd, maar vooral de wieken zijn volgens de voorzitter in slechte staat. Vanwege de slechte staat van de molen, staat hij al een tijdje stil.

RTV Oost

Ambacht molenaar wordt immaterieel cultureel erfgoed!

Fotograaf: Roel Bakker

Op 7 mei maakte Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) bekend dat het ambacht van molenaar opgenomen is op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dit deed zij door de officiële plaquette met het logo van de Nationale Inventaris te overhandigen aan Eric Zwijnenberg oprichter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, tijdens de feestelijke aftrap van de Nationale Molendag 2013 op molen Het Jonge Schaap op de Zaansche Schans. Op 11 en 12 mei vindt de Nationale Molendag plaats en kunt u de molenaar ontmoeten.

Persbericht Nationale Molendag

Molenaar zelf nu ook erfgoed

Op 7 mei maakte Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), bekend dat het ambacht van molenaar opgenomen is op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. (…) Bij de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed gaat het om het levensvatbaar houden van tradities en gewoonten. Het gaat om het wegnemen van knelpunten en het scheppen van een gunstig klimaat waarin immaterieel erfgoed kan gedijen.

Vereniging De Hollandsche Molen

900 molens open op Nationale Molendag 2013

Altijd al willen weten wat het werk van molenaar inhoudt? Wie dit wil weten kan het hem/haar zelf vragen tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Gedurende dit molenweekend zetten ruim 900 molens hun deuren open. (…) De 41ste Nationale Molendag staat in het teken van de vrijwilliger en de molenaar in het bijzonder. Dankzij hen kunnen de molens blijven draaien en zijn deze open voor het publiek.

Het Streekblad

Groningen slaat alarm vanwege toekomst monumenten

Het onderhoud van Groninger monumenten als de Martinikerk en Der Aa-kerk komt nadrukkelijk in gevaar als gevolg van beëindiging van rijkssubsidies. B en W van Groningen gaven vorige week een alarm af. De organisaties die monumenten beheren moeten het vanaf 2015 zeer waarschijnlijk doen zonder bijdrage van de gemeente. Dat is weer het gevolg van landelijke bezuinigingsmaatregelen.

Dagblad van het Noorden

Renovatie Renkumse Molen van start

cc by sa 3.0

Renkum rijgt weer een volledig maalvaardige korenmolen. De renovatie van de incomplete molen aan de Molenweg start dinsdag 2 april. De werkzaamheden nemen ongeveer 9 maanden in beslag. Naar verwachting wordt de molen vanaf begin 2014 opengesteld voor het publiek. (…) In de Tweede Wereld oorlog werd de molen zeer zwaar beschadigd tijdens de gevechten rondom de Slag om Arnhem. Bij de wederopbouwwerkzaamheden werd de molen onttakeld en bleef een incomplete molen zonder wieken over.

HoogenLaag.nl

Oude molen weer in belang van moderne tijd

Poldermolen sloten

„De molens gaan weer doen waarvoor ze waren bedoeld: Nederland droog houden.” (…) Het is de bedoeling dat de Molen van Sloten een bijdrage gaat leveren aan het waterbeheer. De molen kan per minuut 60 kuub, ofwel 60.000 liter, verplaatsen. Kuiper: „Als de waterstand hier in de westhoek van Amsterdam te hoog wordt, verplaatst de molen het water naar de Haarlemmer Ringvaart. Die staat op zijn beurt in verbinding met het Noordzeekanaal.”

Reformatorisch Dagblad

Provincie Limburg draagt bij aan restauratie molen Weert

De Wilhelminus Hubertusmolen in Weert krijgt in het kader van de subsidieregeling ‘Restauratie en stimulering herbestemming monumenten’ een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal € 150.125,00 voor de restauratie. Na deze werkzaamheden zal de molen weer kunnen draaien. (…) De Wilhelmus Hubertusmolen is een rijksmonumentaal gebouw. Het restaureren van de molen is urgent gezien de slechte staat waarin de molen op dit moment verkeert.

Provincie Limburg

Waterschap sluit contract met molenaars: polders weer bemalen

NIGTEVEGT - Heel veel molens in Nederland zijn gebouwd om laaggelegen polderland droog te malen. Die taak is de laatste tientallen jaren grotendeels overgenomen door elektrisch aangedreven gemalen, maar waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de oude traditie in ere hersteld. Het schap heeft met 14 molenaars een overeenkomst gesloten om de molens weer in te zetten voor waterbeheer.

Telegraaf.nl