Monumentenverzekeraar Donatus sluit 2013 positief af ondanks grote schades

Donatus Verzekeringen, de kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland, behaalde in 2013 een brutowinst van € 7,5 miljoen (2012 € 12,3 miljoen). Donatus boekte in 2013 een goed operationeel resultaat, dat echter sterk negatief is beïnvloed door drie grote schades van elk ruim € 1,5 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. Omdat herbestemmen van voormalig religieus erfgoed een belangrijke strategische ontwikkeling is voor Donatus, heeft het jaarverslag ‘Herbestemmingen’ als centraal thema gekregen.

Persbericht Donatus

Een kapel aan de vergetelheid ontrukt

Locatie van verdwenen kapel. Beeld: koersopzeeland.nl

In de Verklikkerduinen stond ooit het kapelletje ‘Onze Lieve Vrouwe op Zee’. Zo’n vijfhonderd jaar geleden togen mensen hierheen om er te bidden en een Maria-insigne te kopen. Voor hen die een scheve schaats hadden gereden, was het ook een strafbedevaart! (…) Voor Frans Beekman, publicist en deskundige van het duingebied in de Kop van Schouwen is het deze kaart die de beste indruk geeft van het buurtschapje waar de kapel ‘Onze Lieve Vrouwe op Zee’ moet hebben gelegen.

Koers op Zeeland

Zorg en wonen in voormalig klooster Hoogeveen

Het voormalige klooster in Hoogeveen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als zorgcentrum. Achter het complex worden 48 appartementen gebouwd. De bouw staat gepland na de zomer. De nieuwbouw bestaat uit twee (geschakelde) gedeelten. Direct achter de uitbouw van het huidige klooster aan de Brinkstraat komen achttien nieuwe appartementen.

Dagblad van het Noorden

St. Augustinuskerk Amsterdam wordt Memorarium

SONY DSC

De St. Augustinuskerk op de Amsterdamse Nieuwendammerdijk krijgt een nieuwe bestemming. Het historische, rijksmonumentale pand wordt een Memorarium; een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een bijzondere plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden, het bijzetten van urnen en nabestaanden de ruimte en mogelijkheid biedend de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.

Persbericht Het Memorarium

Toch geld voor restauratie Petruskerk Bergeijk

De restauratie van de Petruskerk op het Hof in Bergeijk kan toch doorgaan. De gemeente krijgt daarvoor alsnog een kleine 240.000 euro subsidie van de provincie. Het geld komt uit de subsidieregeling Cultureel Erfgoed & Restauratie Rijksmonumenten. Dat fonds riep de provincie eind 2013 in het leven om het onderhoud van monumentale gebouwen te bevorderen en voldoende werk te houden voor restauratiebedrijven.

ED.nl

Luchtkwaliteit Grote Kerk Naarden moet flink verbeteren

Meer dan een half miljoen euro ligt klaar voor de verduurzaming van de Grote kerk in Naarden. De luchtkwaliteit in het rijksmonument moet flink verbeterd. Dat is eerder al gebleken uit metingen. Daarom komt er een nieuw luchtbehandelingsysteem en gebouw beheerssyteem, nieuwe tochtportalen en duurzame verlichting.

Dichtbij.nl – t Gooi

Opnieuw restauratie voor Martinuskerk Weert

De provincie Limburg trekt 158.201 euro uit voor de tweede fase van de restauratie van de Martinuskerk in Weert. De kerk was eerder al gerestaureerd om het als rijksmonument te kunnen behouden. Tijdens eerdere restauratiewerkzaamheden bleek dat de kwaliteit van het overige, nog niet gerestaureerde muurwerk slechter was dan voorzien, maakte de provincie vandaag bekend. 

Dichtbij.nl

Omroep Max volgt restauratie van kerkorgel Heesselt

Max Monumentaal - Huub Stapel (Omroep Max)

Omroep Max volgt de werkzaamheden rond de restauratie van het authentieke Knipscheerorgel in het neogotische kerkje van Heesselt. De opnamen zijn in september te zien in het programma Max Monumentaal. Het orgel wordt met een blaasbalg en via windladen aangedreven, maar hangt op dit moment van plakband aan elkaar.

het Kontakt

Domkerk start crowdfunding met bekende Utrechters

De Utrechtse Domkerk start 15 april 2014 officieel met het crowdfundingproject ‘Draag de Dom’. De Domkerk wil EUR 50.000,- ophalen voor de aanstaande renovatie van twee luchtbogen. Een aantal bekende Utrechters treedt op als ambassadeurs van het project, dat ondersteund wordt door ABN AMRO MeesPierson en SEEDS.

Dichtbij.nl

Werk in uitvoering – werkzaamheden in het kader van de BRIM

Westernieland extern

Grote restauraties en verbouwingen, zoals de eind 2013 gestarte restauratie en verbouwing van de kerk van Klein Wetsinge trekken gemakkelijk de aandacht. Maar meer achter de schermen wordt even hard gewerkt aan wat heet ‘instandhouding’. In het kader van de BRIM (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten) worden ook dit jaar in en bij een aantal kerken in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werkzaamheden uitgevoerd.

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken

Uitreiking elfde en laatste Erepenning

Stichting-Oude-Groninger-Ke (1)

Op zaterdag 12 april wordt de elfde en laatste Erepenning uitgereikt aan ‘de donateur’ van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Deze eer valt te beurt aan de heer en mevrouw De Vries uit Groningen. Zij staan symbool voor alle SOGK-donateurs en krijgen de Erepenning overhandigd tijdens de lunch van de jaarlijkse Voorjaarsexcursie van de SOGK. Dit in aanwezigheid van een groot aantal andere donateurs en uiteraard familie en genodigden van de familie De Vries.

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken

Noorderkerk Ede wordt weer kerk

Edesche Concertzaal interieur

Leegstaande kerkgebouwen zijn geen uitzondering en een herbestemming vinden is moeilijk. Toch is het de Noorderkerk in Ede gelukt. Het karakteristieke kerkgebouw functioneert als ondernemerscentrum, concertzaal en expositieruimte. En vanaf dit weekend heeft zij ook haar oude functie weer terug. De Noorderkerk wordt op 6 april weer echt kerk met de terugkeer van de Gereformeerde Kerk Ede (GKE).

Persbericht De Edesche Concertzaal

Verhalenwedstrijd Stichting Oude Groninger Kerken voor jongeren

Omslag uitgave Het verhaal van de Groninger kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) bestaat 45 jaar. In het kader van dit jubileum organiseert de SOGK een expositie met de naam ‘Het verhaal van de Groninger kerken’ in Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen. In aansluiting op deze expositie schrijft de SOGK een verhalenwedstrijd uit waaraan jongeren tussen 16 en 24 jaar kunnen meedoen. Deze wedstrijd start aanstaande zondag tijdens de opening van de expositie. Jongeren hebben tot 1 juli de tijd om een verhaal in te zenden.

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken

Klein religieus erfgoed letterlijk op de kaart

image001 (1)

Sinds 2010 zijn in Limburg zo’n 250 kruisen, kapellen, heiligenbeelden en graftekens ingrijpend opgeknapt. Vaak inclusief het omringende groen. Het is een van de vele resultaten van het succesvolle Europese project ‘Sociale Innovatie. Instandhouding klein Religieus Erfgoed’. Naast Noord-Brabant en Limburg hebben drie Vlaamse provincies en 25 gemeenten en cultuurhistorische organisaties hieraan deelgenomen onder coördinatie van de Monumentenwacht Limburg. Op 3 april wordt dit project officieel afgesloten tijdens een slotbijeenkomst in Steyl. Hierbij presenteren alle projectpartners hun resultaten en stelt Limburgs gedeputeerde Noël Lebens de website www.erfgoedkompas.nl officieel in gebruik. Hierop is ál het Limburgs klein religieus erfgoed te vinden. Ook zijn inmiddels voor 550 objecten onderhoudsplannen ontwikkeld.

Persbericht Huis voor de Kunsten Limburg

Zuiderkerk Emmen ondanks bezwaar toch monument

De uit 1923 stammende Zuiderkerk aan de Wilhelminastraat wordt een gemeentelijk monument. B&W van Emmen leggen het bezwaar van het kerkbestuur naast zich neer. Sloop of een ingrijpende verbouwing van de kerk of de bijbehorende pastorie is hierdoor verboden. De monumentenstatus was aangevraagd door de erfgoedorganisatie Het Cupyersgenootschap in Arnhem. Het bestuur van de protestantse kerk Emmen voelde zich overvallen door de aangevraagde monumentenstatus.

Emmen.nu

De wierde van Marsum: op naar Madurodam! (Video)

de wierde

De Stichting Oude Groninger Kerken zet zich in voor het behoud van monumentale Groninger kerken. Op de oudste in tact gebleven wierde van Nederland staat de kerk van Marsum. De stichting wil in hun jubileumjaar deze wierde onder de aandacht van heel Nederland brengen. Het opnemen van de wierde in Madurodam is hiervoor de manier.

Stichting Oude Groninger Kerken

Broeders en corporatie maken Landgoed Eikenburg zorgcampus

Broeders van Liefde en corporatie Trudo willen Landgoed Eikenburg een nieuw leven geven als zorgcampus. Beide initiatiefnemers werken aan een uitgebreid plan daartoe. De Eindhovense corporatie neemt de bestaande paviljoenen op het landgoed aan de Aalsterweg over, aldus ingewijden. Ze worden vervolgens omgebouwd tot (ouderen)appartementen. Stichting Sint Annaklooster zal op haar beurt zorg verlenen aan toekomstige bewoners.

Ed.nl

“Onderhoud aan grote kerken in gevaar”

Het onderhoud aan grote beeldbepalende kerken bevindt zich in de gevarenzone. Voor het derde achtereenvolgende jaar is onvoldoende rijkssubsidie beschikbaar voor de instandhouding van deze rijksmonumenten. Daarvoor waarschuwen leden van het Grote Kerken Overleg in een manifest aan de Tweede Kamer. De kerken stellen structureel buiten de boot te vallen door de criteria die tegenwoordig worden gehanteerd bij het verdelen van rijkssubsidies. Voorrang krijgen onder meer monumenten in een werelderfgoedgebied en monumenten met kleinere onderhoudsbegrotingen.

Telegraaf.nl

‘Kerk Son geen gemeentelijk monument’

De Sint-Petrus’ Bandenkerk in Son en Breugel wordt geen gemeentelijk monument. Het college van B en W wijst het advies van de monumentencommissie daartoe af. Het college reageert op een advies dat een meerderheid van de monumentencommissie heeft uitgebracht. Dat gebeurde naar aanleiding van een verzoek van het Cuypersgenootschap.

Ed.nl

Herbestemmingscenario’s kerk De Steeg afgerond

Doorgaan met concerten, lezingen en andere culturele activiteiten en ondertussen zoeken naar geld om de Steegse kerk van garderobe, toiletten en cateringuitgiftepunt te voorzien. Dat gaat de Stichting Behoud religieus erfgoed De Steeg doen, nu stichting BOEi uit Amersfoort klaar is met het onderzoek naar herbestemming van het leegstaande gebouw. In dat onderzoek zijn 2 scenario’s doorgerekend. De eerste maakt van de kerk een multifunctionele ontmoetingsruimte. De tweede gaat uit van kantorenkamers en horecaruimtes.

Gelderlander.nl