Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Rijksmonument Stadsschouwburg Utrecht wordt gerenoveerd

Doel van de renovatie is een betere publieksontvangst en theatertechniek en een efficiënter gebruik van het gebouw. De renovatie start voor de zomer 2014. De Blauwe Zaal zal ingrijpend worden gerenoveerd en anders worden ingedeeld. Ook wordt het entreegebied en restaurant de Zindering aangepakt en worden de kantoren, kelders en expeditie-ingang in het souterrain efficiënter ingedeeld.

DeStadUtrecht.nl

Utrechtse pui uit 1984 zeer waarschijnlijk monument

Gevel LOKV. Foto: Persbericht Stichting Mart van Schijndel

De postmodernistische pui van het gebouw aan de Ganzenmarkt 4-6 in Utrecht wordt zeer waarschijnlijk toch een monument. De afdeling Erfgoed en de commissie Welstand adviseren om hele gevel monumentenstatus te geven en het ligt in de verwachting dat het stadsbestuur dat advies zal volgen. Voor het behoud van de pui uit 1984 van architect Mart van Schijndel hadden duizenden mensen een handtekening gezet.

RTV Utrecht

‘Rijksmonumentaal KRO-eiland grotendeels tegen de vlakte’

VitalVast en Stebru Bouw willen het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat grotendeels slopen. Dit om de weg vrij te maken voor de bouw van 85 huurappartementen voor senioren. Tweederde van het als rijksmonument aangewezen ontwerp van architect W. Maas uit 1936 moet tegen de vlakte, inclusief de concertzaal/studio aan de Koningsstraat. Ook de dubbele villa van architect J.H. Slot aan de Julianalaan, onderdeel van het ’KRO-eiland’, moet plat.

Gooi en Eemlander

Hoe gaat het met beleidsvisie ‘Kiezen voor Karakter’?

Flats op de Mathenesserweg, Rotterdam Foto: RCE

“Wederopbouw: het tonen van een tijdperk” is één van de 5 prioriteiten die de rijksoverheid in haar haar beleidsvisie “Kiezen voor Karakter, Visie Erfgoed en Ruimte” heeft gekozen voor cultureel erfgoed in de ruimtelijke ordening. We zijn nu anderhalf jaar op weg en het was tijd om een tussentijdse balans op te maken: waar staan we nu met de 30 gebieden die zijn aangewezen als toonbeelden van wederopbouw?

Denise Derksen op LinkedIn groep Erfgoed en Ruimte

Laatste verzet tegen sloop Rosa Spier Huis

Met biels verhoogd vasteplantenbed met vijver in de tuin van het Rosa Spier-huis, na 1967. Collectie Buro Mien Ruys Bron Cascade

Het bestemmingsplan Laren-West moet deels worden vernietigd om zo sloop van het Rosa Spier Huis aan de Esseboom te voorkomen. Dat eiste de stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier donderdag tijdens een rechtszitting bij de Raad van State. Het is een laatste kans voor de stichting. Laat de Raad het bestemmingsplan voor de oude en nieuwe locatie in stand, dan is het gedaan met het woonzorgcomplex voor oude kunstenaars en wetenschappers.

Dichtbij.nl

Aanvraag ‘The Beatles in Blokker’ en veilinghuis als rijksmonument

De Stichting Beatles in Blokker en de Historische Vereniging Blokker hebben vorig jaar zomer een aanvraag voor rijksmonumentale status gedaan bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Volgens de aanvragers van de monumentenstatus zijn het veilinggebouw en het monument ‘The Beatles in Blokker’ inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze symboliseren beiden een periode waarin er op cultureel gebied heel bijzondere evenementen plaatsvonden in Blokker én er een culturele bevrijding van de naoorlogse generatie plaatsvond.

Noord Hollands Dagblad

Enschede selecteert mogelijke naoorlogse monumenten

De gemeente heeft een lijst gemaakt van de gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn en voorgesteld worden voor de monumentale status. Door die status mogen de gebouwen niet worden gesloopt. De gebouwen zijn de voormalige textielschool aan de Hengelosestraat, drie appartementencomplexen, vier kerken, het hoofdgebouw van de rioolwaterzuivering aan de Lonnekerbrugstraat, het drinkwaterpompstation aan de Weerseloseweg en het directiekantoor van textielfabrikant Menko aan de Voortsweg.

TV Enschede FM

Knijtijzerpanden in oude luister hersteld

knijtijzer

Komende zomer zijn de Knijtijzerpanden in Amsterdam Nieuw-West allemaal weer in oude luister hersteld. Dat zei René Grotendorst, bestuursvoorzitter van Rochdale, bij de oplevering van het eerste van de acht woonblokken waaruit het wederopbouwcomplex bestaat.

NUL20

“Sloop Scheveningse pier en maak nieuwe bij het Kurhaus”

De Scheveningse pier moet door de gemeente Den Haag worden gekocht en vervolgens worden gesloopt. Verderop moet dan voor het Kurhaus een nieuw wandelhoofd worden gebouwd. Deze nieuwe pier moet een eenvoudiger bouwwerk worden dan de huidige. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD afdeling Den Haag. De pier was sinds de bouw in de jaren zestig van de vorige eeuw een icoon van de Zuid-Hollandse badplaats. Nu is het bouwwerk in verval en niet meer toegankelijk voor het publiek.

Cobouw.nl

Nieuwe industriële monumenten in gemeente Utrecht

Hulpwarmtecentrale Utrecht. Foto: www.usine-utrecht.nl

De gemeente Utrecht heeft eind vorig jaar 33 bedrijfsgebouwen uit het begin van de industrialisatie aangewezen als gemeentelijk monument, waaronder de drie schoorstenen van de elektriciteitscentrale aan de Kanaalweg. In 1955 werd aan het Merwedekanaal een elektriciteitscentrale gebouwd voor de nieuwe wijk Kanaleneiland. De hulpwarmtecentrale aan de Kanaalweg is gebouwd om pieken in de vraag, bijvoorbeeld tijdens winterse dagen of bij een storing, op te vangen. De centrale is, inmiddels gemoderniseerd, nog steeds in gebruik.

DeStadUtrecht.nl

“Stadhuis Almelo verdient herbestemming”

Stadhuis Almelo. Foto via Heemschut

In een persbericht laten Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap weten blij te  zijn met het initiatief voor onderzoek naar herbestemming van het stadhuis van Almelo. Het is belangrijk inzicht te krijgen in welke functies een plek kunnen krijgen in het gebouw, en zo het stadhuis een nieuwe toekomst te geven. Tevens bepleiten beide organisaties wegens het architectuur- en cultuurhistorisch belang van het ontwerp een monumentale status van het gebouw.

Heemschut

Restauratie van replica ‘Keet van Oud’ afgerond

Replica van 'Keet van Oud'. Foto: Gemeente Rotterdam

De Keet van Oud in Oud-Mathenesse staat er weer netjes bij. Het gebouw vormt een kleurrijk element op de Rotterdamsedijk tussen het Witte Dorp en het Marconiplein. De huidige Keet van Oud is een replica van de oorspronkelijke houten directiekeet uit 1923 van architect J.J.P. Oud. De Sikkens Foundation heeft de replica in 1993 bij de nieuwbouw van het Witte Dorp aan de stad Rotterdam cadeau gedaan.

Overschiese Krant

Heemschut pleit voor behoud modernistisch gebouw Deventer

SNS-gebouw Deventer. Afbeelding via Heemschut

In een brief aan de gemeenteraad heeft Erfgoedvereniging Heemschut vandaag gepleit voor behoud van de SNS-bank en het gebouw te ontwikkelen vanuit het bestaande gebouw. Reden voor dit standpunt is dat uit diverse rapporten is gebleken dat het gebouw zowel cultuurhistorisch, stedenbouwkundig als architectuurhistorisch van waarde is voor Deventer. Heemschut vindt dat de SNS-bank één van de weinig gaaf modernistische gebouwen in de binnenstad van Deventer is dat ook goed is ingepast in het stedenbouwkundig weefsel.

Heemschut

Architectuurgids over wederopbouw Den Haag verschenen

Wethouder Rabin Baldewsingh (Monumenten) heeft op dinsdag 26 november de Architectuurgids Wederopbouw Den Haag in ontvangst genomen. Deze gids is geschreven door architectuurhistoricus Wijnand Galema en is een nieuw verschenen publicatie in de VOM-reeks van de gemeente Den Haag. Hierin worden 100 gebouwen uit de periode 1940-1965 belicht. De geselecteerde gebouwen geven een goed beeld van de naoorlogse architectuur van Den Haag.

Den Haag

Historische films wederopbouw Hengelo nu op dvd te koop

Hengelo

De historische ?lms over de wederopbouw van Hengelo zijn zeer binnenkort op DVD te koop voor 15 euro. De Stichting Erfgoed Hengelo gaat 3 DVD’s in een speciale DVD box uitbrengen. Naar verwachting verschijnt de DVDbox begin december 2013 en is op verschillende locaties in Hengelo te koop. Geinteresseerden moeten er snel bij zijn, want de voorraad is beperkt.

Persbericht Stichting Erfgoed Hengelo

Bezwaar Cuypersgenootschap tegen sloop station Den Helder afgewezen

Het protest van het landelijke Cuypersgenootschap tegen de dreigende sloop van het NS-station is door de commissie voor beroep- en bezwaarschriften afgewezen. Het Cuypersgenootschap had feitelijk bezwaar gemaakt tegen de weigering van burgemeester en wethouders om het NS-station in Den Helder tot  gemeentelijk monument te benoemen. Het genootschap reageert: “We geven het niet op. Het station is een topmonument, een voorbeeld van bijzondere naoorlogse architectuur van Joost van der Grinten. En een zeldzaamheid want stations van hetzelfde kaliber in onder meer Rotterdam en Arnhem zijn al gesloopt.”

Noordhollands Dagblad

Betonprijs voor restauratie Nedinsco-fabriek Venlo

De reparatie van het betonnen casco van de voormalige Nedinsco-fabriek in Venlo heeft de Betonprijs gewonnen in de nieuwe categorie Restauratie en Reparatie. ‘De meest recente betonreparatietechnieken zijn gecombineerd met de herontwikkeling en renovatie van het project. Het casco is nagenoeg geheel in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht’, schrijft de jury. Vogel uit Zwijndrecht voerde de reparatie uit in opdracht van woningcorporatie Woonwenz.

Cobouw.nl

Restauratie Koude Oorlog luchtwachttoren Warfhuizen dichterbij

De restauratie van de luchtwachttoren in Warfhuizen is een stap dichterbij gekomen dankzij de geldinzameling van Stichting Luchtwachttoren 701. De veertien meter hoge toren in Warfhuizen stamt uit de Koude Oorlog en verkeert in slechte staat. De toren en was bedoeld om de Russen aan te zien komen. Er is nu 7500 euro en dat is bestemd voor een haalbaarheidsonderzoek voor restauratie en herbestemming.

RTVNoord.nl

Atlas Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam verschenen

atlas aup gebieden

OOp 21 november 2013 wordt de Atlas AUP Gebieden Amsterdam door Esther Agricola, directeur Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) aan wethouder Maarten van Poelgeest overhandigd. De Atlas is het resultaat van jarenlang onderzoek naar de waarde en betekenis van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP), de grootste stadsuitbreiding in Nederland van de twintigste eeuw.

Gemeente Amsterdam

Wederopbouwkerktoren Den Helder met sloop bedreigd

Sloop dreigt mogelijk voor de kerktoren op de hoek van de Lorentzstraat met de Pasteurstraat. De ledenvergadering van de Helderse Historische Vereniging (HHV) heeft het bestuur donderdag toestemming gegeven, indien nodig, een sloopvergunning aan te vragen. De voorzitter begrijpt dat de toren door vele Jutters als beeldbepalend wordt ervaren, maar geeft ook aan dat zij op geen enkele lijst staat. “Nogmaals, we hopen dat we geen sloopvergunning hoeven aan te vragen, maar het is wellicht de enige oplossing.”

Den Helder Actueel

Aanwijzingprocedures wederopbouwmonumenten gestart

Op 26 september 2013 is tijdens een feestelijke bijeenkomst het startsein gegeven om een kleine 90 objecten uit de periode 1959–1965 aan te wijzen als rijksmonument. In oktober is een begin gemaakt met de aanwijzingen. Voor ruim 20 objecten is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inmiddels de procedure gestart. De aanwijzing van de rest van de objecten vindt plaats in diverse opeenvolgende fasen. De voortang wordt hier bijgehouden.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Is de binnenstad van Hengelo toekomstbestendig?

cc by sa 3.0

De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) maakt zich grote zorgen over de toekomstige ontwikkelingen van de binnenstad. Vele aspecten spelen hierbij een rol, variërend van internet, vergrijzing tot de economische crisis. De SCH is van oordeel dat er op korte termijn moet worden gestart met een Studie Toekomstbestendige Hengelose Binnenstad. In die studie dient, in breedste zin, aandacht te worden besteed aan de aspecten die van het grootste belang zijn voor onze binnenstad te weten: aantrekkelijkheid, leefbaarheid en goed functioneren

dé Weekkrant

Voormalige museum ‘s Hertogenbosch wordt markthal

Het voormalige gebouw van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (sm’s) in het Bossche Paleiskwartier krijgt een nieuwe bestemming: een versmarkt met streekproducten, in combinatie met horecagelegenheid, een kennis- en innovatiecentrum rond het thema voeding. (…) Het pand is in 1950 gebouwd als chemisch-pharmaceutische fabriek in opdracht van de firma Lamers & Indemans en is ontworpen door van Brinkman & van den Broek & Bakema.

de Architect

Komende week weer activiteiten in de maand van de wederopbouw

Sint Raphaelkerk: Overzicht van de oostgevel, wijk Klein Driene. Foto: Paul van Galen

In de afgelopen weken van de maand van de wederopbouw hebben honderden Hengeloers en andere belangstellenden met alle activiteiten opgezet door de Stichting Erfgoed Hengelo, meegedaan. Dat was ook het geval op de open monumentendag. Deze laatste week is er wederom van alles te doen. De maand van de wederopbouw sluit af op zondag 29 september 2013.

Persbericht Stichting Erfgoed Hengelo

‘Stalen eiland’ van Scheveningse Pier wordt gesloopt

Een deel van de pier van Scheveningen moet waarschijnlijk worden gesloopt als de attractie een nieuwe eigenaar krijgt. Een van de vier armen, het zogeheten ‘stalen eiland’, staat niet op het bestemmingsplan dat de Haagse gemeenteraad donderdagavond heeft aangenomen. Dat betekent dat een ondernemer er pas weer iets kan neerzetten als Den Haag een ommezwaai maakt. Het stalen eiland is al sinds de jaren 80 ontoegankelijk voor het publiek. Het raakte daarna ernstig in verval.

Telegraaf.nl