Onderzoek kogge Kampen levert spectaculaire vondsten op

de bodemconstructie van de berging foto: Isalacogghe

Overzicht op mulitbeam 4 en 9 november 2015

Het onderzoek naar de middeleeuwse kogge in de IJssel bij Kampen, heeft spectaculaire nieuwe vondsten en inzichten opgeleverd. Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat het schip voor zijn afzinking was ontmanteld. Nu blijkt dat het schip vrijwel volledig intact is. In de kogge zijn onder andere een kombuis, compleet met koepeloven en geglazuurde tegelwand gevonden. Daarnaast zijn veel goed bewaarde scheepsonderdelen aangetroffen. Onder de aangetroffen onderdelen bevinden zich bijvoorbeeld jufferblokken (een soort katrollen) en de binnenbetimmering in het achterschip. Van alle details zijn 3D-onderwateropnamen gemaakt.

Onverwachte vondsten
Tijdens het onderzoek zijn archeologen onverwachts ook op een deel van de oever van het middeleeuwse Kampen of haar vroegere voorstad Brunnepe gestuit. Daarnaast zijn er werktuigen uit de prehistorie aangetroffen. Deze vondsten werden aangetroffen in de omgeving van de vindplaats van de kogge. Door deze vondsten komen archeologen meer te weten over de bewoningsgeschiedenis van het gebied rond de IJsseldelta. De komende weken zal verder onderzoek plaatsvinden naar de omgeving van de kogge om meer uitsluitsel te geven over de vraag of het schip opzettelijk afgezonken is.

Hieronder een sfeerimpressie van de berging van en het onderzoek naar het scheepwrak van de kogge bij Kampen.

Berging
Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de berging van de kogge nog steeds in volle gang. Komende weken wordt een frame rondom het scheepswrak geïnstalleerd waarna een aantal hijsbanden onder het schip geplaatst zullen worden. Deze hijsbanden maken deel uit van de bergingsmand waarin de kogge wordt gelicht. Dit gebeurt met zeer grote zorgvuldigheid om het wrak onbeschadigd boven water te halen. De gehele berging duurt inmiddels langer dan gepland. Er was volgens de archeologen meer tijd nodig om het wrak van de kogge, dat een geschat gewicht heeft van 50 ton, in zijn geheel en in goede staat uit de IJssel te halen. De berging staat nu gepland voor januari 2016, ruim een maand later dan aanvankelijk de bedoeling was.

Lees ook: Gemeente, provincie en RCE: Kogge Kampen wordt tentoongesteld
Lees ook: Samenwerkingsverband Isalacogghe mag Kamperkogge bergen

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)