Samenwerkingsverband Isalacogghe mag Kamperkogge bergen

Public Domain
Kogge die werd gebouwd door jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Foto: Arch via wikimedia

Rijkswaterstaat heeft bedrijvencombinatie Isalacogghe opdracht gegeven om de zogenaamde Kamperkogge te bergen. De combinatie wordt gevormd door ADC ArcheoProjecten, Baars-CIPRO en HEBO Maritiemservice. Naast de Kamperkogge worden ook een middeleeuwse aak en punter geborgen, die eveneens op de bodem van de IJssel bij Kampen liggen. De berging vindt eind dit jaar plaats in het kader van de zomerbedverlaging van het Ruimte voor Rivierenproject IJsseldelta.

Onderwaterdrempel
De middeleeuwse wrakken liggen tot vier meter onder het zand in de bodem van de IJssel. De drie scheepswrakken zouden na de zomerbedverlaging een onveilige situatie opleveren voor de rivierscheepvaart. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten de schepen te bergen. Dit gebeurde in overleg met de provincie Overijssel, de gemeente Kampen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Uniek
Onderwaterarcheoloog Wouter Waldus spreekt van een unieke kans voor de Nederlandse archeologie: “Het is een project van het type dat vermoedelijk maar één keer per generatie wordt uitgevoerd”, aldus Waldus. Bij de berging wordt zoveel mogelijk aan het publiek gedacht: “Hoewel veel werkzaamheden onder water plaatsvinden, doen we ons best om het publiek zoveel mogelijk te informeren over dit project.”

Conservering
Direct nadat de wrakken geborgen zijn, worden ze overgebracht naar het terrein van de stichting Batavialand in Lelystad. Daar wordt gekeken of de wrakken goed genoeg zijn om ze te kunnen conserveren. Als dat mogelijk blijkt, duurt het zo’n drie jaar om de het eeuwenoude scheepshout te beschermen tegen rot en verweer. Na conservering, zal de kogge worden tentoongesteld in Kampen. Als de wrakken in slechte staat verkeren worden ze overgebacht naar het depot.

Werkzaamheden in het najaar
Isalacogghe bundelt expertise op het gebied van maritieme archeologie, civieltechnische duikwerkzaamheden, hydrografie en bergingstechniek. Het werk wordt uitgevoerd met innovatieve bergingsmethoden.
De voorbereidingen starten in april. Het werk in de IJssel begint op 1 september en duurt tot de winter 2015/2016.

Hier vindt u videobeelden van het wrak van de kogge op de bodem van de Kamperijssel:

bronnen: De Stentor en website gemeente Kampen

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)