Laat zien waar we samen mee bezig zijn

‘Doorstart Felix Meritis’

Felix Merites, Keizersgracht. Foto: Eriksw/bMA

Stichting Vrienden van Felix Meritis (Stichting Vrienden) heeft op 16 april ’14 met de curator in het faillissement van Stichting Felix Meritis/Felix Meritis Foundation (Stichting Felix Meritis) overeenstemming bereikt over de voorwaarden van de overdracht aan Stichting Vrienden van de immateriële activa van Stichting Felix Meritis.

Persbericht Stichting Vrienden van Felix Meritis

Ook monumenten moeten exploitabel zijn (Video)

monumentenfonds

Elk monument heeft een economische ondergrond nodig. De verwarming moet branden, de lichten moeten aan kunnen, het monument moet bemenst en onderhouden worden. Wees daarbij niet bang nieuwe elementen toe te voegen. Peter Stutvoet, directeur NV Monumenten Fonds Brabant, licht dit toe aan de hand van kamp Vught.   (336)

Zeldzame muntschat gevonden op Domplein

De muntschat van het Domplein foto: DOMunder

Vanochtend is in de Domkerk te Utrecht een zeldzame muntschat onthuld. De muntschat werd gevonden bij opgravingen op de Domplein in het kader van de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum DOMUnder. De munschat dateert uit de vroege middeleeuwen en bevat een groot aantal gouden en zilveren munten.Door de vondst is Nederland een zeldzame muntschat rijker.

De Erfgoedstem

Monumentenverzekeraar Donatus sluit 2013 positief af ondanks grote schades

Donatus Verzekeringen, de kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland, behaalde in 2013 een brutowinst van € 7,5 miljoen (2012 € 12,3 miljoen). Donatus boekte in 2013 een goed operationeel resultaat, dat echter sterk negatief is beïnvloed door drie grote schades van elk ruim € 1,5 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. Omdat herbestemmen van voormalig religieus erfgoed een belangrijke strategische ontwikkeling is voor Donatus, heeft het jaarverslag ‘Herbestemmingen’ als centraal thema gekregen.

Persbericht Donatus

Bomenplan voor beschermd stadsgezicht Rotterdam

Om het unieke karakter van het beschermds stadsgezicht Rotterdam Vreewijk te behouden, waar de groenstructuur een belangrijke rol speelt, is er een Bomenplan Tuindorp Vreewijk opgesteld. Woningbouwcorporatie Havensteder, gebiedscommissie Feijenoord, de huurdersvereniging en de bewonersorganisatie zetten zich samen in voor extra zorgvuldig beheer van het bomenbestand. Volgens Sandra de Haan een voorbeeldige manier van groenbeheer en -behoud.

VOER

Erfgoedprijs ook voor gewone gemeenten bereikbaar

Kampen: winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2013.

De BNG Bank Erfgoedprijs, die dit jaar voor de vijfde keer zal worden uitgereikt, blijkt niet voorbehouden aan gemeenten waar je over de monumenten struikelt. Zo werd in 2013 de gemeente Noordoostpolder genomineerd, pionier op het gebied van erfgoed, in een polder die we zelf nog maar zo kort geleden hebben gemaakt. Winterswijk werd meerdere malen genomineerd, niet vanwege een groot budget of massa’s monumenten, maar door erfgoed slim te verbinden met nieuwe functies. Verder faciliteert Winterswijk zeer bewust initiatieven van burgers, die trots zijn op hun erfgoed. Ook gewone gemeenten met een ambitieus erfgoedbeleid maken kans op deze jaarlijkse prijs, zo blijkt dit jaar weer uit de aanmeldingen.

Persbericht BNG Bank Erfgoedprijs

Polygonale loods Tilburg zoekt investeerder of ondernemer

investeerder

De gemeente zoekt een investeerder of ondernemer die de Polygonale loods in de Spoorzone omtovert tot een culinaire ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis voelt.

Persbericht Gemeente Tilburg

Noorse ambassadeur opent ‘watersnoodwoning’ Openluchtmuseum

openluchtmuseum

Op dinsdag 15 april 2014 opent hare excellentie mevrouw Anniken Ramberg Krutnes, ambassadeur van Noorwegen in Nederland, de houten watersnood­woning uit Raamsdonksveer. De ‘prefab’ woning, een van de 326 huizen die door Noorwegen werden geschonken, biedt onderdak aan het verhaal van ‘De Ramp van 1953’. In de woning ziet u het ontstaan en de gevolgen van de stormvloed, de (internationale) hulpverlening en de impact op de mensen die het meemaakten.

Persbericht Nederlands Openluchtmuseum

Koloniaal erfgoed in Dar es Salaam

Hoe verhouden inwoners van het Tanzaniaanse Dar es Salaam zich tot de historische bebouwing in hun stad? In dit reisverslag geeft Sofia Opfer een persoonlijke kijk op de ambigue houding ten opzichte van het deels koloniale erfgoed in de Tanzaniaanse miljoenenstad.

VOER

‘Leegstand Achterhoek in 2035 even groot als 250 voetbalvelden’

cc by sa 3.0

In 2035 is er een leegstand aan gebouwen in de Achterhoek zo groot als 200 à 250 voetbalvelden." Dit zei Hans Suurmond, krimpcoördinator in de Achterhoek, dinsdagavond tijdens een bijeenkomst voor de raadsleden van de 8 regionale gemeenten. Een enkel raadslid – totaal waren er 150 afgekomen op de bijeenkomst – dacht dat het om lege voetbalvelden ging. Maar Suurmond legde uit dat het om oppervlakte van gebouwen gaat die in 2035 leeg staan: "Kantoren, kerken, sportcomplexen, winkels, boerderijen. Een aantal waar ik de rillingen van krijg.

Gelderlander.nl

Zorg en wonen in voormalig klooster Hoogeveen

Het voormalige klooster in Hoogeveen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als zorgcentrum. Achter het complex worden 48 appartementen gebouwd. De bouw staat gepland na de zomer. De nieuwbouw bestaat uit twee (geschakelde) gedeelten. Direct achter de uitbouw van het huidige klooster aan de Brinkstraat komen achttien nieuwe appartementen.

Dagblad van het Noorden

Publieksopgraving Nijmegen leeft

Publieksarcheologieprijs_ Erfgoed_Leiden_les

Maar liefst 90 kinderen beten het spits af op de eerste dag van Nijmegen graaft! op 14 april jl. Vondsten: fragmenten versierd aardewerk, oor van een amfoor met stempel, bronzen handvat van een kistje, stukjes romeinse mantelspelden, en nog veel meer.

Vriens Archeo Flex

Archeologische vondsten aan de Langebrug

Op een bouwlocatie aan de Langebrug in Leiden zijn enkele archeologische vondsten gedaan. Het gaat om onder meer oude water- en beerputten. Op het onderzochte terrein bouwt studentenhuisvester DUWO nieuwe studentenwoningen. Verder onderzoek moet uitwijzen of het terrein nog meer geheimen over de Leidse geschiedenis kan prijsgeven.

DUWO

Programma architectuurfestival ZigZagCity 2014 Rotterdam

water

Architectuurfestival ZigZagCity neemt bezoekers van donderdag 29 mei t/m maandag 9 juni 2014 mee op reis door het Laurenskwartier in Rotterdam. ZigZagCity beleefde in 2012 haar eerste editie in Rotterdam met 50.000 bezoekers. Dit jaar staat de reis van de Luchtsingel tot het Blaakse Bos centraal, waar de Kubuswoningen zich bevinden, en neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de stad, diens ontwikkeling en de ideeën óver de stad. Het festival kijkt mee met architecten, archeologen, ondernemers en bewoners. Kunstwerken, optredens en tijdelijke ontwerpen op onverwachte plekken nodigen bezoekers en bewoners uit om met andere ogen naar Rotterdam te kijken.

Persbericht ZigZagCity

Renovatie van rosarium Nijmeegse Goffertpark

Het wordt beschouwd als een van de ‘kroonjuwelen’ van het Goffertpark: het Rosarium. Dat wordt momenteel helemaal gerenoveerd. De pergola wordt vervangen en de bodem van de vijver wordt vernieuwd. Ook de schuilkoepel die in het verlengde ligt van het Rosarium, wordt vernieuwd. Met de werkzaamheden is een bedrag van 270.000 euro gemoeid. Medio mei moet het klaar zijn.

Gelderlander.nl

Historische IJveer X gered van de sloop

De Amsterdamse stichting MOVE is erin geslaagd mede-eigenaar te worden van het historische IJveer X. Samen met de scheepswerf gebr. Los CMS uit Leeuwarden is het schip, dat nu nog de naam Leja op de boeg heeft staan, gekocht en daarmee gered van de sloop.

Dichtbij.nl

Gietijzeren vuurtoren Breskens wordt gerestaureerd

Deze zomer begint de huidige eigenaar met het opknappen van de buitenkant, waarna de vuurtoren wordt overgedragen aan een stichting. De vuurtoren is gebouwd in 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. In 2011 verloor de vuurtoren haar functie voor de scheepvaart. De Stichting vuurtoren Breskens is opgericht voor het behoud van de vuurtoren. Na de restauratie moet de toren opengesteld worden voor publiek.

Omroep Zeeland

Toch geld voor restauratie Petruskerk Bergeijk

De restauratie van de Petruskerk op het Hof in Bergeijk kan toch doorgaan. De gemeente krijgt daarvoor alsnog een kleine 240.000 euro subsidie van de provincie. Het geld komt uit de subsidieregeling Cultureel Erfgoed & Restauratie Rijksmonumenten. Dat fonds riep de provincie eind 2013 in het leven om het onderhoud van monumentale gebouwen te bevorderen en voldoende werk te houden voor restauratiebedrijven.

ED.nl

Verkiezing ‘Gelders boerenerf’ 2014

Nadat De Grootte Veen in Putten (in 2012) en Hietink in Vorden (2013) de eerste prijs in de wacht sleepten, kunnen tot 9 juni boerenerven aangemeld worden voor de verkiezing Gelders boerenerf 2014. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Genootschap en het Gelders Erfgoed hebben de Stichting Boeren-Erf-Goed-Gelderland in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk Gelderlanders actief te betrekken bij cultuurhistorische boerenerven in hun omgeving.

De Stentor

Streekproducten Gelders Erfgoed te koop in webwinkel

Erfgoed Gelderland is van start gegaan met een webwinkel voor regionale boeken, grappige cadeautjes en typisch Gelderse producten. De webwinkel is een nieuwe loot aan de stam van het platform www.mijnGelderland.nl, dat zich opwerpt als de verhalenwebsite van Gelderland. Naast extra informatie bij de verhalen van het Mijn Gelderland Magazine, herbergt de webwinkel de tastbare herinneringen aan het Gelderse verleden. De webwinkel is een initiatief van de coöperatie Erfgoed Gelderland en is tot stand gekomen in samenwerking met Museumwebshops.nl.

De Stentor

Rijksmonument Stadsschouwburg Utrecht wordt gerenoveerd

Doel van de renovatie is een betere publieksontvangst en theatertechniek en een efficiënter gebruik van het gebouw. De renovatie start voor de zomer 2014. De Blauwe Zaal zal ingrijpend worden gerenoveerd en anders worden ingedeeld. Ook wordt het entreegebied en restaurant de Zindering aangepakt en worden de kantoren, kelders en expeditie-ingang in het souterrain efficiënter ingedeeld.

DeStadUtrecht.nl

Nog geen aparte aardbevingschaderegeling monumenten

Het had er in januari al moeten zijn, maar het monumentenprotocol voor het aardbevingsgebied laat nog steeds op zich wachten. Monumenten herstellen is tijdrovend en ingewikkeld door de strenge regelgeving op dit gebied. Zo staat het rijksmonument Randelsweer in Eenum al lange tijd in de stutten, zonder dat er wat gebeurt. Bewoners hoopten dat het protocol daar verandering in zou brengen. Volgens de provincie Groningen en de Ombudsman Gaswinning is er al wel een ontwerpprotocol, maar dat moet nog besproken worden.

RTVNoord.nl

Luchtkwaliteit Grote Kerk Naarden moet flink verbeteren

Meer dan een half miljoen euro ligt klaar voor de verduurzaming van de Grote kerk in Naarden. De luchtkwaliteit in het rijksmonument moet flink verbeterd. Dat is eerder al gebleken uit metingen. Daarom komt er een nieuw luchtbehandelingsysteem en gebouw beheerssyteem, nieuwe tochtportalen en duurzame verlichting.

Dichtbij.nl – t Gooi

Rijksmonument Zonnehuis Amsterdam-Noord wordt weer theater

Stadsherstel Amsterdam, Double 2 Mediaproducties en OpusOne Theaterproducties hebben vandaag een contract getekend voor de exploitatie van het monumentale Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De drie partners herstellen de oorspronkelijke theaterfunctie van dit historische gebouw. Het Zonnehuis bestaat uit een theaterzaal (425 zitplaatsen), repetitieruimtes, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening.

Musicalblog.nl

Opnieuw restauratie voor Martinuskerk Weert

De provincie Limburg trekt 158.201 euro uit voor de tweede fase van de restauratie van de Martinuskerk in Weert. De kerk was eerder al gerestaureerd om het als rijksmonument te kunnen behouden. Tijdens eerdere restauratiewerkzaamheden bleek dat de kwaliteit van het overige, nog niet gerestaureerde muurwerk slechter was dan voorzien, maakte de provincie vandaag bekend. 

Dichtbij.nl