Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Jong rijksmonument Nagele krijgt nieuwe functie

Nagele telt één rijksmonument, namelijk een cluster van drie schoolgebouwen waaronder de school aan Ring 1, de vroegere Titus Brandsmaschool. De drie lagere scholen zijn in 1957 gebouwd en in 2010 door de minister van Onderwijs aangewezen als beschermd Rijksmonument. De gebouwen zijn van cultuurhistorische waarde, omdat het ontwerp het ‘Nieuwe Bouwen’ van licht, lucht […]

Stichting: ‘Zie herbestemming Armamentarium Delft als kans’

De Stichting Armamentarium Delft STARD verzoekt het college om de herbestemming van het Armamentarium in zijn programma op te nemen. Specifiek gaat het daarbij om het ondersteunen van levensvatbare initiatieven die meehelpen aan de totstandkoming van een duurzame invulling van dit gebouwencomplex. “Het Armamentarium heeft de potentie uit te groeien tot een van de belangrijkste culturele trekpleisters van Delft met (inter)nationale uitstraling”, vindt de stichting. “Voorafgaand aan de definitieve bestemming is een tijdelijke invulling van cruciaal belang.”

dé Weekkrant

Zorg en wonen in voormalig klooster Hoogeveen

Het voormalige klooster in Hoogeveen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als zorgcentrum. Achter het complex worden 48 appartementen gebouwd. De bouw staat gepland na de zomer. De nieuwbouw bestaat uit twee (geschakelde) gedeelten. Direct achter de uitbouw van het huidige klooster aan de Brinkstraat komen achttien nieuwe appartementen.

Dagblad van het Noorden

Verkiezing ‘Gelders boerenerf’ 2014

Nadat De Grootte Veen in Putten (in 2012) en Hietink in Vorden (2013) de eerste prijs in de wacht sleepten, kunnen tot 9 juni boerenerven aangemeld worden voor de verkiezing Gelders boerenerf 2014. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Genootschap en het Gelders Erfgoed hebben de Stichting Boeren-Erf-Goed-Gelderland in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk Gelderlanders actief te betrekken bij cultuurhistorische boerenerven in hun omgeving.

De Stentor

Rijksmonument Zonnehuis Amsterdam-Noord wordt weer theater

Stadsherstel Amsterdam, Double 2 Mediaproducties en OpusOne Theaterproducties hebben vandaag een contract getekend voor de exploitatie van het monumentale Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De drie partners herstellen de oorspronkelijke theaterfunctie van dit historische gebouw. Het Zonnehuis bestaat uit een theaterzaal (425 zitplaatsen), repetitieruimtes, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening.

Musicalblog.nl

Ook pompgebouw Strijp R door Piet Hein Eek herbestemd

Het voormalige Pompgebouw (RAG) op Strijp R, voormalig industrieterrein van Philips, wordt door de Eindhovense interieurontwerper Piet Hein Eek omgetoverd tot tien woningen. Naar verwachting start de bouw op 1 juni. In het voormalig Pompgebouw moeten zes woningen, en vier appartementen komen. Het gele Pompgebouw zal niet de eerste ‘bouwval’ zijn die door Eek onder handen wordt genomen. De bouwplannen voor de herbestemming van het Portiersgebouw zijn ook rond.

Studio040

Verhuizing monumentale schuur Dinkelland

De gemeente Dinkelland heeft ingestemd met het verplaatsen van een rijksmonumentale vakwerkschuur uit Rossum naar landgoed Huis te Brecklenkamp in Breklenkamp. Het pand uit de 18de eeuw zal voorzichtig gedemonteerd worden. Met behoud van het ontwerp en originele materialen wordt deze dan weer opnieuw opgebouwd in Breklenkamp. De schuur zal daar dienen als ontvangst- en documentatiecentrum voor het landgoed.

Twente FM

Goed moment voor beleggen in monument

Te duur, te onzeker en te omslachtig: beleggen in monumenten is niet populair. Ten onrechte. Door onder meer laagrentende leningen, fiscale regelingen en gunstige prijzen kan investeren in cultureel erfgoed ook voor uw cliënten wel degelijk interessant zijn. Beleggen in monumenten biedt niet alleen maatschappelijk rendement – het draagt bij aan behoud van het erfgoed en heeft een positief effect op de omgeving -, het kan ook voor beleggers interessant zijn.

InFinance.nl

Nieuwe bestemmingen NDSM Kraan en Tramremise

image004

Vrijdag 4 april zijn in Amsterdam de officiële openingen verricht van twee herbestemmingsprojecten. Na drie jaar van voorbereiding opende Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam haar ‘deuren’. Ook de eerste fase van de Hallen Amsterdam werd officieel geopend. Twee monumenten die een nieuwe bestemming hebben bereikt.

Persbericht Nationaal Restauratiefonds

Noorderkerk Ede wordt weer kerk

Edesche Concertzaal interieur

Leegstaande kerkgebouwen zijn geen uitzondering en een herbestemming vinden is moeilijk. Toch is het de Noorderkerk in Ede gelukt. Het karakteristieke kerkgebouw functioneert als ondernemerscentrum, concertzaal en expositieruimte. En vanaf dit weekend heeft zij ook haar oude functie weer terug. De Noorderkerk wordt op 6 april weer echt kerk met de terugkeer van de Gereformeerde Kerk Ede (GKE).

Persbericht De Edesche Concertzaal

Hoe gaat het met beleidsvisie ‘Kiezen voor Karakter’?

Flats op de Mathenesserweg, Rotterdam Foto: RCE

“Wederopbouw: het tonen van een tijdperk” is één van de 5 prioriteiten die de rijksoverheid in haar haar beleidsvisie “Kiezen voor Karakter, Visie Erfgoed en Ruimte” heeft gekozen voor cultureel erfgoed in de ruimtelijke ordening. We zijn nu anderhalf jaar op weg en het was tijd om een tussentijdse balans op te maken: waar staan we nu met de 30 gebieden die zijn aangewezen als toonbeelden van wederopbouw?

Denise Derksen op LinkedIn groep Erfgoed en Ruimte

Europees werelderfgoed en massatoerisme

Een klein jaar geleden besteedde de VPRO met zes zomerreportages in de VPRO Gids aandacht aan het Europees werelderfgoed en massatoerisme. Hieronder aflevering 5: Siedlungen der Berliner Moderne. Zes Berlijnse woonwijken uit de tijd van de Weimarrepubliek zijn geheel teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Maar er moet ook gewoond worden.

VPRO-gids

Geen nieuwbouw maar renovatie voor De Kuip

cc 0

Er zijn nog twee partijen in de race voor de grote renovatie van Feyenoord-stadion in Rotterdam. Of bouwbedrijf BAM of stichting Red de Kuip gaan de klus klaren. Dat heeft het driemanschap dat de verschillende plannen voor het stadion moest beoordelen, besloten, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Met deze keuze voor deze twee kandidaten vallen vier initiatiefnemers af, waaronder Bouwer VolkerWessels die ook veel kans maakte. Een eerder plan om een volledig nieuw stadion te bouwen op een andere plek, Varkenoord, werd in de Rotterdamse raad tegengehouden.

Nrc.nl

Transformatie voormalige vliegbasis Twenthe

Area Development Twente (ADT) en de familie Van Eck uit Leusden hebben een lintentieovereenkomst getekend voor de verkoop van 50 hectare bestaand vastgoed en voorzieningen die onderdeel uitmaakten van de voormalige vliegbasis Twenthe. De private investeerder gaat het transformeren tot een gebied voor technologie en innovatieve bedrijvigheid, leisure met zakelijke en publieksevenementen.

Vastgoedmarkt.nl

Publicatie Week van het Lege Gebouw 2013

De eerste Week van het Lege Gebouw 2013 was een uniek evenement: zeventig studenten en negentien docenten van veertien verschillende opleidingen vastgoed, erfgoed, renovatie, ontwerp en bouwtechniek werkten vorig jaar mei samen in zeven interdisciplinaire teams. De studenten werden ter zijde gestaan door een grote groep experts uit de vakwereld. Van die week is een publicatie verschenen waarin opdrachtgevers, docenten en studenten worden geïnterviewd. Vanwege het grote succes wordt dit jaar mei weer een Week van het Lege Gebouw georganiseerd.

Herbestemming.nu

100 ideeën voor herbestemming Tivoli Utrecht

Er zijn exact 100 inschrijvingen binnengekomen voor de prijsvraag herbestemming Tivoli van de Vereniging Oud-Utrecht. De inzendingen moeten uiterlijk 7 mei zijn ingestuurd waarna de jury 26 mei de winnaars bekend maakt die doorgaan naar de tweede ronde. Baast het creëren van een platform voor maatschappelijke discussie en creatieve ideeën wil de vereniging Oud-Utrecht met deze prijsvraag stimuleren dat er uiteindelijk één of meerdere concrete, uitgewerkte en financieel onderbouwde plannen worden ontworpen.

DeStadUtrecht.nl

32 gemeenten nemen deel aan leerkring leegstand

cc by sa 3.0

Waar zet je als gemeente op in als er steeds meer kantoren en winkels in je stad leegstaan? Vullen van zoveel mogelijk lege panden natuurlijk! Maar diep van binnen weet u: het vinden van nieuw gebruik gaat voor een aanzienlijk aantal lege gebouwen niet lukken. Er is simpelweg teveel vastgoed van te lage kwaliteit. Dus wat is Plan B? Kunnen we op sommige plekken structurele leegstand leren accepteren?
Food for thought voor de achttien deelnemende steden tijdens de eerste bijeenkomst van de leerkring Kantoren- en winkelleegstand voor G32-gemeenten op 18 en 19 maart 2014.

Platform31

Subsidie voor haalbaarheidsonderzoek herbestemming NH

Gedeputeerde Staten hebben besloten voor 2014 100.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor haalbaarheidsonderzoeken naar herbestemming van monumenten en identiteitsbepalende gebouwen in Noord-Holland. Deze regeling bestaat sinds 2012 en is vanwege groot succes opnieuw opengesteld. Eigenaren van monumenten of belanghebbende met toestemming van de eigenaar kunnen subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 7.500,-.

Provincie Noord-Holland

Vervolgtraject Nieuwe Hollandse Waterlinie in handen provincies

Wandelaars bij het torenfort Uitermeer, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Bert van As (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Door decentralisatieafspraken van het Rijk zijn nu de provincies verantwoordelijk voor het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gezamenlijk met de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt een bestuursovereenkomst en een koersdocument voorbereid. In Utrecht werd tijdens de besprekingen over het vervolgtraject door gedeputeerde Pennarts de wens uitgesproken om alvorens restauratie van een fort eerst te zoeken naar een exploitant. Voorheen gebeurde dit in omgekeerde volgorde.

Provincie Utrecht

Kick-off Herbestemming NH op 23 april 2014: save the date!

Herbestemming-NH

Op woensdag 23 april 2014 om 15.00 uur geeft Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van provincie Noord-Holland, het officiële startsein voor Herbestemming NH 2014. Geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden op www.herbestemmingnh.nl/aanmelden. Locatie en nadere informatie volgen binnenkort!

Persbericht Herbestemming NH

Column: Bibliotheekvisioen op de Neude

Veel Utrechters zien graag een bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude. Dit terwijl de grootste plannen voor een moderne ‘Bieb ++’ strandden. Iconen hebben een streepje voor in dit soort discussies. Klein twijfelpuntje: wordt er geen zinkend schip binnengehaald om een gezonken schip te redden?

Annette Wiesman op Platform VOER

“Meer verbinding tussen ruimtelijk beleid en water organiseren”

Sinds vorig jaar is Peter Heij (1957) directeur-generaal Ruimte en Water bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Integrale gebiedsontwikkeling ziet hij als een spannende opdracht, net als de verschuiving naar een decentrale organisatie. Heij wil verbindingen organiseren, tussen ruimtelijke ordening en water. “Nederland kent een prima waterbeheer, waarin verschillende partijen samenwerken, maar deze verbindingen vergen ook veel onderhoud.”

Waterforum

Broeders en corporatie maken Landgoed Eikenburg zorgcampus

Broeders van Liefde en corporatie Trudo willen Landgoed Eikenburg een nieuw leven geven als zorgcampus. Beide initiatiefnemers werken aan een uitgebreid plan daartoe. De Eindhovense corporatie neemt de bestaande paviljoenen op het landgoed aan de Aalsterweg over, aldus ingewijden. Ze worden vervolgens omgebouwd tot (ouderen)appartementen. Stichting Sint Annaklooster zal op haar beurt zorg verlenen aan toekomstige bewoners.

Ed.nl

Appartementen in rijksmonument Huize Bartholomeus Asten

De monumentale gevel aan het Koningsplein in Asten blijft nog zeker enkele jaren staan, maar achter de gevel van het Bartholomeus-complex in Asten gaat veel veranderen. Pandeigenaar Daan van Lieshout uit Someren laat achttien nieuwe appartementen bouwen in het monumentale deel dat overeind blijft staan. Huize Bartholomeus was een verpleeghuis, gesticht door pastoor Bartholomeus Kemps in 1841.

Ed.nl

Nieuwe benadering leegstand Den Haag, Dordrecht en Achterhoek

cc by sa 3.0

Drie teams van ontwerpers en onderzoekers ontwikkelen nieuwe  mogelijkheden voor de aanpak van gebieden met leegstaande en ongebruikte gebouwen in Dordrecht, Den Haag en de Achterhoek. De plannen van de teams bieden oplossingen die ook kunnen worden ingezet bij vergelijkbare vragen over nieuwe bestemmingen op andere locaties in Nederland. De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken bij dit experiment samen met de provincie Gelderland en de gemeenten Dordrecht en Den Haag. Specifieke aandacht is gevraagd voor nieuwe bestemmingen van rijks- en monumentaal vastgoed.

Rijksoverheid.nl