Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Programma architectuurfestival ZigZagCity 2014 Rotterdam

water

Architectuurfestival ZigZagCity neemt bezoekers van donderdag 29 mei t/m maandag 9 juni 2014 mee op reis door het Laurenskwartier in Rotterdam. ZigZagCity beleefde in 2012 haar eerste editie in Rotterdam met 50.000 bezoekers. Dit jaar staat de reis van de Luchtsingel tot het Blaakse Bos centraal, waar de Kubuswoningen zich bevinden, en neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de stad, diens ontwikkeling en de ideeën óver de stad. Het festival kijkt mee met architecten, archeologen, ondernemers en bewoners. Kunstwerken, optredens en tijdelijke ontwerpen op onverwachte plekken nodigen bezoekers en bewoners uit om met andere ogen naar Rotterdam te kijken.

Persbericht ZigZagCity

Historische IJveer X gered van de sloop

De Amsterdamse stichting MOVE is erin geslaagd mede-eigenaar te worden van het historische IJveer X. Samen met de scheepswerf gebr. Los CMS uit Leeuwarden is het schip, dat nu nog de naam Leja op de boeg heeft staan, gekocht en daarmee gered van de sloop.

Dichtbij.nl

Gietijzeren vuurtoren Breskens wordt gerestaureerd

Deze zomer begint de huidige eigenaar met het opknappen van de buitenkant, waarna de vuurtoren wordt overgedragen aan een stichting. De vuurtoren is gebouwd in 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. In 2011 verloor de vuurtoren haar functie voor de scheepvaart. De Stichting vuurtoren Breskens is opgericht voor het behoud van de vuurtoren. Na de restauratie moet de toren opengesteld worden voor publiek.

Omroep Zeeland

Verkiezing ‘Gelders boerenerf’ 2014

Nadat De Grootte Veen in Putten (in 2012) en Hietink in Vorden (2013) de eerste prijs in de wacht sleepten, kunnen tot 9 juni boerenerven aangemeld worden voor de verkiezing Gelders boerenerf 2014. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Genootschap en het Gelders Erfgoed hebben de Stichting Boeren-Erf-Goed-Gelderland in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk Gelderlanders actief te betrekken bij cultuurhistorische boerenerven in hun omgeving.

De Stentor

Streekproducten Gelders Erfgoed te koop in webwinkel

Erfgoed Gelderland is van start gegaan met een webwinkel voor regionale boeken, grappige cadeautjes en typisch Gelderse producten. De webwinkel is een nieuwe loot aan de stam van het platform www.mijnGelderland.nl, dat zich opwerpt als de verhalenwebsite van Gelderland. Naast extra informatie bij de verhalen van het Mijn Gelderland Magazine, herbergt de webwinkel de tastbare herinneringen aan het Gelderse verleden. De webwinkel is een initiatief van de coöperatie Erfgoed Gelderland en is tot stand gekomen in samenwerking met Museumwebshops.nl.

De Stentor

Rijksmonument Zonnehuis Amsterdam-Noord wordt weer theater

Stadsherstel Amsterdam, Double 2 Mediaproducties en OpusOne Theaterproducties hebben vandaag een contract getekend voor de exploitatie van het monumentale Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De drie partners herstellen de oorspronkelijke theaterfunctie van dit historische gebouw. Het Zonnehuis bestaat uit een theaterzaal (425 zitplaatsen), repetitieruimtes, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening.

Musicalblog.nl

Omroep Max volgt restauratie van kerkorgel Heesselt

Max Monumentaal - Huub Stapel (Omroep Max)

Omroep Max volgt de werkzaamheden rond de restauratie van het authentieke Knipscheerorgel in het neogotische kerkje van Heesselt. De opnamen zijn in september te zien in het programma Max Monumentaal. Het orgel wordt met een blaasbalg en via windladen aangedreven, maar hangt op dit moment van plakband aan elkaar.

het Kontakt

Graf Kröller-Müller te bezoeken

Het graf van het echtpaar Kröller-Müller is donderdag eenmalig te bezoeken. Nationaal Park De Hoge Veluwe organiseert bij hoge uitzondering een wandeling langs het monument.

NOS Nieuws

Utrechtse pui LOKV zeer waarschijnlijk monument

Gevel LOKV. Foto: Persbericht Stichting Mart van Schijndel

De postmodernistische pui van het gebouw aan de Ganzenmarkt 4-6 in Utrecht wordt zeer waarschijnlijk toch een monument. De afdeling Erfgoed en de commissie Welstand adviseren om hele gevel monumentenstatus te geven en het ligt in de verwachting dat het stadsbestuur dat advies zal volgen. Voor het behoud van de pui uit 1984 van architect Mart van Schijndel hadden duizenden mensen een handtekening gezet.

RTV Utrecht

90 jaar oude Tjalk aanwinst Centrum Varend Erfgoed

Ze hebben al veel mooie schepen liggen bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Maar met de nieuwe 90 jaar oude aanwinst zijn ze erg blij. Het gaat om een tjalk waarmee tot 1981 nog zand, grind en puin werd vervoerd over de Hollandse IJssel. Eigenaresse Eline de Boer uit Hoorn wil er gaan wonen. Zo wordt de studente geschiedenis zelf varend erfgoed in de historische haven op het Oostereiland in Hoorn. Bekijk de beelden van de prachtige historische schepen in Hoorn.

RTV NH

Archeologen boos over reality-tv van Nazi War Diggers

In de reality-tv documentaires van Nazi War Diggers (National Geographic) en Treblinka: Hitlers Killing Machine (Smithsonian Channel) worden skeletten van vergaste Joden en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Archeologen vinden dat ‘onethisch’. National Geographic heeft de serie uitgesteld.

de Gelderlander

Beljaartvondsten in Dongens museum

“Leven met steen. Beljaartvondsten komen tot leven.” Dat zijn de titel en de ondertitel van een wisselexpositie die de komende maanden te zien is in museum De Looierij aan de Kerkstraat in Dongen.

BN De Stem

Het Kabinet van de Dames

verhalenhuis

Vanaf donderdag 1 mei staat op de hoek van de Beethovenstraat en de Brahmsstraat in Amsterdam-Zuid het paviljoen van Het Kabinet van de Dames. Het is een tentoonstelling waar je herinneringen kunt beleven aan de hand van zeventig voorwerpen en geluidsfragmenten van zeven dames en zeven jongeren die samen een belangrijk deel van Het Geheugen van Zuid beslaan. Het Kabinet van de Dames is de hele maand mei geopend van donderdag tot en met zondag, van 13.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis.

Persbericht Verhalenhuis Belvédère

Atari videogame-dump archeologisch onderzocht

Is de E.T. Game-legende waar of niet? Op 26 april komen we erachter. 2,5 tot 3,5 miljoen cassettes van het Atari spel “E.T.” zouden in 1983 bij het dorpje Alamogordo in New Mexico, gedumpt zijn. Om te kijken of de dumplegende ook echt klopt, gaat Fuel Entertainment archeologisch onderzoek verrichten. En iedereen is uitgenodigd om de opgraving te bezoeken.

De Erfgoedstem

‘Natuurmonumenten moet mede-eigenaarschap herintroduceren’

Directeur Marc van den Tweel moet als moderne manager zijn Vereniging Natuurmonumenten klaarmaken voor de toekomst, maar raakte juist geïnspireerd door het verleden.Dagblad Trouw interviewde hem.

Trouw

Steentijdman te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Van 15 april tot en met 14 september is de Steentijdman van Mienakker te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Hij maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Bij nader inzien’. De levensechte reconstructie is begin 2015 te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland

FORT! Nieuw magazine over Leisure in het Linielandschap

cover_Fort

Op 10 april werd het gloednieuwe magazine FORT! geïntroduceerd. Gedeputeerden Annemiek Traag (GLD) en Mariëtte Pennarts (UT) namen de eerste exemplaren in ontvangst. De provincies Gelderland en Utrecht spelen een sleutelrol bij de succesvolle herbestemming van het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. FORT! is een uitgave van Stichting Liniebreed Ondernemen.

Persbericht Stichting Liniebreed Ondernemen

Meer aandacht voor groen bij stedelijke vernieuwing

Groen tot aan de voordeur, op je blote voeten via het gras naar de Sloterplas. Dat is de kwaliteit van Amsterdam Nieuw-West. Dat groene karakter kenmerkt de meeste buitenwijken uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Maar de manier waarop met het groen wordt omgegaan is de afgelopen jaren door de stedelijke vernieuwing sterk gewijzigd. Het belang van groen moet hoger op de agenda. Meer ruimte om bewoners bij het groenbeheer te betrekken kan daarbij helpen.

VOER

Verhuizing monumentale schuur Dinkelland

De gemeente Dinkelland heeft ingestemd met het verplaatsen van een rijksmonumentale vakwerkschuur uit Rossum naar landgoed Huis te Brecklenkamp in Breklenkamp. Het pand uit de 18de eeuw zal voorzichtig gedemonteerd worden. Met behoud van het ontwerp en originele materialen wordt deze dan weer opnieuw opgebouwd in Breklenkamp. De schuur zal daar dienen als ontvangst- en documentatiecentrum voor het landgoed.

Twente FM

Maak een ‘reis’ naar het UNESCO Werelderfgoed in Nederland

Pak de boot naar Pampus – de Stelling van Amsterdam.

Het Werelderfgoedweekend begint een mooie traditie te worden. Het jaarlijks terugkerende evenement valt dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 juni. In dit weekend openen de negen Nederlandse werelderfgoederen hun deuren en bieden een speciaal samengesteld programma aan met het thema Reizen.

Persbericht Stichting Werelderfgoed

Familie-uitje landgoederen Zuid-Holland met kinderpaspoort

zuidhollandd

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruiken-tijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was. Tijd om zoveel mooi erfgoed met een grotere doelgroep te delen: inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die vaak te bezoeken zijn.

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland

Geld gezocht voor monument Bollenlijn Bennebroek

Dorpsraad Bennebroek en de stichting Move zijn druk op zoek naar sponsors van de restauratie van de oude trambrug over de Bennebroekervaart. De trambrug is het laatste overblijfsel van de Bollenlijn, de tram die vroeger tussen Leiden en Haarlem reed. De verbinding – momenteel een voetgangersbrug – is dringend aan onderhoud toe. 

Haarlems Dagblad

Plaquette Europees Erfgoedlabel bevestigd op Vredespaleis

Het Vredespaleis ontvangt op 8 april in Brussel het eerste Europees Erfgoed Label van Nederland. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het een dag later, samen met een klas van de Europese School, de plaquette ophangen bij het bezoekerscentrum van het Vredespaleis.

Omroep West

Restauratie historische maquette Maastricht bijna klaar

De restauratie van de zogeheten Tagage-maquette van Maastricht is bijna afgerond. Kunstenaar Paul Tieman begon daar in 1990 al aan. De maquette van Maastricht is in totaal 20 vierkante meter groot. Het is een interpretatie van de stad rond 1800. De maquette is in de jaren vijftig gebouwd door broeder Tagage. Het werk werd toen tentoongesteld, maar grotendeels verwaarloosd in de decennia die volgden.

L1

Scherven ‘vertellen’ jongensleven Late IJzertijd

Troffels bron: onbekend via Wikimedia

In Uitgeest zijn sporen gevonden uit de Late IJzertijd, die volgens de archeologen meer kunnen vertellen over de geschiedenis van dit deel van Noord-Holland.
Bij opgravingen kwamen scherven naar boven en werden resten van akkers en greppels blootgelegd.
De onderzoekers brengen de vondsten in verband met de eerdere opgraving, daar in de buurt, van een skelet van een 9-jarige jongen. Hij moet ook in de Late IJzertijd (250 tot 12 jaar voor Christus) hebben geleefd.

NOS Nieuws