Natuurmonumenten stelt in mei bijzondere monumenten open

Tijdens de Cultuur Monumenten Maand in  mei en september stelt Natuurmonumenten talrijke bijzondere gebouwen, buitenplaatsen, tuinen, forten en molens open voor het publiek. Ook worden er allerlei speciale activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en cultuurhistorische wandelingen.  Bekijk hier de locaties en data. 

Natuurmonumenten

Limburg geeft €122.000,- voor herinrichting kasteeltuin De Keverberg

De provincie Limburg heeft een subsidie van 122.000 euro toegekend aan Kasteel De Keverberg in Kessel. Dat geld is bestemd voor de herinrichting van de omliggende kasteeltuin. De provincie heeft de beurs getrokken om rijksmonument De Keverberg aantrekkelijk en toegankelijk te maken.

dichtbij.nl

Erfgoedfair bij het Nationaal Restauratiefonds

De Erfgoedfair ‘Wonen in Historie’ is dit jaar te gast bij het Nationaal Restauratiefonds. Monumenteigenaren en liefhebbers van erfgoed krijgen op de fair de kans om meerdere erfgoedspecialisten te ontmoeten. Het was een lang gekoesterde wens om monumenteneigenaren te ontvangen in de tuin van Huize Hoevelaken. Op zaterdag 21 juni is het zover. Het Restauratiefonds ontmoet u graag tijdens deze sfeervolle dag.

Restauratiefonds.nl

Cultuurmonumentenmaand ook in De Wieden

natuur

De komende meimaand organiseert Natuurmonumenten opnieuw de Cultuur Monumenten Maand. In het hele land zijn kastelen, landhuizen, molens, koetshuizen, hoeves en forten geopend die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ook Bezoekerscentrum De Wieden neemt deel aan deze maand met verschillende activiteiten.

De Stadskoerier

“Plaats cultureel erfgoed prominenter op de voorgrond”

De Kalverstraat foto: Liijccoo via Wikimedia

“Als onderdeel van historische identiteit moet het cultureel erfgoed prominenter op de voorgrond worden geplaatst” dat zegt Marcel Evers, werkzaam bij brancheorganisatie INretail en voorzitter van de groep experts die de winkelstraat 2020 verkende, in een interview met Rob Berends.

De Erfgoedstem

Vervolg op animatie stadsontwikkeling Amsterdam

screenshot animatie Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief van Amsterdam heeft een even prachtige als fascinerende animatie van de stadsontwikkeling van Amsterdam in de zogenoemde Tweede Gouden Eeuw (1800-1900) online gezet. De animatie brengt onder meer de aanleg van spoorlijnen, de bouw van het Paleis voor Volksvlijt, het Rijksmuseum en het Concertgebouw in beeld.

RUIMTEVOLK

Open Monumentendag 2014 Op reis

ZLSM stoomtrein, Foto: Robert Brink

De Open Monumentendag van 2014, in het weekend van 13 en 14 september, heeft als thema Op reis. Bezoekers kunnen tijdens deze 28e editie van het evenement in heel Nederland op reis; over land, over water, door de lucht, door verhalen en door de tijd. Veel van de duizenden gratis opengestelde monumenten zullen te maken hebben met reizen. Er zal volop aandacht zijn voor het mobiele erfgoed en ook de historische infrastructuur komt uitgebreid aan bod.

Persbericht Stichting OMD

Stichting: ‘Zie herbestemming Armamentarium Delft als kans’

De Stichting Armamentarium Delft STARD verzoekt het college om de herbestemming van het Armamentarium in zijn programma op te nemen. Specifiek gaat het daarbij om het ondersteunen van levensvatbare initiatieven die meehelpen aan de totstandkoming van een duurzame invulling van dit gebouwencomplex. “Het Armamentarium heeft de potentie uit te groeien tot een van de belangrijkste culturele trekpleisters van Delft met (inter)nationale uitstraling”, vindt de stichting. “Voorafgaand aan de definitieve bestemming is een tijdelijke invulling van cruciaal belang.”

dé Weekkrant

Website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vernieuwd

RCE-koppelpoort

De website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is vernieuwd! Het digitale gezicht van de Rijksdienst www.cultureelerfgoed.nl heeft een metamorfose ondergaan. Naast een frisse, verbeterde uitstraling is ook de navigatie verbeterd. Een nieuwe structuur zorgt ervoor dat de informatie eenvoudiger te vinden is. Naast de vier vakgebieden gebouwd, archeologisch, landschappelijk en roerend erfgoed zijn de noemers kennis, advies en beleid toegevoegd. Bovendien zijn de onderwerpen nu in dossiers gebundeld.

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zeldzame muntschat onder Domplein

De muntschat van het Domplein foto: DOMunder

Vanochtend is in de Domkerk te Utrecht een zeldzame muntschat onthuld. De muntschat werd gevonden bij opgravingen op de Domplein in het kader van de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum DOMUnder. De munschat dateert uit de vroege middeleeuwen en bevat een groot aantal gouden en zilveren munten.Door de vondst is Nederland een zeldzame muntschat rijker.

De Erfgoedstem

Bomenplan voor beschermd stadsgezicht Rotterdam

Om het unieke karakter van het beschermds stadsgezicht Rotterdam Vreewijk te behouden, waar de groenstructuur een belangrijke rol speelt, is er een Bomenplan Tuindorp Vreewijk opgesteld. Woningbouwcorporatie Havensteder, gebiedscommissie Feijenoord, de huurdersvereniging en de bewonersorganisatie zetten zich samen in voor extra zorgvuldig beheer van het bomenbestand. Volgens Sandra de Haan een voorbeeldige manier van groenbeheer en -behoud.

VOER

Noorse ambassadeur opent ‘watersnoodwoning’ Openluchtmuseum

openluchtmuseum

Op dinsdag 15 april 2014 opent hare excellentie mevrouw Anniken Ramberg Krutnes, ambassadeur van Noorwegen in Nederland, de houten watersnood­woning uit Raamsdonksveer. De ‘prefab’ woning, een van de 326 huizen die door Noorwegen werden geschonken, biedt onderdak aan het verhaal van ‘De Ramp van 1953’. In de woning ziet u het ontstaan en de gevolgen van de stormvloed, de (internationale) hulpverlening en de impact op de mensen die het meemaakten.

Persbericht Nederlands Openluchtmuseum

Zorg en wonen in voormalig klooster Hoogeveen

Het voormalige klooster in Hoogeveen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als zorgcentrum. Achter het complex worden 48 appartementen gebouwd. De bouw staat gepland na de zomer. De nieuwbouw bestaat uit twee (geschakelde) gedeelten. Direct achter de uitbouw van het huidige klooster aan de Brinkstraat komen achttien nieuwe appartementen.

Dagblad van het Noorden

Programma architectuurfestival ZigZagCity 2014 Rotterdam

water

Architectuurfestival ZigZagCity neemt bezoekers van donderdag 29 mei t/m maandag 9 juni 2014 mee op reis door het Laurenskwartier in Rotterdam. ZigZagCity beleefde in 2012 haar eerste editie in Rotterdam met 50.000 bezoekers. Dit jaar staat de reis van de Luchtsingel tot het Blaakse Bos centraal, waar de Kubuswoningen zich bevinden, en neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de stad, diens ontwikkeling en de ideeën óver de stad. Het festival kijkt mee met architecten, archeologen, ondernemers en bewoners. Kunstwerken, optredens en tijdelijke ontwerpen op onverwachte plekken nodigen bezoekers en bewoners uit om met andere ogen naar Rotterdam te kijken.

Persbericht ZigZagCity

Gietijzeren vuurtoren Breskens wordt gerestaureerd

Deze zomer begint de huidige eigenaar met het opknappen van de buitenkant, waarna de vuurtoren wordt overgedragen aan een stichting. De vuurtoren is gebouwd in 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. In 2011 verloor de vuurtoren haar functie voor de scheepvaart. De Stichting vuurtoren Breskens is opgericht voor het behoud van de vuurtoren. Na de restauratie moet de toren opengesteld worden voor publiek.

Omroep Zeeland

Verkiezing ‘Gelders boerenerf’ 2014

Nadat De Grootte Veen in Putten (in 2012) en Hietink in Vorden (2013) de eerste prijs in de wacht sleepten, kunnen tot 9 juni boerenerven aangemeld worden voor de verkiezing Gelders boerenerf 2014. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Genootschap en het Gelders Erfgoed hebben de Stichting Boeren-Erf-Goed-Gelderland in het leven geroepen met als doel zoveel mogelijk Gelderlanders actief te betrekken bij cultuurhistorische boerenerven in hun omgeving.

De Stentor

Streekproducten Gelders Erfgoed te koop in webwinkel

Erfgoed Gelderland is van start gegaan met een webwinkel voor regionale boeken, grappige cadeautjes en typisch Gelderse producten. De webwinkel is een nieuwe loot aan de stam van het platform www.mijnGelderland.nl, dat zich opwerpt als de verhalenwebsite van Gelderland. Naast extra informatie bij de verhalen van het Mijn Gelderland Magazine, herbergt de webwinkel de tastbare herinneringen aan het Gelderse verleden. De webwinkel is een initiatief van de coöperatie Erfgoed Gelderland en is tot stand gekomen in samenwerking met Museumwebshops.nl.

De Stentor

Rijksmonument Zonnehuis Amsterdam-Noord wordt weer theater

Stadsherstel Amsterdam, Double 2 Mediaproducties en OpusOne Theaterproducties hebben vandaag een contract getekend voor de exploitatie van het monumentale Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De drie partners herstellen de oorspronkelijke theaterfunctie van dit historische gebouw. Het Zonnehuis bestaat uit een theaterzaal (425 zitplaatsen), repetitieruimtes, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening.

Musicalblog.nl

Omroep Max volgt restauratie van kerkorgel Heesselt

Max Monumentaal - Huub Stapel (Omroep Max)

Omroep Max volgt de werkzaamheden rond de restauratie van het authentieke Knipscheerorgel in het neogotische kerkje van Heesselt. De opnamen zijn in september te zien in het programma Max Monumentaal. Het orgel wordt met een blaasbalg en via windladen aangedreven, maar hangt op dit moment van plakband aan elkaar.

het Kontakt

Utrechtse pui uit 1984 zeer waarschijnlijk monument

Gevel LOKV. Foto: Persbericht Stichting Mart van Schijndel

De postmodernistische pui van het gebouw aan de Ganzenmarkt 4-6 in Utrecht wordt zeer waarschijnlijk toch een monument. De afdeling Erfgoed en de commissie Welstand adviseren om hele gevel monumentenstatus te geven en het ligt in de verwachting dat het stadsbestuur dat advies zal volgen. Voor het behoud van de pui uit 1984 van architect Mart van Schijndel hadden duizenden mensen een handtekening gezet.

RTV Utrecht

90 jaar oude Tjalk aanwinst Centrum Varend Erfgoed

Ze hebben al veel mooie schepen liggen bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Maar met de nieuwe 90 jaar oude aanwinst zijn ze erg blij. Het gaat om een tjalk waarmee tot 1981 nog zand, grind en puin werd vervoerd over de Hollandse IJssel. Eigenaresse Eline de Boer uit Hoorn wil er gaan wonen. Zo wordt de studente geschiedenis zelf varend erfgoed in de historische haven op het Oostereiland in Hoorn. Bekijk de beelden van de prachtige historische schepen in Hoorn.

RTV NH

Archeologen boos over reality-tv van Nazi War Diggers

In de reality-tv documentaires van Nazi War Diggers (National Geographic) en Treblinka: Hitlers Killing Machine (Smithsonian Channel) worden skeletten van vergaste Joden en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Archeologen vinden dat ‘onethisch’. National Geographic heeft de serie uitgesteld.

de Gelderlander