De culturele biografie van Zeeland via Zeeuwseankers.nl

Ontdek vanaf 6 januari 2014 het erfgoed van Zeeland via www.zeeuwseankers.nl, het digitale platform van Zeeuwse Ankers. Zeeuwse Ankers is de uitwerking van de culturele biografie van Zeeland. De nieuwe website schenkt in 2014, het jaar waarin de Provincie Zeeland 200 jaar bestaat, veel aandacht aan de Canon van Zeeland. Vanaf 7 januari kan wekelijks bij Omroep Zeeland worden gekeken naar de geschiedenis van Zeeland in vijftig vensters.

zeeuwseankers.nl
Vanaf maandag 6 januari 2014 is zeeuwseankers.nl online. Zeeuwseankers.nl is de opvolger van geschiedeniszeeland.nl. De website biedt toegang tot verhalen, activiteiten, routes, thema’s en collecties uit heel Zeeland. Bezoekers kunnen via zeeuwseankers.nl informatie vinden én informatie toevoegen. Het invoeren van een trefwoord op de startpagina heeft als resultaat een aantal gerelateerde verhalen, activiteiten, thema’s, routes én collectiestukken uit de Zeeuwse archieven, bibliotheken en musea. Door gebruik te maken van een inlogcode kunnen bezoekers verhalen toevoegen.

De Canon van Zeeland
Vanaf dinsdag 7 januari 2014 kan wekelijks bij Omroep Zeeland worden gekeken naar de Canon van Zeeland, de geschiedenis van Zeeland in vijftig vensters. De uitzending is op dinsdagavond vanaf 18.25 ieder uur te zien. In de dagen na de uitzending vinden er activiteiten plaats die aansluiten bij het betreffende venster, zoals een tentoonstelling, een lezing, een wandeling, een ambachtelijke demonstratie, een boekpresentatie, een herdenking of een theatervoorstelling.
Op zeeuwseankers.nl zijn alle activiteiten te vinden. Ook de uitzendingen van de Canon van Zeeland zijn via www.zeeuwseankers.nl terug te kijken.

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden
Zeeuwse Ankers is meer dan alleen een digitaal platform. Het is ook het uitzetten van ‘ankers’ en het inrichten van ‘ankerplaatsen’, plekken van cultuurhistorische betekenis, verspreid over heel Zeeland. Later in 2014 worden de eerste ankerplaatsen ingericht. Hiervoor wordt onder meer het concept van de klapbank gebruikt: banken die vroeger op centrale plaatsen in de Zeeuwse dorpen en steden stonden en waar ‘geklapt’ (gekletst) werd. De verhalen die op deze ankerplaatsen worden verteld verbinden de bezoeker met landschappen, monumenten, voorwerpen en mensen uit het verleden.

Zeeuwse Ankers wordt gecoördineerd en gefaciliteerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Samen met andere organisaties op het terrein van erfgoed, cultuur, landschap en toerisme, waaronder Zeeuws Archief, Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws Museum, VVV Zeeland en de gemeentelijke archiefdiensten, wordt de komende jaren gewerkt aan het zichtbaar maken van de culturele biografie van Zeeland.

De website zeeuwseankers.nl wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Persbericht Zeeuwse Ankers