11.000 jaar oud edelhert-rib gevonden onder Vredenburg

Het bewuste stuk rib foto: CU2030


De bouwwerkzaamheden op de Vredenburg in Utrecht heeft de afgelopen jaren al opmerkelijke vondsten opgeleverd. Zo werden resten gevonden van oude kades, stadsmuren en de resten van kasteel Vredenburg. Maar bouwers keken toch wel wat verbaasd toen zijn op een diepte van 12 meter een rib van een edelhert aantroffen. Het stuk bot is 11.000 jaar oud en verkeert in goede staat. Hij is voor onderzoek meegenomen door geologen van de Universiteit van Utrecht.

Het gebied waar nu Utrecht ligt, was 11.000 een koude toendra, waar onder meer wolharige mammoeten en grote edelherten liepen. Dat de rib nu zo diep ligt, komt onder meer door sediment dat daar in de loop der jaren overheen is komen te liggen. Bij de bouw van Hoog Catherijne in 1972 werd ook al een stuk van een gewei uit dezelfde periode gevonden. Het is niet waarschijnlijk dat ze tot hetzelfde dier behoren, omdat ze op verschillende dieptes gevonden zijn.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)