Wederopbouw: onderbelichte periode

Maandag 23 september is de Week van de Wederopbouw spectaculair van start gegaan. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en nai010 uitgevers uit Rotterdam presenteerden drie boeken die verschillende aspecten van de periode 1940-1965 op fraaie wijze belichten: de kunst , de monumenten en de gebieden. In een prachtig monumentaal wederopbouw gebouw van Economische Zaken in Den Haag zijn de boeken door Directeur Generaal Cultuur en Media, Marjan Hammersma, aangeboden. Kees van Kooten – kind van de wederopbouw – gaf zijn visie op deze boeiende fase in de Nederlandse geschiedenis. Ook is de primeur van de film ‘Wederopbouw: een kansrijke erfenis’ vertoond.

Tijdens de wederopbouw werden de sporen van de Tweede Wereldoorlog uitgewist en werd ons land opnieuw opgebouwd. Het was een tijd van schaarste, maar ook van economische groei, optimisme en vernieuwing. Lange tijd werd de architectuur en monumentale kunst uit deze periode als saai en gezapig beschouwd. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer belangstelling en waardering voor het erfgoed uit die tijd.

Daarom organiseert de RCE ook een Week van de Wederopbouw want hoewel het bouwvolume in die tijd heel groot was (2,5 miljoen gebouwen), is er ook al heel veel verdwenen.

In maart van dit jaar heeft minister Bussemaker de voorlopige lijst aan te wijzen rijksmonumenten bekend gemaakt uit de tweede fase van de wederopbouw (1959-1965). Al eerder zijn 100 toppers uit de eerste fase (1940-1958) rijksmonument geworden.

In de wederopbouwperiode sloegen architecten en kunstenaars de handen ineen om zogenaamde ‘gebonden kunst’ te realiseren. Kunsttoepassingen moesten harmoniëren met de aard van het gebouw waaraan ze ‘gebonden’ waren. Kenmerkend voor deze kunstperiode is de enorme diversiteit aan materialen en technieken. Als een wederopbouwgebouw, waarmee deze kunstvorm vaak letterlijk een eenheid vormt, aan de sloophamer ten prooi valt, betekent dat automatisch ook een einde van het kunstwerk. De RCE zet zich in om het behoud van de kunst van de wederopbouw op de agenda te zetten.

De RCE heeft ook dertig verschillende gebieden (wederopbouwkernen, naoorlogse wijken en landelijke gebieden) aangewezen als wederopbouwgebieden van nationaal belang.

Met symposia, werkconferenties en tentoonstellingen en drie prachtige boeken vragen wij extra aandacht voor deze vaak onderbelichte periode uit onze cultuurgeschiedenis.

Voor meer informatie over het hele programma van de Week van de Wederopbouw : zie www.cultureelerfgoed.nl/wederopbouw

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed