Amateurarcheologen ontdekken 14e eeuwse muntschat

foto: Gemeente Súdwest-Fryslân


Afgelopen jaar is er op een voormalig kloosterterrein tussen Bolsward en Sneek een 14e eeuwse muntschat gevonden. Deze muntschat werd gevonden door twee archeologen van het Archeologisch Steunpunt Sneek. Nadat melding van een muntvondst gedaan was, werd er, in samenwerking met de gemeentelijk archeoloog, onderzoek uitgevoerd op de vondstlocatie. Tijdens dit onderzoek werden zoveel munten gevonden dat er te spreken is van een muntschat. Bij een vondst van vijf of meer munten mag er van een muntschat gesproken worden.

Zilveren muntschat
De zilveren muntschat bestaat uit 51 munten uit de periode 1244-1311. Er worden vaker muntschatten uit deze periode gevonden in deze regio, maar nog niet eerder was die van deze omvang. Het gaat om 13 verschillende munttypen uit Engeland, Vlaanderen en Nederland, die in deze regio veel gebruikt werden. Één munt is hierbij bijzonder. het gaat om de -in perfecte staat verkerende- zogenaamde Grosso munt. Dit is een munt met een afbeelding van Christus. Vaak werden deze munten niet gebruikt als betaalmiddel, maar omgevormd tot sieraad.

Terrein met een rijke geschiedenis
Het is niet duidelijk hoe en waarom de munten in de grond terecht zijn gekomen. Waarschijnlijk zijn de munten begraven om te bewaren. Bij gebrek aan banken of openbare kassen, werden munten in tijden van oorlog en crisis vaak begraven om op een later tijdstip weer op te graven. Het voormalige kloosterterrein waar de munten zijn gevonden, is bij ruilverkavelingen opgehoogd met grond uit de directe omgeving. Tijdens het onderzoek werden er naast de muntschat ook aardewerkscherven, bouwpuin van een kerk en menselijke skeletresten aangetroffen. Volgens de amateurarcheologen, is het zeer waarschijnlijk dat de munten op een andere plaats begraven zijn dan ze nu zijn gevonden.

Archeologisch erfgoed
De gemeente Súdwest-Fryslân wil deze muntschat dit jaar op verschillende plaatsen in de gemeente laten zien. Dit voorjaar zal dat zijn in de bibliotheek in Sneek.

Omroep Súdwest interviewde een van de vinders in het Steunpunt in Sneek

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)