ArcheoHotspots winnen Grote Archeologieprijs

ArcheoHotspots winnen Grote Archeologieprijs Foto: ArcheoHotspots

De ArcheoHotspots hebben de Grote Archeologieprijs gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor het project dat het beste inspeelt op de vertaling van archeologie naar het publiek werd tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum. Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum en initiatiefnemer van de ArcheoHotspots en Marjolein Woltering, landelijk projectleider van het project, namen de prijs in ontvangst.

De ArcheoHotspots willen graag alle mensen die hebben gestemd bedanken, net als alle partners en betrokkenen die de Hotspots op dagelijkse basis mogelijk maken. De verschillende ArcheoHotspots draaien op vrijwilligers die op de verschillende locaties de bezoekers begeleiden en uitleg geven. Niet in de laatste plaats worden ook deze vrijwilligers van harte bedankt.

Grote Archeologieprijs
De Grote Archeologieprijs is een initiatief van de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) en wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Nadat de jury, bestaande uit Pieter-Matthijs Gijsbers, Henny Groenendijk, Maaike Sier, Joost van der Spek en Sylvie Uenk vorige maand uit de 20 inzendingen vier projecten had genomineerd mocht het publiek tijdens de hele Maand van de Geschiedenis stemmen op zijn of haar favoriete project. Ook Castellum Hoge Woerd, Museum Escape en het Dorp Zaamslag op de Kaart! waren genomineerd. De ArcheoHotspots wonnen uiteindelijk met een klein verschil van 175 stemmen van Castellum Hoge Woerd. Naast een bronzen trofee van kunstenaar Thomas Junghans, bestaat de prijs uit een jaar lang gratis exposure in archeologisch tijdschrift ARCH.

ArcheoHotspots
ArcheoHotspots zijn al dan niet tijdelijke plekken in onder andere musea, op markten en evenementen, waar geïnteresseerd publiek onder begeleiding van archeologische vrijwilligers mee kan helpen met archeologisch onderzoek. Het publiek wordt zo betrokken bij het handwerk áchter de archeologische opgraving: het sorteren, determineren, puzzelen en plakken. Ook kan men eigen vondsten laten onderzoeken en worden er activiteiten, lezingen en excursies georganiseerd over opgravingen en archeologie in het algemeen.

Er zijn momenteel 7 vaste Hotspots te vinden in Amsterdam, Arnhem, Boxtel, Utrecht, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen en een mobiele Hotspot die overal in Nederland bij evenementen wordt ingezet. De ArcheoHotspots zijn een initiatief van het Allard Pierson Museum, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de AWN, Museum Het Valkhof, de Reinwardt Academie en de Nationale Archeologiedagen.