13e-eeuwse muurfragmenten achter Roermonds Commandantshuis

Bij opgravingen in het centrum van Roermond zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan. Archeologen reageren opgetogen op wat ze hebben aangetroffen. “Je trekt als het ware een boek open op een bladzijde waarvan je je niet had kunnen voorstellen dat het zo’n verhaal zou worden,” vertelde een van hen aan de Limburgse omroep L1.
De vondsten, putten en muurfragmenten waarvan sommige dateren uit de dertiende eeuw, zijn gedaan in de tuin van het zogenaamde Commandantshuis, een voormalig stadspaleis aan de Markt. Het grote huis werd direct na de grote stadsbrand die Roermond in 1665 trof, gebouwd. Opdrachtgever voor de bouw was postmeester Gosse van Dulcken, die hier niet alleen woonde maar er ook een belangrijk knooppunt van het internationale postsysteem vestigde.

Cultuur-historisch belang
Het pand is om nog andere redenen van cultuur-historisch belang. Na de dood van Van Dulcken was hier tot 1741 het Hospitaal Generael gevestigd, daarna werd het bewoond door de vertegenwoordiger van de landsheer. Toen in de negentiende eeuw de provincie Limburg werd gevormd, werd er vanuit Roermond druk gelobbyd om niet Maastricht maar Roermond hoofdstad van de nieuwe provincie te maken. Roermond was immers eeuwenlang de hoofdstad geweest van het zogenoemde Overkwartier van het hertogdom Gelre en beschikte over meerdere representatieve gebouwen, waarin de diensten van het provinciale bestuur gehuisvest kon worden. Ook het Commandantshuis werd daarbij (zonder succes) door de Roermondse lobby naar voren geschoven. Tot slot werd hier in 1869 Louis Raemaekers geboren, de politieke tekenaar die tijdens de eerste wereldoorlog wereldberoemd werd. In 1871 werd het enorme pand in tweeën gedeeld, wat afbreuk deed aan de uitstraling. Ook in Roermond zelf waren het belang en de rijke historie van het pand voor velen onbekend.

Verbouwing
De archeologische opgravingen gaan vooraf aan een rigoureuze verbouwing van het pand, waar straks een filiaal van modeconcern H&M wordt gevestigd. Een positieve ontwikkeling daarbij is dat de oorspronkelijke eenheid van het pand wordt hersteld, en dat de oude koetspoort terugkomt. Elke andere verwijzing naar het rijke verleden van dit pand wordt echter zorgvuldig weggestopt achter systeemwanden of verlaagde plafonds. Wat nu nog tuin is, wordt straks een gigantische aanbouw om de winkelruimte te vergroten.
Tegen de plannen is geprotesteerd door de Roermondse Stichting Ruimte. De stichting is ongelukkig met de grote etalagevensters en de schuifpui die in de plannen zijn voorzien, en die volgens haar afbreuk doen aan het monumentale karakter van het voormalige stadspaleis. Ook zou zij graag zien dat een oude deuromlijsting in rococostijl weer wordt teruggeplaatst.
Een door Ruimte ingediende zienswijze werd door de gemeente Roermond afgewezen. De stichting is daartegen in beroep gegaan bij de Roermondse rechtbank.


Fotografie: HarrySegers.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.