Beeldsnijwerk Pieter Jacobsz vertrekt naar Australië

6-nov-2016-snijwerk-klaar-bezig-met-details-en-afwerking-3

In opdracht van het Australian Wooden Boat Festival in Hobart, Australië is afgelopen maanden in de beeldsnijderij op de Bataviawerf gewerkt aan een levensgroot borstbeeld van timmerman Pieter Jacobsz. Woensdag 9 november 2016 verlaat Pieter de werf om aan zijn reis naar Australië te beginnen.

Aanleiding van dit project is dat het dit jaar 400 jaar geleden is dat Dirk Hartog Australië heeft ontdekt. In 2017 is het daarnaast 375 jaar geleden dat Abel Tasman Tasmanië heeft ontdekt. In dit kader heeft de Bataviawerf in opdracht van het Australian Wooden Boat Festival in Hobart een levensgroot houten borstbeeld gemaakt van timmerman Pieter Jacobsz. Deze timmerman was de persoon die in opdracht van Abel Tasman daadwerkelijk de Nederlandse vlag heeft geplant in Tasmanië 1642.

Toen Abel Tasman het nieuwe land ontdekt had en met een deel van de bemanning in kleine boten naar de kust voer stak er halverwege een harde wind op. Door de harde wind en verraderlijke branding moest een deel van de boten terugkeren. Abel Tasman kon met zijn boot en inzittende bemanning nog wel de kust naderen tot ze in een kleine baai waren. Ze durfden echter niet het land te naderen omdat ze bang waren stuk te slaan op de rotsen. Abel Tasman heeft toen Pieter Jacobszoon, de meester-timmerman die ook aan boord was, bevolen om met de stok en vlag naar het land te zwemmen en het geheel daar in het midden van de baai te planten. Hetgeen hij succesvol volbracht heeft. Australië vindt het tijd dat juist deze ‘gewone man’ nu geëerd wordt middels een prachtig borstbeeld van Pieter Jacobszoon.

Omdat er geen tekening van de werkelijke meester-timmerman bestaat, is het uiterlijk van het borstbeeld overgelaten aan de creatieve geest van hoofd- beeldsnijder van de Bataviawerf Tiemen Pasterkamp. Echter om het beeld zo levensecht, met de juiste verhoudingen, te maken was er een model nodig. Dit model is middels 3D-printtechniek tot stand gekomen. Het model is ca. 24 cm en het levensgrote borstbeeld is 3,5 keer zo groot geworden. Een mooie combinatie tussen moderne en ambachtelijke technieken. Zowel het model als het uiteindelijke beeld zijn in een puncteermal gezet. Aan de hand van deze mal heeft de hoofd beeldsnijder de diepte van de snijpunten bepaald.

Vandaag wordt de laatste hand gelegd aan het ambachtelijk snijwerk en woensdag 9 november zal Pieter Jacobsz vervoerd worden naar Damen Shipyards in Gorinchem om vervolgens op donderdag 10 november te beginnen aan een lange zeereis naar Australië. Naar verwachting zal de bijzondere vracht begin januari 2017 arriveren in Australië.

Het Australian Wooden Boat Festival, waar Nederland eregast is, vindt plaats van 10 tot en met 13 februari 2017 in Hobart. Pieter Jacobsz krijgt hier een prominente plaats. Na afloop van het festival zal het ambachtelijke Bataviawerf object te bezichtigen zijn in het Tasmanian Museum in Hobart, Australië.