Verassende resultaten archeologisch laboratoriumonderzoek in het Archeologiehuis Zuid-Holland

erfgoedhuis

Al eerder werd duidelijk dat de huidige Vlaardingers interessante wortels hebben. DNA-onderzoek leverde toen een prachtige match op tussen de ‘oer-Vlaardinger’ en een nog levende persoon. Nu is isotopenonderzoek uitgevoerd aan in Vlaardingen opgegraven tijdgenoten van de elfde-eeuwse Graaf Dirk III. Die isotopen, die het lichaam tijdens het leven opneemt uit de atmosfeer, leverden spectaculaire kennis op over wat deze mensen aten en waar hun wieg gestaan heeft. Over één begraving, namelijk de man die als enige in een boomstamkist begraven was, wordt een nieuw opmerkelijk gegeven onthuld.

Dit gegeven wordt van 17 mei tot en met 14 september met het publiek gedeeld: dan zijn de resultaten van dit en ander onderzoek in een tentoonstelling in het Archeologiehuis Zuid-Holland (gevestigd bij de ingang van Archeon) te zien.

Bijzondere ontdekkingen
In de afgelopen maanden is aan zowel oude als nieuwe vondsten specialistisch onderzoek (DNA, isotopen en gezichtsreconstructies) uitgevoerd. Dat leverde nieuwe inzichten op over dieet, herkomst en verwantschap. Sommige voorouders kregen letterlijk een gezicht en blijken niet zoveel te verschillen van de eenentwintigste-eeuwse mens! Voorbeelden van onderzoek aan vondsten uit Wassenaar, Oegstgeest, Valkenburg en Vlaardingen passeren in deze tentoonstelling de revue. De tentoonstelling is in opdracht van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vlaardingen ontwikkeld door het archeologische publieksbedrijf TGV teksten & presentatie uit Leiden, en is de eerste in een reeks tentoonstellingen over archeologische cold cases in Nederland.

Symposium
Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling vindt op 17 mei vanaf 13 uur in het Archeologiehuis een mini-symposium plaats, waarin de onderzoekers hun bevindingen met het publiek delen. Natuurlijk laten ze ook zien hoe ze tot hun resultaten gekomen zijn en voor welke problemen ze onderweg een oplossing gevonden hebben. Mike Groen (IGBA/VU) vertelt over fysische antropologie (onderzoek van menselijk botmateriaal) en forensische archeologie, Lisette Kootker (IGBA/VU) gaat in op de ins en outs van het isotopenonderzoek, Maja d’Hollosy (Skullpting) geeft een kijkje in de keuken bij gezichtsreconstructies en ten slotte laat Eveline Altena (LUMC) zien hoe DNA-onderzoek in zijn werk gaat. Om 14.40 uur eindigt het symposium, aansluitend is er gelegenheid om heel Archeon te bezoeken. Eén en ander is gratis toegankelijk. Men kan zich aanmelden uiterlijk 15 mei bij Marie-France van Oorsouw: vanoorsouw@erfgoedhuis-zh.nl

Het Archeologiehuis Zuid-Holland
In het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in een reconstructie van een Romeinse villa bij Archeon in Alphen aan den Rijn, is de tentoonstelling tot en met 14 september te zien. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.

In opdracht van de provincie Zuid-Holland wordt het museale beheer van het Archeologiehuis door het Erfgoedhuis Zuid-Holland verzorgd.

Zie voor de openingstijden van het Archeologiehuis: www.archeologiehuis.nl

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland