Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Zuiderziekenhuis, Rotterdam Foto: Gemeente Rotterdam

BOEi verzamelt meer dan 50 bijzondere verhalen over het Zuiderziekenhuis

Vandaag (9 maart) presenteert BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, de resultaten van het verhalenproject ‘Mensen Vertellen over Monumenten’ in het Rotterdamse Zuiderziekenhuis. Voor BOEi, verantwoordelijk voor de restauratie en herbestemming van het oude ziekenhuis, zijn het de verhalen die de herinnering aan dit monumentale gebouw levend houden. In 2017 zijn daarom meer dan 50 verhalen van oud-personeel en –patiënten verzameld. Op 9 maart wordt het project samen met de betrokkenen afgesloten.

Het Zuiderziekenhuis werd geopend in 1939 en was bijna driekwart eeuw van groot belang voor Rotterdam Zuid en omstreken. Toen het personeel en patiënten in 2011 verhuisden naar het Maasstad ziekenhuis, zag het er voor het leeg gekomen complex somber uit. Plannen voor behoud gingen in eerste instantie overboord. Dankzij burgerinitiatief van de groep Vreewijk in Actie en het Cuypers­genootschap, werd het complex in 2016 niet gesloopt en kwam BOEi in beeld voor de restauratie en herbestemming. Inmiddels wordt in het Poortgebouw, het Carré en de Paviljoens hard gewerkt aan de voorbereiding van de realisatie en blijft dit prachtige erfgoed voor Rotterdam behouden.

De redding van het Zuider is belangrijk voor Rotterdam, niet alleen door het monumentale pand, maar ook omdat het voor duizenden Rotterdammers een belangrijke rol speelde in hun leven. Vrijwel iedereen in Rotterdam Zuid heeft er persoonlijke herinneringen aan en verhalen over. Voor BOEi zijn verhalen een onmisbaar onderdeel van het monument: niet alleen de stenen, maar ook de verhalen moeten worden doorgegeven aan volgende generaties. Dit is officieel vastgelegd in de missie van de organisatie. Het BOEi-project ‘Mensen vertellen over Monumenten’ legt deze erfgoedverhalen vast.

Jobbe Wijnen, historisch ingenieur bij BOEi legt uit: “In 2017 hebben we een oproep gedaan in Rotterdam met de vraag of mensen iets wilden vertellen over hun ervaringen met het Zuiderziekenhuis. Daar hebben veel mensen op gereageerd: patiënten en personeel uit een lange periode die terug gaat tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. De hoge respons geeft aan hoe belangrijk deze plek voor die mensen is geweest en nog altijd is. De interviews hebben verhalen en nieuwe foto’s opgeleverd die we op onze website hebben gepubliceerd. Iedereen die heeft meegewerkt is uitgenodigd voor de bijeenkomst op 9 maart in het Zuiderziekenhuis waar we het project afsluiten en de verhalen presenteren.”

Het verhalenproject heeft in totaal meer dan vijftig verhalen opgeleverd; filmpjes, poezie en anekdotes. De verzamelende bronnen zijn overgedragen aan de Museumwoning Tuindorp Vreewijk zodat ook deze lokale erfgoedorganisatie ze kan gebruiken. “Dat is heel belangrijk”, zegt Wijnen, “want wij kunnen bij BOEi wel helpen verzamelen en vertellen, maar het zijn uiteindelijk de omwonenden en toekomstige gebruikers die het draagvlak echt maken door de oude verhalen levend te houden en nieuwe verhalen te maken.”

De verhalen zijn gepubliceerd op http://www.boei.nl/mensen-vertellen. De presentatie op 9 maart (14:45 – 17:00), is voor genodigden en pers, aanmelden kan via communicatie@boei.nl.