Boomgaarden nieuwe blikvangers dorpsrand Ittervoort

 

De dorpsrand van Ittervoort in Leudal is de afgelopen dagen door medewerkers van IKL-Limburg voorzien van drie nieuwe hoogstamboomgaarden. Over enkele jaren worden dit de sfeerbepalende blikvangers bij de entree van het dorp, komende vanuit Hunsel. De aanplant vond plaats aan de Brigittastraat, de Schiller- en Bosserstraat. 

Naast dit nieuwe, prille groen in de vorm van hoogstamfruitbomen legt IKL aan de Brigittastraat ook nog een forse groensingel van 200 meter aan. In de daarbij gelegen stokoude houtwal heeft IKL regulier hakhoutbeheer uitgevoerd. De aanleg van de hoogstamboomgaarden in Ittervoort en de andere kerkdorpen in Leudal gebeurt in het kader van de campagne Bloesemlint van IKL, de gemeente Leudal en de Provincie Limburg. In het Leudal is deze actie enorm aangeslagen.

Limburg is van oudsher vergroeid met hoogstamboomgaarden. Elke boerderij en woonhuis had vroeger wel een of enkele fruitbomen op hoogstam, voor eigen gebruik, de vlaai en de inmaak. Nogal wat boomgaarden met vee lagen vroeger als groene gordels om de dorpen. Mede door de uitbreiding van dorpen en wijken en de aanleg van wegen verdwenen veel hoogstamboomgaarden. Sinds een aantal jaren zit de hoogstam in het Limburgse cultuurlandschap duidelijk weer in de lift. Steeds meer bewoners onderschrijven de waarde en betekenis van een mooi ingepaste boomgaard. Het fungeert niet alleen als een visitekaartje voor de bewoners en de boerenbedrijven. Maar het is ook natuur en fruit dicht bij huis. Zo zijn boomgaarden van grote betekenis voor bijen, vogels en andere dieren. Daarnaast krijgen mensen met een boomgaard er ook een nieuwe hobby bij. De boomgaarden moeten namelijk regelmatig gesnoeid worden, willen ze hun karakteristieke vorm krijgen en behouden.

De nieuwe eigenaren van de hoogstamboomgaarden werden door IKL in de gelegenheid gesteld om een keuze te maken uit meer dan honderd authentieke fruitrassen. In de boomgaard aan de Brigittastraat is gekozen voor drie sterappels en zeven verschillende kersenbomen, waaronder de Varikse zwarte, bruine vleeskers, hedelfinger en een dubbele meikers. Allemaal verschillende bomen die al vroeg in het voorjaar hun bloesempracht zullen tonen. Tijdens de plantwerken uitten diverse voorbijgangers hun waardering voor de aanleg van het bloesemlint aan de rand van het dorp. Over enkele jaren zullen de boomgaarden gaan fungeren als echte blikvangers.

Naast de aanleg en de inrichting van de boomgaarden, voert IKL klassiek hakhoutbeheer uit aan de houtwal. Daarbij worden de bomen en struiken dicht bij de grond afgezaagd, waardoor er meer licht tot op de bodem kan doordringen. Hierdoor lopen de afgezaagde stobben weer uit. Hierdoor ontstaat er weer afwisseling in het groen van de houtwal, wat weer van belang is voor allerlei broedvogels, vlinders en egels die hier voedsel en schuilgelegenheid vinden. Daarnaast is de Amerikaanse vogelkers (bospest) verwijderd. Op de open plekken is onder meer meidoorn, vuilboom, hazelaar, kardinaalsmuts en Gelderse roos geplant. Door dit beheer en de aanleg van de houtsingel krijgt het buitengebied van Ittervoort een belangrijke kwaliteitsimpuls.

Het landschapsbeeld tussen Hunsel, Neeritter en Ittervoort wordt al eeuwenlang bepaald door lijnvormige groene elementen als houtwallen. De bouwlandjes die hier in het verleden als boerenkampontginningen ontstonden werden zoveel mogelijk voorzien van begroeide aarden wallen. Ze begrensden de akkers en voorkwamen dat het vee zich te goed deed aan de vruchten. Bovendien weten de akkerende landbouwers als geen ander dat houtwallen winderosie kunnen voorkomen. Met name als de akkers in het voorjaar braak liggen, kant het met name in deze hoek van Leudal gebeuren dat de wind vat krijgt op de braakliggende vruchtbare bovengrond.

Persbericht Stichting IKL