Bruine ANWB-borden op monumenten blijven bestaan

Een voorbeeld van een informatiebord van de ANWB Beeld: ANWB

Nu het ANWB Fonds per 1 januari is opgeheven, vragen veel mensen zich af hoe het nu precies zit met de ANWB-monumentenborden die de afgelopen 35 jaar op veel monumenten aangebracht zijn. Verdwijnen die ook of blijven ze bestaan? Er is volgens de ANWB weinig te vrezen. “we blijven ermee doorgaan”

“Er zijn tussen de 10000 en 15000 borden op gebouwen”, schat Nancy Trentelman van de ANWB. “Het precieze aantal weten we niet.” Wij leveren de borden altijd in opdracht van een gemeente, vereniging of stichting. Deze opdrachtgever is, als eigenaar, zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat is dan ook de reden waarom er in het verleden nooit een registratie van de borden is bijgehouden.

Ondanks het feit dat het ANWB Fonds per 1 januari 2014 is opgeheven, is het nog steeds mogelijk om voor de financiering van het bord een verzoek bij de ANWB (afdeling MR, ‘Maatschappelijk Rendement’) in te dienen. Deze aanvragen worden door een comité beoordeeld op relevantie. Aan de hand daarvan wordt bepaald of de ANWB het informatiebord geheel, gedeeltelijk of niet meefinanciert.
De prijs van een standaard bord bedraagt gemiddeld 350,- euro. Wil men daar nog een logo en/of illustraties op gegraveerd hebben, dan worden daar extra kosten voor in rekening gebracht.

Redactie
Trentelman: ‘De opdrachtgever levert de tekst en eventuele illustraties en/of logo’s bij ons aan. De tekst wordt door ons gecontroleerd op leesbaarheid en spelfouten en of deze geen verborgen reclame-uitingen bevat, maar de opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de feitelijke inhoud’. Bij twijfel wordt bij de RCE (
monumenten.nl) gecheckt of er daadwerkelijk kloppende informatie op de bordjes staat. Voordat de borden in productie gaan, wordt er eerst nog, ter controle, een ontwerp naar de opdrachtgever gestuurd.

Vervolgens worden de borden gemaakt in een sociale werkplaats door mensen met grotere afstand tot de arbeidsmarkt. “Als ANWB werken wij al vanaf het begin met deze organisatie samen. Ze leveren echt vakwerk en het is tevens een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap”, zegt Trentelman.
De borden worden geleverd met een garantie van tien jaar maar de gemiddelde levensduur is als snel vijftien tot twintig jaar.

Digitaal
Het is tegenwoordig ook mogelijk om de ‘statische’ borden te combineren met digitale informatie d.m.v. een QR-code of een NFC-chip. Volgens Trentelman is het daarbij wel belangrijk om te vermelden dat de informatie die achter zo’n QR-code zit wel echt iets moet toevoegen. “We hebben een aantal partners die kunnen helpen bij de ondersteuning van het ontwikkelen van zo’n website achter een QR-code.“

De ANWB ziet het faciliteren van de informatieborden als een belangrijke
niet-commerciële activiteit. “Het moet niet zo zijn dat mensen op een gegeven moment gaan zeggen ‘doe die hoop oude stenen maar weg’. Monument- en erfgoedbehoud zijn activiteiten die iets bijdragen aan de leefomgeving.”

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)