De Burcht van Berlage na grote restauratie heropend

Burcht van Berlage, Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft De Burcht in de Amsterdamse Plantagebuurt na een grote restauratie geopend. De heropening van het historische gebouw, met zijn vele door Berlage ontworpen details nauwkeurig hersteld, viel samen met de viering van de invoering van de 8-urige werkdag, op 1 oktober 1911, precies 100 jaar geleden.

Ingezonden Hendrick de Keyser

Berlage, Polak en de Diamantbewerkersbond
De geschiedenis van De Burcht is met de namen van twee pioniers verbonden: Henri Polak, grondlegger van de moderne Nederlandse vakbeweging, en H.P. Berlage, grondlegger van de moderne Nederlandse architectuur. Het werd gebouwd voor de Diamantbewerkersbond in 1898-1900. De architectuur en het interieur zitten vol symboliek, met vele verwijzingen naar de strijd voor betere werkomstandigheden. Berlage streefde in het ontwerp naar eenvoud en helderheid waarbij decoraties de constructie niet mochten verhullen. Dit was een revolutionaire stap in de architectuurgeschiedenis op weg naar het moderne bouwen.

Bijzondere vondsten
Monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het gebouw, heeft het monument in volle luister hersteld, waarbij bijzondere vondsten zijn gedaan. Achter voorzetwanden en verlaagde plafonds kwamen sporen van interieurs van Berlage tevoorschijn. Deze zijn gerestaureerd en historische schilderingen van kunstenaar Richard Roland Holst zijn herplaatst. Lampen en meubelen, ontworpen door Berlage, kregen weer een plaats in het interieur. De rode draad bij de restauratie was het terugbrengen van de eenheid die zo kenmerkend was voor het ontwerp. Spectaculair was de vondst onder latere verflagen van vijf grote geschilderde medaillons met symbolen van de strijd van de vakbeweging.

Nieuwe bestemming
Het historische pand, lange tijd in gebruik als vakbondsgebouw en vakbondsmuseum, is geschikt gemaakt voor een nieuwe functie. De Burcht is nu wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging en locatie voor conferentie, vergadering of evenement. Ook kan er worden getrouwd in de door Berlage ontworpen interieurs. Als wetenschappelijk instituut onderzoekt De Burcht vraagstukken op het gebied van de arbeidsverhoudingen in Nederland. Ook de Henri Polak leerstoel is in het gebouw gevestigd. De opening van De Burcht door burgemeester Van der Laan werd gevolgd door een symposium over moderne arbeidsvoorwaarden naar aanleiding van de viering van de invoering van de 8-urige werkdag op 1 oktober 1911.

Particulier initiatief
De restauratie van het gebouw door Vereniging Hendrick de Keyser is uitgevoerd met steun van het SNS REAAL Fonds en de BankGiro Loterij.