Buren Vertelt(d), Canon van Buren

Canon v Buren 5. Detail gezicht op Buren, Pieter Jan van Liender, ca. 1750

Buren is de parel van de Betuwe. Maar wat is het verhaal achter dit prachtige stadje? Het boek Buren Vertelt(d), Canon van Buren, vertelt in vijftig korte verhalen en prachtige afbeeldingen het verhaal van de stad vanaf het allereerste begin tot vandaag.

Dinsdag 8 juli, de dag dat Anna van Egmond, gravin van Buren, in de Sint Lambertuskerk in Buren trouwde met Willem van Oranje, is de presentatie. Het eerste exemplaar wordt door burgemeester J.A. de Boer overhandigd aan dr. Willem Wijdeveld, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, tevens het museum van De Canon van Nederland.

De stadswallen, het middeleeuwse stratenpatroon, de historische gebouwen. De geschiedenis ligt hier letterlijk op straat. Het achterliggende verhaal is nog rijker: Buren als heerlijkheid en graafschap, met ooit een van de grootste kastelen van Nederland, bewoond door de graven van Egmond die hun dochter uithuwelijkten aan Willem van Oranje. Buren, de stad die in verval raakte maar weer gerestaureerd werd door een daadkrachtige burgemeester en sindsdien niet alleen geliefd is bij bewoners maar ook bij toeristen. Deze geschiedenis verdient het om verteld te worden.

De Canon is opgenomen op de website www.mijngelderland.nl waarbij de koppeling is gemaakt naar alle regionale en de nationale Canon. Hierdoor wordt de geschiedenis van Buren onderdeel van Het Grote Verhaal. Layars zorgen ervoor dat de verhalen ook in de stad zelf gelezen kunnen worden. De Canon sluit aan bij de ambitie van de gemeente Buren om de stad toeristisch steviger op de kaart te zetten. Om de economische kansen van dit erfgoedrijke stadje optimaal te benutten is het belangrijk om in eerste instantie in kaart te brengen wat je in handen hebt. De Canon van Buren is een eerste stap.

Persbericht De Canon van Buren