De Nationale Archeologiedagen gaan weer van start

De Nationale Archeologiedagen 2021

Horen, zien en graven: ontdek de archeologie.


Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni krijgt jong & oud, kenner en leek de kans om een kijkje te nemen in de schatkamer van onze nationale archeologie. Het veelzijdige programma loopt uiteen van lezingen over archeologisch wetenschappelijk onderzoek, open opgravingen en het determineren van eigen vondsten, tot activiteiten waarbij kinderen die geïnteresseerd zijn in de geheimen van de grond onder hun voeten, actief aan de slag kunnen.

Een prachtig programma op locatie en online

Het was nog even spannend maar de deuren kunnen open. Organisaties door heel het land hebben een prachtig coronaproof programma in elkaar gezet. Fiets of wandel mee met een van de uitgezette tochten, bezoek een archeologisch museum, bekijk de depots en luister naar een podcast of een digitale lezing. Voor onze jongste bezoekers zijn er kindercolleges en workshops en zij kunnen onder leiding van een archeoloog gaan schatgraven en onderzoeken.

Van Gronings landschap tot verdronken dorpen in Zeeland

Bezoek het wierdedorp Ezinge in Groningen, ook wel het Pompeï van het noorden genoemd, ga op fossielenjacht in het centrum van Utrecht of bezoek onder leiding van een Zeeuwse archeoloog het verdronken dorp Tolsende. Voor de ervaren wandelaar zijn er drie dagmarsen van in totaal zeventig kilometer over de Via Belgica, die voeren door het Romeinse landschap. Keuze genoeg. Door heel het land zijn tijdens de archeologiedagen meer dan honderdvijftig activiteiten.


Een greep uit de activiteiten
Hieronder een greep uit de activiteiten.

Zeeuwse schatten uit het depot (Zeeland)
Ben jij benieuwd naar de archeologische pronkstukken van Zeeland? Ga dan mee met de rondleiding door het Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg. De depotbeheerder laat je bijzondere vondsten zien en licht de uiteenlopende werkzaamheden toe, vanaf het moment van een vondstmelding of opgraving, het wassen en beschrijven van vondsten tot aan opslag en publieksontsluiting. 

De Romeinse vrachtvaarder de Caudicaria (Zeeland)
1800 jaar geleden vaart de Romeinse vrachtvaarder Caudicaria Navis met zout, visolie en vissaus van de (Ooster) Schelde op Brittannia. In Colijnsplaat bouwt de beeldhouwer Ludo van Well samen met dorpsbewoners een reconstructie van deze boot. Op ware grootte! Komt dat zien!

Wetenschappelijke experimenten brengen Vlaardingencultuur tot leven. (Zuid-Holland)
Hoe deden ze dat? Deze vraag ligt ten grondslag aan de wetenschappelijke experimenten en presentaties die het Vlaardingencultuurhuis organiseert in samenwerking met archeologen van de Universiteit Leiden. Hoe hak je een boomstamkano? En hoe maak je dat gereedschap van afgedankte vuurstenen bijlen? Samen met de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar het maken van teer uit berkenbast.

Via Belgica Wandel III-daagse (Limburg)
Wandel tijdens de Nationale Archeologiedagen mee over de Via Belgica. Tijdens deze tocht van 70 kilometer, verdeeld over drie dagmarsen, trekt een Romeins landschap aan je voorbij: boerderijen omringd door glooiende graanvelden en nederzettingen gesticht rond bruggen en kruispunten. Met de gratis routebeschrijving of met de Via Belgica-app en met de markeringen langs de weg is het een zorgeloze wandeling.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf (Noord-Holland)
Het gevecht tussen de Noord-Hollanders en de zee was vaak een strijd op leven en dood. Bij iedere dijkdoorbraak kwamen er mensen om en ging er kostbaar land verloren. Ook het oude dorp Etersheim verdween in de golven. In het charmante minimuseum De Waterwolf zijn archeologische vondsten tentoongesteld en kun je zelf ‘de bodem in gaan’, tot zo’n 1000 jaar terug in de tijd. Ontdek het verhaal over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust is opgedoken en geniet van de interactieve presentaties. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 18 juni opent Minimuseum De Waterwolf voor het eerst haar deuren.

Hoe ziet ze eruit? (Flevoland)
“Ze zou niet opvallen op straat”, zegt de paleokunstenaar Remie Bakker die een vrouw die ongeveer 4600 jaar geleden rond Schokland leefde, haar gezicht teruggaf. Aan de hand van haar schedel, die is gevonden in een grafveld bij het voormalige eiland, maakte hij de gezichtsconstructie die tijdens de archeologiedagen wordt onthuld. En zij krijgt een naam. Een tentoonstelling vertelt het verhaal van de opgravingen in 1990 en het proces van de reconstructie.

De eerste Mobiele ArcheoHotspot (Gelderland)
“Wil je weten welke dierlijke botten er worden gevonden? Of wil je liever aardewerken scherven determineren? Heb je ooit zelf een archeologische vondst gedaan en wil je hier meer over weten? Dat kan! Sinds kort beschikt Zutphen over een mobiele ArcheoHotspot waar je met al je vragen terecht kunt en een handje kunt helpen. De mobiele ArcheoHotspot is voor het eerst te bezoeken tijdens de Nationale Archeologiedagen bij verschillende musea in de stad.

Ga op fossielenjacht in het centrum van Utrecht (Utrecht)
Word een echte speurder met de nieuwe Fossielenjacht van het Universiteitsmuseum Utrecht. Jelle Reumer, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar fossielen. Hij neemt je tijdens een audiotour mee langs verschillende fossielen die gewoon in de binnenstad van Utrecht te vinden zijn! Wat vertellen ze over het verleden? Met behulp van een app loop je een route langs alle fossielen. Bij elke stop krijg je informatie in zowel gesproken als geschreven tekst. Kun jij de quizvragen beantwoorden?

Het Pompeï van het Noorden (Groningen)
Het wierdedorp Ezinge wordt vanwege de vele vondsten ook wel het ‘Pompeï van het Noorden’ genoemd. Het plaatselijke Museum Wierdenland pakt groots uit tijdens de archeologiedagen. Gidsen geven rondleidingen door het museum en over de wierde (de terp) van Ezinge. Maar je kunt ook je eigen vondsten determineren, leren hoe je zo voorzichtig mogelijk vondsten uit de grond kunt halen of wandelen en fietsen door het historische Groningse landschap.