De opmars van Willem van Oranje in de 21ste eeuw

Beeld Willem van Oranje, Antwerpen. Foto: Geertjan de Boer

“Het grootste en mooiste beeld van Willem van Oranje staat nu in Antwerpen”, aldus de voorzitter van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting Coen Tamse. Zijn stichting heeft als doel gesteld monumenten voor onze Vader des Vaderlands te verspreiden. Niet alleen op pleinen, straathoeken en in kazernes in Nederland, maar ook op plaatsen in het buitenland waar Willem van Oranje ooit woonde of werkte.

De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting

Nog nooit gehoord van de stichting? Niet zo gek. Er is geen website noch telefoonnummer te vinden. Een grondige zoektocht levert de naam van de stichter op; Edgar Nordlohne. Deze man liet in zijn testament opnemen dat de helft van zijn erfenis ondergebracht moest worden in een stichting die monumenten voor Willem van Oranje doet verrijzen.

Waar zijn liefde voor Willem de Zwijger vandaan komt is een raadsel. Als geboren Pool is dit zeker geen vanzelfsprekendheid. Toen hij in 1999 kinderloos stierf was de verassing voor zijn familie dan ook groot. Logisch of niet, zijn droom wordt wel verwezenlijkt. In tientallen Nederlandse steden staan al monumenten, maar ook in Dillenburg, Luxemburg en Antwerpen kan je al beelden vinden.

Het monument in Antwerpen

Volgens stichtingsvoorzitter Coen Tamse was er in Antwerpen dringend nood aan een beeld omdat deze stad meer dan welke andere stad in de toenmalige Nederlanden symbool staat voor de opstand tegen de Spanjaarden. De exacte locatie, in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten,  is ook goed doordacht. Het is de plaats waar Willem van Oranje in Antwerpen woonde, en op de plek waar zijn tegenstander – de hertog van Alva – 350 jaar geleden een standbeeld voor zichzelf liet maken.

Het monument bestaat uit twee vier meter hoge bronzen beelden van Willem van Oranje en zijn rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde. Deze beelden worden omringd door zeventien bakens met daarop teksten afkomstig van alle provincies die in het begin van de opstand achter hen stonden. (Zie foto’s.)

Willem van Oranje in de toekomst

Ondertussen ijvert de stichting door, waardoor wij in de komende jaren meer beelden van de vader des vaderlands gaan vinden. Elk uniek in uitwerking, maar allen gerealiseerd door de wonderlijke donatie van Edgar Nordlohne. Bijzonder bedankt!

Meer informatie over de stichting vindt u in dit radio-interview van VPRO’s OVT

 

The following two tabs change content below.

Gertjan de Boer

Gertjan de Boer (1989) werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als correspondent schrijft hij op persoonlijke titel. Hij studeerde Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen en werkte eerder bij Erfgoed Leiden, gemeente Groningen, gemeente De Ronde Venen en Natuurmonumenten.