Unieke preview in archeologisch bezoekerscentrum DOMunder

3D reconstructie van het Romeins Castellum foto: Erfgoedstem


Het kraakt en het piept. Puin vliegt om onze oren. Onder het Utrechtse Domplein beleven we, bijna 340 jaar na dato, de allesverwoestende storm opnieuw. Donderend raast hij over onze hoofden als we ons bevinden tussen Middeleeuwse grafkelders, Romeinse puinresten en een wand met verschillende archeologische lagen. Hier, 5 meter onder de grond, is het donker en vochtig, precies de omstandigheden waardoor al deze vondsten zo lang bewaard konden blijven. Letterlijk zitten we tot onze nek in meer dan 2000 jaar geschiedenis. We zijn in het nieuwste archeologisch bezoekerscentrum van Nederland: DOMunder, dat volgende week zijn deuren opent voor het publiek.

Behouden van archeologie
DOMunder ligt op de plek waar in de eerste helft van de vorige eeuw de beroemde Groningse archeoloog van Giffen zijn even spectaculaire onderzoek deed. Doordat de bodem hier al voor een groot deel verstoord was, kon het bezoekerscentrum op die plek gebouwd worden zonder veel archeologie te beschadigen. Belangrijk is dat er rekening is gehouden met de archeologie die hier nog in de bodem zit. In overleg met de RCE is er bepaald wat wel en niet opgegraven mocht worden. Wat nog in-situ lag, is behouden: midden in het museum liggen nog niet onderzochte, Middeleeuwse grafkelders. Ook kon er op deze plek ‘archeologie van de archeologie’ gepleegd worden. In het museum is een getuige te zien van eerder onderzoek: de schep van van Giffen.

Puur en Naakt
“Archeologie laten zien in al zijn puurheid en naaktheid”, daar gaat het volgens Paul Baltus, medeoprichter van DOMunder om. Als Jet Bussemaker, minister van Cultuur, komende dinsdag de openingshandelingen verricht, komt er een eind aan meer dan 10 jaar voorbereiden, opgraven en bouwen. Onder het Domplein in Utrecht ligt vanaf dan een van de meest vernieuwende archeologische bezoekerscentra van Nederland.

Op 1 juni, de Stadsdag van Utrecht, krijgt een select gezelschap alvast de kans om een kijkje te nemen onder het Domplein. De Erfgoedstem verloot kaartjes voor deze exclusieve preview in DOMunder. Schrijf je via het onderstaande formulier in en wees er snel bij, want op=op.

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)