Door het oog van de monumentenfotograaf- Fort Beemster

Fort Beemster
Fort Beemster Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Oké, ik moet toegeven. Forten waren tot voor kort behoorlijk uit mijn gezichtsveld. Ik woon al bijna mijn hele leven in het oosten van het land. De IJssel, het Apeldoornskanaal en een paar beken zijn het enige water wat ik van dichtbij ken. 

Onlangs kwam ik in gesprek met Juke van Niekerk van Stichting Liniebreed Ondernemen en zij nodigde mij uit voor hun nieuwjaarsborrel bij Fort Beemster.

Nu ben ik meestal wel in voor wat nieuws, dus ik, vanuit het oosten, op weg naar Beemster.

Wat een verrassing toen ik daar aankwam! Het fort is omgebouwd tot een resort. Een combinatie die ik niet kon bedenken. Tijdens de rondleiding viel het mij op hoe geschikt deze plek voor zoiets is, tenminste, als je een beetje handig bent en weet hoe een gebouw als dit werkt.

Directeur Frank Bart gaf hoogstpersoonlijk zelf de rondleiding door het fort [de korte versie, want er waren natuurlijk ook gewoon gasten en die zitten niet te wachten op dik aangeklede pottenkijkers]. Wat een enthousiasme en passie toen hij vertelde hoe hij dit voor elkaar gekregen heef. Een man met een visie en kennis van zaken. Vooral ook kennis van hoe een pand als dit reageert op warmte en kou van buitenaf en wat je dan wel of niet moet doen als het om (duurzaam) verwarmen gaat. Het is mij net iets te technisch om het voor u goed te kunnen reproduceren, maar dat hij er goed over nagedacht is mij wel duidelijk.

Ik word daar blij van, van panden met een verhaal, van mensen met een visie die weten wat ze doen en waarom. Daarom fotografeer ik zo graag monumenten, omdat die een verhaal hebben. Het mooie van dit fort is ook dat veel oude elementen behouden zijn gebleven. De indeling van resort is vooral bepaald door de bouw van het fort. Het kan ook eigenlijk niet anders, met buitenmuren van 2.25 meter dik!

Leuk ander feit vond ik dat ze een aantal binnenmuren opengemaakt hebben. In 7 dagen tijd hebben ze 35 ton gezaagd. Tjonge, dat is niet alleen veel, maar volgens mij ook heel snel. Is vast een gevalletje goed gereedschap gebruiken. 

Kortom, ik heb genoten van de rondleiding en de bijeenkomst en mij voorgenomen dat er vanaf nu ook forten in mijn assortiment ‘monumenten’ moet zitten. Ze zijn veel te bijzonder om links te laten liggen.

Voor wie nog wat wil weten over de oorspronkelijke functie van het fort: Fort aan de Nekkerweg is de originele naam van Fort Resort Beemster. Het zorgde voor een knik in de hoofdverdedigingslinie. Om te voorkomen dat het dorpje Zuidoost Beemster bij inundatie van de Beemsterpolder onder water zou komen te staan, werd zowel de Nekkerweg als de Volgerweg opgehoogd. Fort aan de Nekkerweg moest voorkomen dat de vijand zich gemakkelijk via deze twee verhoogde wegen kon verplaatsen. [bron: forten.nl]

Fort Beemster
Fort Beemster: Zo kon je ooit naar buiten als de deur gebarricadeerd zou zijn (tenminste dat denk ik…) Foto: Léontine van Geffen-Lamers
The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter