Eerste editie Nationale Archeologiedagen trekt ruim 23.000 bezoekers

Nationale Archeologiedagen Foto: De Erfgoedstem


De eerste editie van de Nationale Archeologiedagen, die afgelopen weekend gehouden werd in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, was een groot succes. De organisatie zegt dat er naar schatting 23.000 bezoekers afkwamen op de ruim 90 activiteiten die op 70 locaties plaatsvonden. Bezoekers konden tijdens de activiteiten in de huid van een archeoloog kruipen en zo horen, zien en beleven hoe de archeologie in Nederland te werk gaat. Nog nooit werden er in Nederland, in één weekend op zoveel verschillende locaties tegelijkertijd zoveel archeologische activiteiten georganiseerd.

Verschillende activiteiten
Van tevoren had de landelijke organisatie van de Nationale Archeologedagen gerekend op 60 activiteiten. Uiteindelijk werden er zo’n 90 grote en kleine(re) evenementen aangemeld. Voornamelijk in de drie Randstad-provincies, maar ook daarbuiten zoals in Bergen op Zoom, Nijmegen, Breda en Almere. Hoogtepunten waren onder andere de fietstocht langs de oude Romeinse grens rond Katwijk, georganiseerd door twee enthousiaste dorpsbewoners. Ruim honderd bezoekers trotseerden de regen en wind om meer te leren over de Rijnmonding tijdens de Romeinse tijd. In Amsterdam was het Marineterrein door de Archeologische dienst van de stad omgevormd tot Archeologisch Lab. Ook werd er een 19de-eeuws kanon onthuld. In Rotterdam konden bezoekers tijdens een bijzondere archeologiemarkt prehistorische hapjes proeven en meemaken wat archeologen zoal doen tijdens een opgraving en onderzoek. En de pop-up Archeohotspot in het Universiteitsmuseum Utrecht was een groot succes met ruim 400 bezoekers op de zondag.

Volgende editie
Volgend jaar volgt de tweede editie van de Nationale Archeologiedagen. Volgens de organisatie is het uiteindelijk de bedoeling dat steeds meer provincies en locaties aanhaken zodat binnen vijf jaar van een landelijk evenement gesproken kan worden.
De Nationale Archeologiedagen zullen in 2016 plaatsvinden op 14, 15 en 16 oktober.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)