‘Erfgoed en Ruimtelijke Planning’: strijd tussen emotie en ratio

Publieke emoties lijken vaak belangrijker dan beredeneerde afwegingen bij het behoud van cultureel erfgoed in ons land. Het zijn zelden rationele beslissingen die leiden tot het behoud of juist verloren gaan ervan. Planologen verschuilen zich nog maar al te vaak achter procedures, projectontwikkelaars achter geld en overheden achter wetten en regelgeving. “Erfgoed is echter een maatschappelijk zaak en de professionals in de wereld van de ruimtelijke ordening zullen zich daarvan veel meer rekenschap moeten geven,” zo blijkt uit het boek ‘Erfgoed en Ruimtelijke Planning’.

Wageningen UR – Alterra

  1. Het lijkt mij een erg interessant boek, omdat cultureel erfgoed behouden moet blijven. In Tilburg is al enige jaren een discussie over het behoud van het muzikaal cultureel erfgoed en het lijkt er op dat de collectie van Muzima, de muziekinstrumentenfabriek van M.J.H. Kessels, de tweede industrie van Tilburg tussen 1880 en 1956, een eigen plek krijgt in het voormalig gebouw van de muziekschool Factorium samen met het Regionaal Archief en het Stadsmuseum. Het bestuur en de vrijwilligers van Muzima pleiten voor een invulling waarbij cultureel erfgoed behouden en geconserveerd kan worden maar ook een werk- en restauratiewerkplaats, waarbij jongeren opgeleid kunnen worden tot muziekinstrumentenreparateur. Samenwerking met culturele organisaties, het onderwijs(niet alleen basis- en voortgezet onderwijs maar ook muziekschool en Conservatorium), MKB en de nabijheid van het Audax Textielmuseum en De Pont zal er voor zorgdragen dat er vele bezoekers naar dit complex zullen komen. Het is niet de bedoeling om muziekinstrumenten in vitrinekasten te plaatsen maar instrumenten restaureren, repareren, workshops en cursussen organiseren, maar ook vergaderruimtes te verhuren aan verenigingen, harmonieen, fanfares en koren en hen ook een kijkje te bieden achter de schermen van dit ambacht. De huidige situatie van het muziekinstrumentenmuseum is niet rooskleurig, de collectie van 700 instrumenten, werkbanken, gereedschappen en halffabrikaten bevindt zich momenteel in een oude loods. Weliswaar met behulp van een loyale ondernemer uit Tilburg,die de collectie van de ondergang heeft gered en wat financiele middelen die door de Lions Club bijeen zijn gebracht, wacht Muzima met smacht op de nieuwe locatie waar zij het erfgoed levend in bedrijf kunnen brengen.
    Meer informatie vindt u op http://www.muziekinstrumentenmuseum.nl

    Eveline Passier,
    conservator Muzima Tilburg

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.