Cursus Molenacademie: Molenbiotoop

Locatie
Zeeburgerdijk 139

Datum/Tijd
• 08 november 2014 van 00:00


De omgeving van molens vraagt veel zorg. Een goede windvang en inpassing van de molen in de ruimtelijke ordening is voor deze werktuigen van groot belang. De omgeving waarmee een molen in relatie staat noemen we de molenbiotoop.

In de cursus Molenbiotoop wordt stilgestaan bij de verschillende aspecten van de bescherming van de omgeving van molens. Na een korte oriënterende inleiding wordt dieper op de stof ingegaan en gaan deelnemers zelf aan de slag met concrete situaties.

Docent:
Mark Ravesloot, adviseur molens bij De Hollandsche Molen.

Doelstelling:
Molenbeschermers (bestuursleden van molenorganisaties en molenaars) handvatten geven om hun biotoopbeleid vorm te geven.

Niveau: inleidend

Welke onderwerpen komen aan bod?
1. Biotoop in het algemeen: introductie begrip molenbiotoop, visuele en structurele invloedsfeer, biotoopbedreigingen, biotoopaanpak door de jaren heen, verschil molenbiotoop wind- en watermolen
2. Windaanbod: windstatistiek, referentie 60 meter hoogte, windsnelheid en turbulentie, invloed directe omgeving, stroomlijnpatroon
3. Normering: vermogen molen, ruwheidsconstanten, biotoopformule, Methode Laméris
4. Wetgeving: bestemmingsplan, polderkeur, bezwaar- en beroepsprocedures, ontvankelijkheid, structuurvisie, provinciale verordening, Besluit RO
5. Jurisprudentie: relevante uitspraken uit het verleden, ontsluiting
6. Organisatie biotoopzorg: rol De Hollandsche Molen, biotoopwachters, biotoopnetwerk N-H, Drentse aanpak
7. Aanpak van de biotoop in de praktijk: inventarisatie directe omgeving, bekendmakingen, www.ruimtelijkeplannen.nl, actoren, draagvlak, landschapsplan/groenbeheerplan, belangenafweging, communicatie
8. Casussen: rollenspel, inventarisatie directe omgeving

Voor wie?
Bestuursleden van molenorganisaties en molenaars, die zich bezighouden met de bescherming van de molenbiotoop. Deze cursus is niet bedoeld voor ambtenaren van gemeenten, die zich bezighouden met ruimtelijke ordening, groen of beheer openbare ruimte.

Wanneer en waar?
Zie voor de actuele data het cursus overzicht. De cursus wordt gehouden van 10.30 tot 16 uur in het kantoor van de vereniging aan de Zeeburgerdijk 139 te Amsterdam.

Kosten:
De kosten van de cursusdag bedragen € 75 p.p. voor leden/lid-eigenaren en € 85 voor niet-leden, inclusief koffie/thee en lunch.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.