De opsporing en het behoud van prehistorische resten in Flevoland

Locatie
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Datum/Tijd
• 03 april 2014 van 13:00 - 16:30


In 2011 hebben ProRail en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE ervoor gekozen om een Kennisontwikkelingsprogramma archeologie te ontwikkelen. Voor een drietal onderzoeken binnen dit programma zijn de resultaten gereed en kunnen deze met geïnteresseerden worden gedeeld. Hiervoor is een middag met lezingen georganiseerd. De focus van deze middag zal liggen op het succesvol opsporen en waarderen van prehistorische resten in de ondergrond van Flevoland. Het tweede deel van de middag zal gewijd zijn aan de (on)mogelijkheden van afdekking van prehistorische resten in en onder slappe bodemlagen en de gevolgen van wisselende grondwaterstanden (in verleden en heden) op deze prehistorische resten. Tijdens de voordrachten zullen resultaten van de verschillende onderzoeken worden gepresenteerd en uitspraken worden gedaan hoe deze resultaten in de toekomst gebruikt kunnen worden voor de erfgoedzorg van afgedekte prehistorische resten.

Programma

13:00-13:30: Inloop
13:30-13:45: Welkom/introductie

Bjørn Smit/Karen Waugh

De prehistorische vindplaatsen/resten in Flevoland zijn over het algemeen afgedekt met holocene afzettingen, deze situatie heeft duidelijke gevolgen voor de opsporing van deze resten. Over de wijze van prospectie en de technieken die hiervoor geschikt zijn en de interpretatie van de resultaten van dergelijke onderzoeken is veelvuldig gediscussieerd. In de lezing wordt ingegaan op welke informatie verzameld dient te worden om deze afgedekte vindplaatsen/resten van Flevoland te vinden en te kunnen waarderen.

13:45-14:30u: Afgedekt verleden

Opsporing, waardering en selectie van prehistorische archeologische vindplaatsen in Flevoland.
Jos de Moor en Tom Hamburg (Earth Integrated Archaeology & ARCHOL)

Als archeologische vindplaatsen/resten zijn gekarteerd en gewaardeerd dienen deze bij voorkeur in situ behouden te worden. Tijdens onderstaande bijdragen wordt ingegaan op de invloeden van de waterhuishouding en de effecten van afdekking op de conservering en degradatie van archeologische resten. De resultaten van de twee onderzoeken worden gepresenteerd en hoe hiermee om te gaan in de toekomst.

14:30-15:15u:
De conservering van afgedekte archeologische vindplaatsen in Flevoland: effecten van veranderingen in de waterhuishouding en de relatie met bodemeigenschappen.
Jan Jaap Hekman & Marc Vissers (Grontmij)

15:15-15:45: pauze

15:45-16:30: “Ophogingen op slappe grond: de archeoloog onder druk?”

Axel Muller (ADC-Archeoprojecten)

16:30-: afsluiting & borrel

Na iedere lezing (lengte ca 30-35 min) is er ruimte voor discussie. De middag wordt afgesloten met een borrel. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een email te sturen naar: b.smit@cultureelerfgoed.nl

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.