Feestelijke onthulling Meerhierover-tag Huize Hoevelaken

Pieter Siebinga scant de tag foto: Theo Zuurman


Ruim een week voordat het hele land weer in het teken zou staan van de Open Monumentendag, werd er in Hoevelaken, op het gelijknamige landgoed, op feestelijke wijze een Meerhierover-tag onthuld door de beide directeuren van het Nationaal Groenfonds en het Nationaal Restauratiefonds. Pieter Siebinga, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, kreeg de eer om als eerste de tag te scannen en de digitale informatie officieel tot zich te nemen. “Ik zou dit graag willen liken”, aldus Siebinga.

De ‘Meerhierover-tag’ zoals deze nu naast de ingang van huize Hoevelaken prijkt, is een rond blauw schildje. De tag is gekoppeld aan digitale informatie. Daaruit is onder andere af te lezen wat de huidige bestemming van een pand is, wat het publiek er eventueel kan doen en natuurlijk wat voor verborgen geschiedenis er aan het gebouw kleeft. Door de tag met een telefoon te scannen kan die informatie worden bekeken. De tag is ook in de vorm sticker te combineren met het nieuwe (rijks)monumentenbord dat eerder deze week officieel gepresenteerd werd.

De eerste 125 tags zijn inmiddels geplaatst en het komend jaar zal Meerhierover steeds vaker in het straatbeeld te vinden zijn. Pieter Siebinga reageerde enthousiast: “Het Nationaal Restauratiefonds en het Groenfonds hebben het initiatief Meerhierover met groot enthousiasme ontvangen, want het staat voor waar wij als fondsen allemaal voor staan.”

Volgens Siebinga is het belangrijk dat verhalen over monumenten een groter publiek bereiken: ”Wij willen eigenaren helpen, maar willen hen ook toegang geven tot informatie. Wat is nou mooier dan als je een monument hebt, je met zo’n fantastische Meerhierover button op een hele laagdrempelige manier het verhaal achter het monument kan vertellen en kan laten zien wat daar speelt.”

Siebinga zag vervolgens dat samenwerking tot veel mooie dingen kan komen. Hij haalde de onthulling van het nieuwe monumentenbord aan en pleitte ervoor de twee initiatieven te koppelen: “Een van de eerste dingen die ik zei, als dit nou toch niet zo groot is, integreer dit op het nieuwe monumentenbord. Wat is nou mooier dan als we straks het monumentenbord hebben en iemand vanaf daar, met z’n smartphone meer informatie over het monument kan opvragen”.

Meer informatie over Meerhierover is te vinden op info.meerhierover.nl

Ingezonden bericht Meerhierover.nl

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)