‘Fikse archeologische opgave voor gemeenten komende jaren’

archeologische opgraving bij Leiden foto: Erfgoedstem

Gemeenten moeten onder de Omgevingswet de zogenaamde ‘archeologische dubbelbestemmingen’ in hun omgevingsplannen straks beter onderbouwen. Ze staan voor een flinke (financiële) opgave om hun kaarten, en daarmee hun omgevingsplannen, archeologisch op orde te krijgen, stelt Jan Breimer, archeologisch adviseur.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)

  1. Helaas weinig nieuws onder de zon. Het continu in twijfel trekken van de kwaliteit van de gemeentelijke verwachtingskaarten is een makkelijk standpunt. Ligt het ‘probleem’ niet voor een groot deel bij het onkundig gebruik van de aanwezige informatie? Verwachtingskaarten zijn – mede vanwege de kosten – gemeentedekkend, en niet automatisch te gebruiken voor individuele kavels. Bij een aanvraag voor Omgevingsvergunning kan een gemeentelijk archeologisch deskundige de aanwezige bronnen (bijvoorbeeld de onderliggende gegevens die aan de basis staan van de verwachtingskaarten) en verstoringsgegevens raadplegen en een afweging maken. Een dubbelbestemming is niet automatisch een verplichting tot onderzoek; veelal zijn er uitzonderingsregels in het bestemmingsplan opgenomen (“…tenzij aangetoond kan worden dat et cetera”). Dit is echter maatwerk en is niet te ondervangen in een kaart voor het gehele grondgebied. Waarom niet opteren voor meer deskundigheid bij gemeenten? Omgerekend naar inwoners/oppervlakte is het aantal gemeenten met een toereikend aantal fte voor archeologie misschien óók wel op 1 hand te tellen…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.